Στα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας στα χέρια τους, προκειμένου να καταστήσουν τις τοπικές κοινωνίες μία πραγματική ατμομηχανή ανάπτυξης για την μετά-covid εποχή, αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, στην ομιλία του στο διαδικτυακό φόρουμ που διοργάνωσε το International Chamber of Commerce – Hellas σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), με θέμα «Οι Δήμοι ως μοχλός ανάπτυξης στην μετά Covid-19 εποχή».
Όπως επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και το Ταμείο Ανάκαμψης αθροίζουν πάνω από 5,5 δις ευρώ, για έργα με έντονο αναπτυξιακό αποτύπωμα που μπορούν να μετασχηματίσουν την όψη των τοπικών κοινωνικών και να συμβάλλουν, δυναμικά, στην επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας.
«Κεντρική Κυβέρνηση, Αυτοδιοίκηση και επιχειρηματικός κόσμος είμαστε σύμμαχοι για να υλοποιήσουμε έργα, τα οποία αλλάζουν ριζικά την όψη των τοπικών κοινωνικών και βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας, υπογραμμίζοντας την άριστη συνεργασία μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργών για την επίτευξη συνεργειών του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» με το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. «Συνέργειες οι οποίες είναι καθοριστικές για την βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων που υπάρχουν», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, προσθέτοντας ότι, έπειτα από πολλά χρόνια αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής που επέφερε μεγάλη μείωση και στους πόρους της Αυτοδιοίκησης, «πρόκειται για χρήματα άμεσα διαθέσιμα, με πολύ πιο γρήγορες διαδικασίες χρηματοδότησης και με σχεδόν ίδια κριτήρια επιλεξιμότητας».
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε εκτενώς στις ενέργειες που έγιναν, τους τελευταίους μήνες, τόσο για την επιτάχυνση του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», όσο και προκειμένου και ο πιο μικρός Δήμος της χώρας να μπορέσει να υποβάλλει τις προτάσεις του και να δει ένα έργο υψηλής προτεραιότητας να υλοποιείται στην περιοχή του. Συγκεκριμένα, οι ενέργειες αυτές αφορούν την τροποποίηση του υφιστάμενου πλαισίου με την πρόβλεψη για Τεχνική Βοήθεια, την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη θέσπιση πλαφόν, καθώς και την ανασύνθεση των προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το Πρόγραμμα.
Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι η τελική παράταση που δίνεται στους Δήμους είναι η 31η Μαΐου 2021 και σημείωσε ότι μέχρι τέλος Μαΐου περίπου 120 ήδη αξιολογημένα έργα -έπειτα από τη σχετική εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής- περνούν στη φάση υπογραφής και ένταξης. «Αναμένουμε, το επόμενο διάστημα, ένα μπαράζ εντάξεων έργων, που αλλάζουν την όψη των τοπικών κοινωνικών, με πολλαπλασιαστικά αναπτυξιακά οφέλη για τους Δημότες και με τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας. Το χαμόγελο των παιδιών μας όταν μπαίνουν σε μία παιδική χαρά, εκεί όπου πριν ήταν κάποιο εγκαταλελειμμένο κτίριο, σημαίνει πολλά για εμάς. Ένα έργο ύδρευσης που μπορεί να μην λέει πολλά στον μέσο πολίτη, λέει πολλά όμως για τους κατοίκους της περιοχής που θα σταματήσουν να πίνουν νερό από σωλήνες αμιάντου. Ένα έργο που αφορά την αγροτική οδοποιία, μπορεί να μην λέει πολλά στην επικράτεια, λέει όμως πάρα πολλά για τους αγρότες του πρωτογενούς τομέα που πηγαίνουν στο χωράφι τους. Επίσης, έργα που έχουν να κάνουν με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, έχουν πολύ μεγάλο αποτύπωμα στην ταχύτητα με την οποία ανταποκρίνεται η Δημοτική Αρχή, προκειμένου να προσφέρει τις υπηρεσίες που θέλει για τον πολίτη», δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.
Το ζητούμενο πλέον είναι η γρήγορη απορρόφηση των πόρων, τόνισε ο κ Πέτσας, καθώς -όπως υπογράμμισε- όσο πιο γρήγορα ενταχθούν τα έργα, τόσο περισσότεροι θα είναι και οι πόροι που θα εισρεύσουν και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία σε πρώτη φάση χρηματοδοτεί ήδη το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» με 500 εκατ. ευρώ και το Πρόγραμμα «Ηλέκτρα» με 375 εκατ. ευρώ, βάσει των αντίστοιχων δανειακών συμβάσεων που συνάφθηκαν με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στις 18 Μαρτίου 2021. Παράλληλα, ο κ. Πέτσας δεν απέκλεισε διεύρυνση του χρηματοδοτικού φακέλου στο Πρόγραμμα, εφόσον όλοι οι πόροι απορροφηθούν.
Όσον αφορά στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι 475 εκατ. ευρώ προβλέπονται για αστικές αναπλάσεις, 290 εκατ. ευρώ για έργα ύδρευσης και 230 εκατ. ευρώ για δράσεις αστικών λυμάτων. Μάλιστα, ο κ. Πέτσας στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι καθώς τα κριτήρια επιλεξιμότητας είναι παρόμοια, τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες στα χέρια τους διαθέτουν μεγάλη ευελιξία. Όπως είπε: «Για παράδειγμα, το project ενός Δήμου που έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» μπορεί να μεταφερθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, για πιο γρήγορη ή και μεγαλύτερη χρηματοδότηση».
Σχετικά με το Πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ», ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, που αφορά σε χρηματοδότηση έργων μικρότερης κλίμακας -από αθλητικές εγκαταστάσεις, πυροπροστασία σχολείων και ράμπες ΑμΕΑ, μέχρι στέγαστρα στάσεων και καταφύγια αδέσποτων ζώων- και το οποίο ολοκληρώνεται στις αρχές Μαΐου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε ότι οι πόροι που δεν θα έχουν απορροφηθεί, θα ενισχύσουν το Πρόγραμμα «Άργος» που συνδέεται με τη δημιουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων και τις υποχρεώσεις των Δήμων, όπως προβλέπονται στο Νομοσχέδιο για τα Ζώα Συντροφιάς, ενώ μέρος των χρημάτων θα διατεθούν και για μηχανολογικό εξοπλισμό, στους μικρότερους και μικρομεσαίους Δήμους.
Ερωτηθείς για τις ελλείψεις των Δήμων σε ανθρώπινο δυναμικό, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση για έναν «σοβαρό προγραμματισμό προσλήψεων στους Δήμους, ιδίως εκεί όπου είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει πρόβλημα σε επίπεδο τεχνικών υπηρεσιών και χειριστών μηχανημάτων», ενώ σχετικά με τον στόχο που θέτει το Υπουργείο Εσωτερικών για την μετά-covid εποχή, επισήμανε ότι: «εφόσον προχωρήσουμε σε γρήγορες εντάξεις έργων και γρήγορες δημοπρατήσεις, μέχρι το 2023-2024 η Ελληνική Περιφέρεια θα έχει πραγματικά αλλάξει όψη, το ίδιο και η Ελληνική Πολιτεία, η οποία πλέον -αντλώντας δύναμη από τα 200 χρόνια της νεότερης Ιστορίας της- θα μπορεί να κοιτάζει τον 21ο αιώνα με αισιοδοξία».