Τη θέση ότι αποτελεί βασικό ζήτημα δημοκρατίας να τοποθετηθεί δημόσια ο Αλέξης Τσίπρας σε σχέση με τις αποκαλύψεις για ύπαρξη παρακράτους επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Όπως υποστήριξε, στην υπόθεση Novartis αναδεικνύεται το πολιτικό σκέλος, ότι δηλαδή ένας υπουργός Επικρατείας (Νίκος Παππάς) κι ένας υπουργός Δικαιοσύνης (Δημήτρης Παπαγγελόπουλος) αναγνωρίζουν την ύπαρξη ενός παρακράτους. Αυτό που ζητά η κυβέρνηση είναι να δηλώσει ο κ. Τσίπρας αν ήταν εν γνώσει του όλο αυτό. «Είναι βασικό ζήτημα τη δημοκρατίας να τοποθετηθεί δημόσια», δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας, σημειώνοντας πως «το παρακράτος έχει πολλές μορφές, όταν εξυφαίνεται κάτω από τη μύτη σου, το γνωρίζεις».

«Η υπόθεση Novartis, όπως εξελίχθηκε, αποκάλυψε ξεκάθαρα αυτό που λέγαμε από την αρχή, ότι υπήρχε σκάνδαλο οικονομικό, το οποίο αντί να διερευνηθεί χρησιμοποιήθηκε για να κατασκευαστεί μια πολιτική σκευωρία», κατέληξε.

Για τον τουρισμό

«Σε ό,τι αφορά τις αφίξεις τουριστών θα πρέπει να συγκρίνουμε με το μηδέν και όχι με τα πάνω από 30 εκατομμύρια επισκεπτών που είχαμε πέρυσι. Κι αυτό γιατί πριν από περίπου τρεισήμισι μήνες δεν πίστευε κανείς ότι θα έχουμε αυτήν την εικόνα σήμερα. Δηλαδή να ανοίγουν τα σύνορά μας, έστω με περιορισμένο τρόπο, έστω με προσοχή, έστω με πολλούς κανόνες ασφαλείας, αλλά να ανοίγουμε τα σύνορά μας για να επισκεφτούν πολλοί επισκέπτες από διάφορες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου τη χώρα μας. Άρα, ξεκινάμε από το μηδέν, θα πάμε προσεκτικά μέχρι 15 Ιουλίου. Έχουμε αρκετούς περιορισμούς ακόμα και στα λιμάνια μας και στα χερσαία σύνορα, οι οποίοι ελπίζουμε σταδιακά να αίρονται και να μη γίνονται πιο ασφυκτικοί. Φυσικά θα υπάρχουν κρούσματα από τον ιό, αλλά πρέπει να προσέχουμε να μην έχουμε διασπορά. Είμαστε έτοιμοι. Βλέποντας και τα στοιχεία των τελευταίων εβδομάδων διαπιστώνουμε ότι δεν επιβαρύνονται τα νοσοκομεία μας παρά τον αυξημένο αριθμό των κρουσμάτων».

Για το πρόγραμμα «Συν-εργασία» 

«Είμαστε έτοιμοι να βελτιώσουμε το πρόγραμμα “Συν-εργασία” κάνοντας δύο βασικές παρεμβάσεις. Πρώτον να μειώσουμε τη γραφειοκρατία του ώστε να μπουν περισσότεροι επιχειρηματίες και να δηλώσουν περισσότερους εργαζόμενους στο πρόγραμμα. Και δεύτερον να το κάνουμε πιο ελκυστικό είτε με επέκταση του χρονικού διαστήματος που θα καλύπτει τους εργαζόμενους είτε με μεγαλύτερο κίνητρο σε επίπεδο επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών από το Κράτος. Αυτά τα δύο τα μελετούν στο οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας και μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις».

Για ανασχηματισμό

«Δεν υφίσταται θέμα ανασχηματισμού. Αυτό είναι ένα προνόμιο του πρωθυπουργού. Όποτε αποφασίσει ο πρωθυπουργός…».

Για την Αγιά Σοφιά

«Θα ήθελα να τονίσω την αναφορά του Πατριάρχη για το θέμα αυτό. Θα είναι ένα τεράστιο λάθος, αν προχωρήσει σε αυτή την κίνηση η Τουρκία. Θα δημιουργήσει ένα μεγάλο ψυχικό χάσμα -ενδεχομένως αγεφύρωτο- ανάμεσα στους Χριστιανούς, όχι μόνο τους Έλληνες, αλλά του Χριστιανούς παντού στον κόσμο, και στις τουρκικές αρχές. Γιατί η Αγιά Σοφιά είναι ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και επομένως πρέπει να διαφυλαχθεί η ιστορικότητα αυτού του μνημείου. 

Δεν συζητήθηκαν τέτοια θέματα στην επικοινωνία που είχαν ο πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος. Συζητήθηκαν θέματα επικαιρότητας και χαμηλής πολιτικής. Τα θέματα, δηλαδή, της πανδημίας, της αντιμετώπισής της, και της επανέναρξης των τουριστικών ροών. Δεν μπήκαν σε τέτοιου είδους συζητήσεις. Οι δύο ηγέτες ήθελαν να έχουν μία επικοινωνία μετά από πολύ καιρό και έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας αν χρειαστεί. Αλλά όσον αφορά την Αγιά Σοφιά, δεν είναι μόνο η Ελλάδα, αλλά και πολλά μεγάλα κράτη, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία και άλλα, καθώς και όλοι οι διεθνείς Οργανισμοί που συνιστούν στην Τουρκία να μην κάνει αυτό το λανθασμένο βήμα».