«Φτάνουν τα 2,3 δισ. ευρώ τα μέτρα στήριξης που εξαγγέλθηκαν χθες προκειμένου να καλύψουμε την απώλεια εισοδήματος, που θα έχουν οι κλάδοι της οικονομίας και οι εργαζόμενοι που πλήττονται. Αν χρειαστεί φυσικά θα διευρυνθούν» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό “Σκάι”.
«Το πρόβλημα είναι κυρίως στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στην εστίαση. Υπάρχει ένα μίνιμουμ ποσό, 2.000 ευρώ για στήριξη ακόμα και σε ένα μικρό καφέ. Θα είμαστε συνεχώς δίπλα τους γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν θα πληγούν μόνο τον Νοέμβριο, είχαν πληγεί από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, από τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και είχαν πολύ μεγάλες απώλειες σε συνδυασμό και με τη μείωση του τουρισμού. Ο κλάδος της εστίασης πραγματικά έχει πληγεί πάρα πολύ. Θα είμαστε συνέχεια δίπλα τους και σε επίπεδο εργαζομένων και σε επίπεδο επιχειρηματιών. Όλα τα μέτρα εξετάζονται» προσέθεσε.
Αναφερόμενος στην νέα τουρκική Navtex ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «πάνω στα ερείπια, πριν από δύο δεκαετίες είχε χτιστεί μία καλή συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες και τους δύο λαούς. Έχει αποδειχθεί ότι η “διπλωματία των σεισμών” οδήγησε σε ύφεση και σε ειρήνη, ενώ η “διπλωματία των Navtex” οδηγεί σε ένταση και σύγκρουση. Αυτό πρέπει να αποφευχθεί».
Επανέλαβε ότι οι διερευνητικές επαφές είναι στο τραπέζι και το πλαίσιο είναι συγκεκριμένο. «Ας λύσουμε τη μία και μοναδική διαφορά που έχουμε που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, για να είναι αυτό μια αφετηρία συνεργασίας και ευημερίας για τους λαούς όλης της Ανατολικής Μεσογείου» είπε και προσέθεσε «εμείς θα συνεχίσουμε να βάζουμε πάνω στο τραπέζι τη συζήτηση και όχι Navtex και πλοία. Το θέμα έχει ξεφύγει από τα ελληνικά ή τα τουρκοκυπριακά ζητήματα και είναι πλέον ευρωπαϊκό. Αγγίζει στο σύνολό τους τις ευρωτουρκικές σχέσεις, είτε έχουν να κάνουν με γεωπολιτικά συμφέροντα, είτε με το μεταναστευτικό, είτε με την οικονομική συνεργασία. Και, επιτέλους, υπάρχει ένα πλαίσιο στο τραπέζι που μπορεί να ωθήσει και την Τουρκία σε μία πιο λογική συμπεριφορά τους επόμενους μήνες».
Τέλος αναφερόμενος στα παλιά ακατοίκητα κτίσματα είπε ότι «το θέμα αφορά, όχι μόνο τα εγκαταλελειμμένα κτίρια, αλλά και τις ιδιοκτήτες διατηρητέων, που δεν μπορούν να αναλάβουν το κόστος για την ανακαίνιση των σπιτιών ή επαγγελματικών χώρων που έχουν. Και γι’ αυτό χρειάζεται συνεργασία πάρα πολλών».
«Είχαμε ξεκινήσει συνεργασία με το ΤΕΕ, τον κορυφαίο επιστημονικό επιμελητήριο των μηχανικών, έχει γίνει προεργασία και ελπίζουμε να προχωρήσει γρήγορα. Ας είναι αυτή η στιγμή -η δραματική και συγκλονιστική- η αφορμή να γίνει κάτι καλό» πρόσθεσε.