Εάν εκλεγεί ευρωβουλευτής ο Φρέντι Μπελέρης, «ο Εντι Ράμα θα έχει πέσει ολόκληρος στον λάκκο που μας έσκαψε» λέει στο «Μανιφέστο» ο γιος του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας, Πέτρος Μπελέρης, σε μια de profundis συνέντευξη που μας παραχώρησε στον απόηχο της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Αλβανίας στην Αθήνα, ο οποίος «ήθελε να κάμψει το ηθικό των Ελλήνων της περιοχής δείχνοντας ότι είναι αποφασισμένος για όλα». Ο Πέτρος είναι η φωνή του φυλακισμένου –«με μια πραξικοπηματική μεθόδευση, πέρα από κάθε έννοια κράτους δικαίου»– εδώ και έναν χρόνο πατέρα του και μας θυμίζει ότι «το κλειδί που θα τον βγάλει από το κελί του το κρατάνε οι Ελληνίδες και οι Ελληνες».

Πώς νιώθετε που ο πατέρας σας δεν μπορεί να συμμετέχει ο ίδιος στην προεκλογική εκστρατεία προκειμένου να επικοινωνήσει την υποψηφιότητά του;

Θα έδινα τα πάντα για να είναι ο πατέρας μου ελεύθερος. Εμείς, η οικογένειά μας, ξέρουμε τι τραβάμε έναν χρόνο τώρα. Μακάρι να τον είχαμε δίπλα μας και να μπορούσε και ο ίδιος να κάνει αυτό που ξέρει καλά: να τρέχει και να δίνει μάχες για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Δυστυχώς, το καθεστώς Ράμα τού το έχει απαγορεύσει, με μια πραξικοπηματική μεθόδευση, πέρα από κάθε έννοια κράτους δικαίου. Ετσι έχουμε γίνει εμείς η φωνή του. Εγώ, ο θείος μου, οι φίλοι μας. Μιλάμε εμείς για τον Φρέντι και είμαστε ευγνώμονες σε όλους όσοι μας έχουν στηρίξει σε αυτήν τη μάχη. Η βοήθειά τους ήταν πολύτιμη και συγκινητική.

Τι μήνυμα στέλνει μέσα από τις αλβανικές φυλακές στους ψηφοφόρους εν όψει της κάλπης της 9ης Ιουνίου;

Πρώτα απ’ όλα να ψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία. Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σταθεί δίπλα του από την πρώτη στιγμή με πολλούς τρόπους. Και του έδωσε τη δυνατότητα να συνεχίσει τον αγώνα του μέχρι την τελική δικαίωση. Ο πρωθυπουργός μας έδειξε πυγμή και πατριωτισμό και έστειλε παντού το μήνυμα ότι η Ελλάδα σήμερα είναι ακόμα πιο ισχυρή και ακόμα πιο περήφανη.

Αλλά και πέρα από την υπόθεση του πατέρα μου, είναι σημαντικό να ψηφιστεί η ΝΔ γιατί η Ελλάδα σήμερα έχει μπει σε μια σειρά. Δεν έχουν λυθεί όλα τα ζητήματα, αλλά γίνονται βήματα. Και είναι σημαντικό η πορεία αυτή να μην τεθεί σε αμφισβήτηση.

Σε ό,τι αφορά τον πατέρα μου, θέλω να πω κάτι που έχει πει ο ίδιος παλαιότερα: ότι το κλειδί που θα τον βγάλει από το κελί του το κρατάνε οι Ελληνίδες και οι Ελληνες. Αν του δώσουν την ευκαιρία να εκλεγεί, το πραξικόπημα του καθεστώτος Ράμα θα έχει αποτύχει. Ο βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός θα έχει ένα πολύ δυνατό στήριγμα στην Ευρώπη και η Ελλάδα έναν ευρωβουλευτή που δεν φοβάται να παλεύει για τα δίκαιά της.

Πώς κρίνετε την επίσκεψη του Εντι Ράμα στην Αθήνα; Θεωρείτε ότι στόχος του Αλβανού πρωθυπουργού ήταν να προκαλέσει;

Ο Εντι Ράμα θα μπορούσε να έρθει στην Ελλάδα όποτε θέλει. Επέλεξε να έρθει στην επέτειο της φυλάκισης του πατέρα μου επειδή ήθελε ξεκάθαρα να προκαλέσει την Ελλάδα. Ηθελε επίσης να κάνει επίδειξη δύναμης στο εσωτερικό της Αλβανίας και να παραστήσει τον ισχυρό ηγέτη. Και ήθελε να κάμψει και το ηθικό των Ελλήνων της περιοχής δείχνοντας ότι είναι αποφασισμένος για όλα. Θεωρώ πάντως ότι όλη αυτή η συμπεριφορά δεν του βγήκε σε καλό. Περισσότερο μας πείσμωσε παρά μας φόβισε. Κανείς δεν πρέπει να υποτιμά την αξιοπρέπεια και τα πατριωτικά αντανακλαστικά μας.

Στις δημοσκοπήσεις είναι πολύ ψηλά η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη. Είστε πεπεισμένος ότι θα του επιτραπεί ή όχι να ορκιστεί εφόσον εκλεγεί;

Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι το καθεστώς Ράμα θα απαγορεύσει σε εκλεγμένο ευρωβουλευτή να ορκιστεί. Αυτά μπορεί να περνάνε στην Αλβανία, αλλά στην Ευρώπη είναι αδιανόητα. Η κατακραυγή θα είναι τεράστια και αυτό δεν μπορεί να το αντέξει μια χώρα που φιλοδοξεί να έχει ευρωπαϊκές προοπτικές. Και αυτό ακριβώς είναι που έχει πικάρει τον Ράμα. Πίστευε ότι με την πραξικοπηματική φυλάκιση του πατέρα μου θα τον εξοντώσει πολιτικά και θα απαλλαγεί από μια πολύ ισχυρή φωνή της μειονότητας. Οχι μόνο δεν το πέτυχε, αλλά αν ο πατέρας μου εκλεγεί, η φωνή του –όπως και η φωνή όλων των Βορειοηπειρωτών– θα είναι ακόμα πιο δυνατή στην καρδιά της Ευρώπης.

Ποιο είναι το όραμα του πατέρα σας για τους ομογενείς της Χιμάρας;

Ο πατέρας μου έχει αφιερώσει όλη του τη ζωή για να γίνει καλύτερη η ζωή των Χιμαριωτών και γενικά όλου του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου. Να είναι σεβαστά τα δικαιώματα, οι περιουσίες τους αλλά και η καθημερινότητά τους. Ο πατέρας μου πρωτοστάτησε στην ίδρυση ελληνικού σχολείου στη Χιμάρα. Αυτός έτρεχε την περίοδο της πανδημίας κόβιντ να πάνε φάρμακα. Αυτός έτρεχε να διευθετηθούν διάφορα ζητήματα που είχαν εδώ στην Ελλάδα, ασφαλιστικά, εργασιακά κ.λπ. Ολη του η ζωή είναι αφιερωμένη σε αυτούς. Και αυτό για το οποίο θα παλέψει ως ευρωβουλευτής είναι να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα, η τιμή και η αξιοπρέπειά τους. Και συνάμα για όλους τους Ελληνες.

Και θέλω να πω κάτι ακόμα: ο βασικός λόγος που ο πατέρας μου στοχοποιήθηκε από το καθεστώς Ράμα είναι επειδή αντιστάθηκε στα σχέδιά τους να υφαρπάξουν τις περιουσίες των Ελλήνων της περιοχής. Ως δήμαρχος θα ήταν ανυπέρβλητο εμπόδιο. Ετσι αρχικά τον φυλάκισαν για να κάμψουν το ηθικό του κόσμου και να μην εκλεγεί. Και όταν, παρά την τρομοκρατία, κατάφερε να εκλεγεί, του απαγόρευσαν να ορκιστεί και να είναι ξανά υποψήφιος. Αν όμως ο πατέρας μου εκλεγεί ευρωβουλευτής, το ηθικό του κόσμου θα ανέβει και ο υποψήφιος του μειονοτικού κόμματος της Ομόνοιας θα κερδίσει και τις δημοτικές εκλογές. Ο Εντι Ράμα θα έχει πέσει ολόκληρος στον λάκκο που μας έσκαψε.