Τη συνέχιση της χρηματοδότησης από ευρωπαϊκούς πόρους και λειτουργίας 41 βασικών κοινωνικών δομών σε 24 δήμους διασφάλισε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έπειτα από την υπογραφή των σχετικών αποφάσεων από τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα.

Παράλληλα, θα δημιουργηθούν και νέες δομές. Αυτές είναι κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, συσσίτια, κέντρα ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα κοινότητας, στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης κ.ά., από τις οποίες καλύπτονται οι ανάγκες άνω των 23.000 ευάλωτων πολιτών. 

Σε δηλώσεις του, ο κ. Τζιτζικώστας υπενθύμισε ότι την άνοιξη ανακοινώθηκε η συνέχιση λειτουργίας 35 κοινωνικών δομών σε 12 δήμους της Θεσσαλονίκης, οι οποίες καλύπτουν τις ανάγκες 40.000 πολιτών. «Οι κοινωνικές δομές έχουν την αναγκαία χρηματοδότηση από την Περιφέρεια, ώστε να συνεχίσουν να παρέχουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους, την αλληλεγγύη και τη βοήθεια σε όλους όσοι την έχουν ανάγκη», πρόσθεσε. 

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας και στον Δήμο Βέροιας θα συνεχιστεί η λειτουργία του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, του Κέντρου Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (από τον Φιλανθρωπικό μη Κερδοσκοπικό Σύλλογο Φίλων Κέντρου Μέριμνας Ατόμων Ειδικών Δεξιοτήτων), του Κοινωνικού Παντοπωλείου και Κοινωνικού Φαρμακείου, του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας και του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων. Στον Δήμο Νάουσας, οι μονάδες που θα συνεχίσουν να λειτουργούν είναι το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Νάουσας, η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων Επισκοπής. 

Σε ό,τι αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, οι δομές που θα υποστηριχτούν είναι τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων στα Κύμινα του Δήμου Δέλτα και στους Δήμους Θερμαϊκού, ανατολικής Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Επταπυργίου και Συκεών. Προβλέπεται επίσης η υποστήριξη της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Δήμου Παύλου Μελά και η δημιουργία Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων στον Δήμο Ωραιοκάστρου. 

Στον Δήμο Κιλκίς θα συνεχιστεί η δράση του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου, ενώ στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας προβλέπεται η συνέχιση της λειτουργίας των Κέντρων Κοινότητας των Δήμων Αλμωπίας, Έδεσσας και Σκύδρας και του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων Δήμου Έδεσσας. 

Στην Πιερία θα υποστηριχτούν η συνέχιση της λειτουργίας του Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά και η δημιουργία Κέντρου Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Κατερίνης, η συνέχιση λειτουργίας του Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Κατερίνης, η συνέχιση λειτουργίας του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων Δήμου Κατερίνης και η συνέχιση λειτουργίας του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Πύδνας - Κολινδρού. 

Στις Σέρρες θα υποστηριχτούν, στον Δήμο Αμφίπολης το Κέντρο Κοινότητας, στον Δήμο Βισαλτίας το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Φαρμακείο και το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, στον Δήμο Νέας Ζίχνης το Κέντρο Κοινότητας, στον Δήμο Σερρών το Κέντρο Κοινότητας, η Παροχή Συσσιτίου, το Κοινωνικό Φαρμακείο, το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας και το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και στον Δήμο Σιντικής η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων. 

Στη Χαλκιδική συνεχίζεται και προβλέπεται η λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Αριστοτέλη, του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Κασσάνδρας, του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων Δήμου Ν. Προποντίδας» και του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων Δήμου Πολυγύρου.