Από το… γιουσουρούμ του 2017 που βαφτίστηκε «Το σπίτι του Άι-Βασίλη» -άγνωστο για ποιους λόγους-, με τους δεκάδες πάγκους με... εσώρουχα και απομιμήσεις προϊόντων, φτάσαμε στο Πεδίον του Αρεως του 2024 με ένα ολόκληρο χριστουγεννιάτικο χωριό που ικανοποιεί τους πολίτες, αλλά προκαλεί πολιτικές αναταράξεις για την... πρωτοκαθεδρία.
Και όμως, η πρώτη μεγάλη αλλαγή ήρθε το 2018, όταν στην Περιφέρεια Αττικής βρισκόταν η Ρένα Δούρου. Το πάρκο της Αθήνας έβαλε τα καλά του και προγραμματίστηκαν σειρά εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους, κάτι που εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι ικανοποίησε τους κατοίκους περιοχών που βίωναν την εγκατάλειψη και τη μαυρίλα.
Από τότε μέχρι σήμερα έτρεξε πολύ νερό στ’ αυλάκι και σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται η «αγανάκτηση» του Χάρη Δούκα, ο οποίος ξαφνικά ανακάλυψε ότι η Περιφέρεια καπελώνει τον δήμο Αθηναίων.
Ολα αυτά τα χρόνια που μεσολάβησαν, δύο περίπου χιλιόμετρα από τη στολισμένη πλατεία Συντάγματος (που άλλοτε είχε παράλληλες δραστηριότητες και άλλοτε απλά σπιτάκια) βρίσκεται το Πεδίον του Αρεως. Σε έναν χώρο σαφέστατα μεγαλύτερο και πιο ασφαλή λόγω της περίφραξης, η Περιφέρεια φιλοξενούσε τις δικές της εορταστικές εκδηλώσεις, σηματοδοτώντας και κάτι ακόμα, πολύ σημαντικό: τα χρόνια του σκότους και της παρακμής είχαν μείνει πίσω. Το Πεδίον του Αρεως έχει βρει την αίγλη του και δεν αποτελεί πλέον το σημείο αναφοράς για εμπόριο ναρκωτικών ή τις «τυχαίες» συναντήσεις με… ερωτικούς σκοπούς. Αντιθέτως, είναι για την καθημερινή χρήση των χιλιάδων κατοίκων των γύρω περιοχών, ένα πάρκο ζωντανό, τόπος αθλητισμού και πολιτισμού, με τις φωνές των μικρών παιδιών να αντηχούν όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν.
Ισως ο Χάρης Δούκας δεν πρόλαβε να εξετάσει προσεκτικά τι συνέβη τα προηγούμενα χρόνια, ίσως θεωρεί πως αρκεί μια συναυλία στην πλατεία Συντάγματος, στην οποία όμως οι Αθηναίοι έχουν γυρίσει την πλάτη τα τελευταία χρόνια, για να υποδεχθεί η πόλη τη νέα χρονιά και ότι οι κάτοικοι πιο εύκολα θα βρεθούν εκεί απ’ ό,τι στο Πεδίο.
Μάλλον του διέφυγε πως μόλις πέρυσι –όταν ο ίδιος είχε ήδη εκλεγεί δήμαρχος– ο τότε περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης υποδέχθηκε στο ίδιο πάρκο χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι βρήκαν διέξοδο στις εκδηλώσεις για να βιώσουν –με τον τρόπο που μπορούσαν– το πνεύμα των Χριστουγέννων.
«Αποτελεί για μένα πολύ μεγάλη χαρά που μετά από δεκαετίες ανοίγουμε το πάρκο ξανά στο κοινό και δίνουμε ξεχωριστό χρώμα και ζωή στον εμβληματικό αυτό χώρο που αποτελεί τοπόσημο της Αττικής», δήλωνε το 2019 ο κ. Πατούλης, δίνοντας το σύνθημα προκειμένου να ξεκινήσει η γιορτή και να φωταγωγηθεί το χριστουγεννιάτικο δέντρο, για να πάρουν τη σκυτάλη οι Δημήτρης Μπάσης και Stavento. Τότε, οι εκδηλώσεις πλαισιώθηκαν από έκθεση τοπικών προϊόντων και γεύσεων, αλλά και από την παρουσίαση παραδοσιακών εθίμων με τίτλο «Μια Μικρή Ελλάδα στην Αθήνα».
Και στο πάρκο «Τρίτση»
Το 2021 η Περιφέρεια αποφάσισε και ενέταξε στον εορταστικό σχεδιασμό άλλο ένα ξεχασμένο πάρκο, το «Αντώνης Τρίτσης», προσφέροντας διέξοδο πλέον σε εκατομμύρια κατοίκους της Αττικής. Αν λάβει κανείς υπόψη πως το «Τρίτσης» επηρεάζει τρεις δήμους που απλώνονται γύρω του, τότε θα μπορούσε να υποθέσει κανείς πως οι δήμαρχοι των περιοχών αυτών θα είχαν ανέβει στα κάγκελα για το... unfair του Γιώργου Πατούλη.
«Με στόχο να χαρίσει μοναδικές στιγμές σε μικρούς και μεγάλους καθ’ όλη τη διάρκεια των εορταστικών ημερών, μετατρέπει από την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου το Πεδίον του Αρεως σε ένα φωτεινό και λαμπερό Χριστουγεννιάτικο Θεματικό Πάρκο. Επιπλέον στο Μητροπολιτικό Πάρκο “Αντώνης Τρίτσης” στήνεται ένα πλωτό χριστουγεννιάτικό χωριό στη μεγαλύτερη λίμνη, όπου θα δίδεται η δυνατότητα στους πολίτες να απολαύσουν δωρεάν βαρκάδα», έγραφε η σχετική ανακοίνωση. Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις έφταναν μέχρι τις 7 Ιανουαρίου! Ολα αυτά πάντα με ελεύθερη είσοδο, ανακουφίζοντας εκείνους που είχαν ανάγκη και δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν οικονομικά.
Φέτος όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει, με τον Χάρη Δούκα να «ανακαλύπτει» κυβερνητικό «δάκτυλο» στην επιλογή Χαρδαλιά να επεκτείνει ακόμη περισσότερο την προσφορά προς τους κατοίκους. Και αυτό θα μείνει ως μελανό σημείο σε μια περίοδο όπου χώρο έχουν μόνο η χαρά και η διασκέδαση. Εκτός και αν ο δήμαρχος Αθηναίων αντιληφθεί (έστω και αργά) πως άλλος είναι ο ρόλος του στολισμένου Συντάγματος, δίχως άλλες χρήσεις για τους πολίτες, και άλλος εκείνος ενός ολόκληρου πάρκου.