Για τα επεισόδια στην πλατεία της Ν. Σμύρνης, το χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή επανεκκίνηση των οικονομικών δραστηριοτήτων αλλά και τη συμμαχία Ελλάδας-Αιγύπτου μίλησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, στον ραδιοσταθμό ΣΚΑΪ.
«Η εικόνα ήταν ενοχλητική – η υπόθεση διερευνάται»
Αναφορικά με τα επεισόδια στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, η κυβερνητική εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «η κοινωνία βρίσκεται σε οριακό σημείο ψυχολογικά. Υπάρχει τεράστια ψυχολογική κόπωση από το lockdown και τα περιοριστικά μέτρα. Προφανώς, ωστόσο, αυτή η εικόνα ήταν ενοχλητική για όλους και -όπως έχουμε πει- η υπόθεση διερευνάται. Δεν δικαιολογείται άσκοπη βία και έχουν κινηθεί οι εσωτερικές διαδικασίες έρευνας μαζί με τον Συνήγορο του Πολίτη».
Έκανε μάλιστα αναφορά στην Επιτροπή Αλιβιζάτου η οποία όπως είπε «συστάθηκε με απόφαση αυτής της κυβέρνησης το Νοέμβριο του 2019. Μελέτησε 20 φακέλους περιστατικών και παρέδωσε το πόρισμά της τον Μάιο με περιστατικά που αφορούσαν την περίοδο 2017-2018, δηλαδή πριν την σημερινή κυβέρνηση. Διατυπώθηκαν προτάσεις σε αυτό το πόρισμα από τις οποίες οι περισσότερες -7 στις 9- έχουν ήδη υιοθετηθεί και προχωρούν. Επίσης, ήταν με νόμο αυτής της κυβέρνησης που τέθηκε ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για την διερεύνηση φαινομένων αυθαιρεσίας στα Σώματα Ασφαλείας». Η κ. Πελώνη πρόσθεσε πως έχει επιπλέον, «οριστεί ο Συνήγορος του Πολίτη, ως εθνικός μηχανισμός, που διερευνά τέτοια φαινόμενα με αρμοδιότητα να συλλέγει, να αξιολογεί, να καταγράφει τα στοιχεία και να προωθεί καταγγελίες. Με αυτό το μηχανισμό θα γίνει και αυτή η έρευνα».
Ωστόσο πρόσθεσε πως «χάνουμε τη μεγάλη εικόνα σε όλο αυτό το θέμα. Και γι’ αυτό ο πρωθυπουργός -όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει- θα μιλήσει την Παρασκευή στη Βουλή για να αναδείξει την ουσία του προβλήματος και -όπως πάντα- θα προσέλθει στη Βουλή με προτάσεις».
Το περιστατικό δεν ακυρώνει τη συνολική δουλειά της Αστυνομίας
«Προφανώς η εικόνα στη Ν. Σμύρνη ενόχλησε. Φαίνεται όμως ότι στον ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύονται την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κοινωνία. Όλο αυτό το αφήγημα περί αστυνομοκρατίας μοιάζει σαν να θέλουν νέους αγανακτισμένους στις πλατείες εκμεταλλευόμενοι ακριβώς την ψυχολογική αυτή κόπωση.
Η άσκοπη βία δεν δικαιολογείται και το περιστατικό διερευνάται», τόνισε η Αριστοτελία Πελώνη. Επεσήμανε ταυτόχρονα ότι «αυτή τη στιγμή, η Αστυνομία έχει γίνει ‘σάκος του μποξ’. Το περιστατικό αυτό δεν ακυρώνει τη συνολική εικόνα και τη δουλειά που κάνουν οι αστυνομικοί σε συνθήκες ακραίες τον τελευταίο ενάμιση χρόνο επιτηρώντας τα περιοριστικά μέτρα κατά της διασποράς του ιού. Βρίσκονται στην πρώτη γραμμή είναι όλοι κουρασμένοι, είμαστε όλοι κουρασμένοι, αλλά χρειάζεται ψυχραιμία από όλους. Να θυμίσουμε ότι αστυνομικοί δέχονται πολύ συντεταγμένες επιθέσεις το τελευταίο διάστημα. Επιθέσεις με γκαζάκια στα σπίτια τους και άλλου τύπου επιθέσεις».
Η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογραμμίζοντας ότι είναι ανάγκη να τηρηθούν τα νέα στοχευμένα μέτρα ώστε να μπορέσουμε να βγούμε από το παρατεταμένο lockdown τόνισε πως «όλα αυτά -και οι διαδηλώσεις και οι πορείες και όσοι καλούν σε αυτές – υπονομεύουν την τήρηση των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού».
Σταδιακή επανεκκίνηση εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα
Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα επανεκκίνησης που όπως είπε η κ. Πελώνη, «είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης πάντα υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων», ανέφερε πως «εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και η Επιτροπή εισηγηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση προτεραιότητα είναι πριν το τέλος του μήνα να ανοίξουν το λιανεμπόριο με κανόνες και με ασφάλεια, καθώς και τα σχολεία».
Πρόσθεσε πως τον Απρίλιο εφόσον τα δεδομένα είναι καλύτερα και με σύμμαχο τον καλό καιρό «ευελπιστούμε να μπορέσει να ανοίξει η εστίαση σε ανοιχτούς χώρους. Θα συμβάλουν σε αυτό και οι εμβολιασμοί».
Ειδικά για το εμβολιαστικό πρόγραμμα τόνισε πως «πηγαίνει πάρα πολύ καλά, επιταχύνεται, και σύντομα θα μπει στη διαδικασία και η επόμενη ομάδα των πολύ ευπαθών ομάδων αυξημένου κινδύνου. Στόχος είναι μέχρι τέλος Απριλίου, αρχές Μαΐου, να έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση όλοι οι συμπολίτες μας των 60 ετών και άνω γιατί είναι οι ομάδες που κατεξοχήν αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο βαριάς νόσησης από τον κορονοϊό και εισαγωγής στις Μ.Ε.Θ.. Αυτό θα αποσυμπιέσει το Σύστημα Υγείας και θα μιλάμε πλέον για νέα φάση, καθώς θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην άρση των περισσότερων περιοριστικών μέτρων».
Για τις σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου
Όσον αφορά το ζήτημα που είχε προκύψει με την Αίγυπτο τις προηγούμενες μέρες, η κυβερνητική εκπρόσωπος απάντησε πως «ήταν ένα τεχνικό θέμα που αφορούσε την αιγυπτιακή πλευρά. Επιλύθηκε με αμοιβαία ισχυρή πολιτική βούληση, η οποία εκδηλώθηκε και στην τηλεφωνική επαφή που είχε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο τον κ. Σίσι και προέκυψε βεβαίως και από τις χθεσινές επαφές του υπουργού Εξωτερικών κ. Δένδια με τον κ. Σούκρι στο Κάιρο. Και αποδεικνύει τις εξαιρετικές σχέσεις που έχουν οι δύο χώρες και την σημασία που έχει η σχέση των δύο εταίρων, με στρατηγική σημασία για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο».