Τη δέσμευση πως «αν υπάρχει μήνας με υπέρμετρες τιμές στο ρεύμα λόγω χονδρικής, η κυβέρνηση θα επιδοτεί τις αυξήσεις αυτές και δεν θα φτάνουν στους καταναλωτές» κατέθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Σε ό,τι αφορά στα χρωματιστά τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και στις αλλαγές που αναμένονται το επόμενο διάστημα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε «να μην βιαζόμαστε για το τι θα καταργηθεί και αν θα καταργηθεί. Συνιστώ να περιμένουμε γιατί υπάρχει μια συγκεχυμένη πληροφόρηση».

Σχολιάζοντας αν πέτυχαν ή απέτυχαν τα τιμολόγια, είπε πως αυτό «εξαρτάται από το τι τιμές είχαμε αυτούς τους μέχρι τώρα εννέα μήνες από τότε που εφαρμόστηκαν. Σας θυμίζω ότι εφαρμόστηκαν από 1η Ιανουαρίου του '24. Με εξαίρεση τον Αύγουστο, όπου η κυβέρνηση στήριξε τις υπέρμετρες αυξήσεις για να μην φτάσουν στον καταναλωτή, όλους τους υπόλοιπους μήνες είχαμε τιμές σε όλα τα τιμολόγια, κυρίως στα δύο πιο δημοφιλή -στο πράσινο και στο σταθερό, στο μπλε που ούτως ή άλλως αυτό δεν άλλαζε- οπότε είναι δεδομένο ότι ήταν πιο χαμηλά, χαμηλότερες από ό,τι την περίοδο της κρίσης. Δηλαδή τιμές προ κρίσης, με κάποιες αυξομειώσεις στο πράσινο. Πάντοτε όμως ο κύριος πάροχος, για να μην πούμε κάτι περισσότερο, είχε τιμές όλους αυτούς τους μήνες χαμηλότερες απ’ ό,τι όταν ξεκίνησε το τιμολόγιο. Άρα το εγχείρημα πολύχρωμα τιμολόγια με βάση το βασικό κριτήριο που είναι οι τιμές που φτάνουν στον καταναλωτή, πέτυχε».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως η κυβέρνηση προσπαθεί «να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και να δει πώς αυτό μπορεί να εφαρμοστεί ακόμα καλύτερα τον επόμενο χρόνο στους πολίτες». Για παράδειγμα ανέφερε «μπορεί να πρέπει -εγώ το λέω υποθετικά για να μην παρεξηγηθώ- να ενθαρρύνουμε τον κόσμο περισσότερο στο σταθερό τιμολόγιο. Γιατί ενθαρρύναμε τον κόσμο στο πράσινο τιμολόγιο, όπως απεδείχθη, γιατί ο ανταγωνισμός έριξε τις τιμές. Αν καταφέρουν όμως οι πάροχοι να δώσουν ακόμα χαμηλότερες τιμές στο μπλε τιμολόγιο, δηλαδή στο σταθερό τιμολόγιο, ίσως είναι καλύτερο για να μην μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία μηνιαίως οι πολίτες να ωθηθούν εκεί». «Γι’ αυτό, λοιπόν, εγώ αυτό που λέω είναι να περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.