Μια ξεχωριστή αλλά και κρίσιμη στιγμή, για τον τρόπο εφαρμογής του άρθρου 30 του Συντάγματος αναφορικά με το ρυθμιστικό ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας, διηγήθηκε σήμερα ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στους μεταπτυχιακούς σπουδαστές του Πολιτικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Κανονικά, ο Προκόπης Παυλόπουλος ως Επίτιμος Καθηγητής διδάσκει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα δημόσιου δικαίου της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Αυτή τη φορά όμως αποδέχθηκε πρόσκληση του φίλου του Καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου στο Πολιτικό Τμήμα του ΕΚΠΑ Γιώργου Σωτηρέλη, να κάνει μια παράδοση στους μεταπτυχιακούς σπουδαστές του για το ρυθμιστικό ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά το άρθρο 30 παρ.1 του Συντάγματος, με βάση και τις προσωπικές του εμπειρίες.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος εξήγησε στους σπουδαστές ότι ο ρυθμιστικός ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, κατά το ίδιο το Σύνταγμα, δεν είναι «στατικός», αλλά το πεδίο των αρμοδιοτήτων του «αυξομειώνεται» ανάλογα με την κρισιμότητα των περιστάσεων. Και έφερε και το εξής προσωπικό παράδειγμα «κορύφωσης» του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας εκείνο το κρίσιμο καλοκαίρι του 2015:
Όπως είναι γνωστό, αμέσως μετά το δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015, και μπροστά στον κίνδυνο άμεσης εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο Προκόπης Παυλόπουλος συγκάλεσε το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, σε συνεννόηση με τον Ολάντ και τη Μέρκελ, για να εκφράσει η Ελλάδα εμπράκτως την πρόθεσή της να μείνει στο ευρώ. Όπως είναι επίσης γνωστό όλες οι πολιτικές δυνάμεις, πλην ΚΚΕ, συμφώνησαν. Και έτσι ο Προκόπης Παυλόπουλος ειδοποίησε την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ότι η Ελλάδα θα υπέβαλε προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αίτημα για «νέο πρόγραμμα».
Στις 7 Ιουλίου 2015, ο Προκόπης Παυλόπουλος δέχθηκε τηλεφώνημα από τον τότε Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος του ζήτησε το αίτημα προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για σύγκλησή του να το υπογράψει όχι ο Πρωθυπουργός αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας! Ήταν κάτι πρωτόγνωρο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για κάθε μέλος της ΕΕ που έχει όχι προεδρική αλλά «προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία». Γιατί έτσι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ασκεί ευθέως αρμοδιότητα που ανήκει στον Πρωθυπουργό.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος εξήγησε στους σπουδαστές ότι για μια τόσο κρίσιμη απόφαση, όπου κρίνεται η πορεία της Ελλάδας στην Ευρωζώνη αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα, ο ρυθμιστικός ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας περιλαμβάνει και μια τέτοια ενέργεια, υπό τον όρο ότι αυτό γίνεται σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό. Αφού λοιπόν τότε ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα, ο Προκόπης Παυλόπουλος απέστειλε, με δική του υπογραφή, στον Ντόναλντ Τουσκ το αίτημα της Ελλάδας για σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με το αντικείμενο που προαναφέρθηκε.
Και ο Προκόπης Παυλόπουλος κατέληξε προς τους σπουδαστές: «Να ένα καλό παράδειγμα για το τι σημαίνει, ανάλογα με τις περιστάσεις, ο ρυθμιστικός ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά το άρθρο 30 παρ.1 του Συντάγματος. Πλην όμως εύχομαι και ελπίζω στο μέλλον να μην χρειασθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να βρεθεί στην ίδια θέση μ’ εμένα. Ας μείνει, για το καλό της Χώρας, αυτή η εφαρμογή του Συντάγματος ένα μεμονωμένο παράδειγμα για ανάλογες πανεπιστημιακές παραδόσεις».