Η 19η Μαΐου, αποτελεί ημέρα μνήμης και περισυλλογής, αλλά μας υπενθυμίζει και το χρέος να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά των 350.000 Ελλήνων θυμάτων πού δολοφονήθηκαν από τον Κεμάλ Ατατούρκ σε ένα από τα πιο άγρια εγκλήματα της ιστορίας, σημειώνει ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούληςσε μήνυμα του για τη σημερινή Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. 

Ο τουρκικός εθνικισμός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, επισημαίνει ο περιφερειάρχης, οδήγησε στη φυσική εξόντωση, τον αφανισμό, τον εκτοπισμό και την εκρίζωση εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου από τις πατρογονικές τους εστίες στη Μικρά Ασία. Αυτά τα εδάφη ποτίστηκαν με αίμα αθώων Ελλήνων.

Ο κ. Πατούλης προσθέτει, ότι η σημερινή μέρα μας δείχνει το ιστορικό καθήκον μας απέναντι στις εκατόμβες των νεκρών και αυτών που άφησαν τις πατρογονικές τους εστίες: «να μην ξεχάσουμε ποτέ τη βαρβαρότητα που συντελέστηκε εις βάρος τους, να παλεύουμε ακατάπαυστα για την καθολική αναγνώριση της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού».

Επισημαίνει ότι ο Ελληνισμός του Πόντου για περισσότερα από 3.000 χρόνια έδωσε τα φώτα του πολιτισμού στην περιοχή, διακρίθηκε διαχρονικά στα γράμματα, τις τέχνες, το εμπόριο, έχτισε πόλεις που αποτέλεσαν σημαντικά κέντρα της Ανατολής και ανέδειξε προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας. «Εμείς ως Περιφέρεια Αττικής με συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε με κάθε τρόπο στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, ως ένδειξη σεβασμού στα χιλιάδες αθώα θύματα», υπογραμμίζει ο περιφερειάρχης.