Την πεποίθηση πως οι Περιφέρειες και οι Δήμοι έχουν όλες τις δυνατότητες να αποτελέσουν μοχλούς ανάπτυξης της οικονομίας, ιδιαίτερα στην μετά-covid εποχή, αξιοποιώντας το αξιόμαχο προσωπικό τους αλλά και τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, διατύπωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, σε παρέμβαση του στις εργασίες του “11th Annual Capital Link Sustainability Forum” με τίτλο “Εστιάζοντας στον Kοινωνικό & Oικονομικό Mετασχηματισμό / Βιώσιμη Ανάπτυξη: Περιβάλλον – Οικονομία – Κοινωνία”.
Το Forum πραγματοποιήθηκε σε ψηφιακή μορφή, υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων του Δήμου Πειραιά, και με την Υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη.
Ο κ. Πατούλης συμμετείχε στην ενότητα με τίτλο «Η ανάπτυξη ξεκινά από την περιφέρεια» στην οποία παρεμβάσεις έκαναν επίσης ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Γιουτίκας και ο Δρ. Σωτήρης Καπέλλος, Διευθυντής Λειτουργίας και Ανάπτυξης, Μέλος ΔΣ /Ελληνικά Πετρέλαια Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ΑΕ.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Πατούλης και αναφερόμενος στις αναπτυξιακές δυνατότητες της Αττικής με δεδομένο ότι συγκεντρώνει πάνω από το 40% του ΑΕΠ, εστίασε στην ανάγκη να επενδυθούν πολιτικές σε τομείς με αναπτυξιακό πρόσημο όπως είναι ο αγροδιατροφικός, η βιοτεχνία και βιομηχανία αλλά και ο θεματικός τουρισμός, με έμφαση στον Τουρισμό Υγείας.
Ειδικότερα και κάνοντας λόγο για το «οικονομικό σοκ» που έχει δημιουργήσει η πανδημία, επισήμανε πως οι δήμοι και οι Περιφέρειες μετά τον COVID-19, θα πρέπει να συνδράμουν με ολοκληρωμένα μέτρα στην υποστήριξη και την απασχόληση των τοπικών επιχειρήσεων και την υποστήριξη νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες λόγω της κρίσης. μέσα από επενδύσεις που θα συνδυάζουν την οικονομική ανάκαμψη με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
«Η Αττική είναι ένας ασφαλής προορισμός»
«Μέσα στις προτεραιότητές μας είναι να καταστεί η Αττική ασφαλής για όλους, από κάθε άποψη, στην μετά COVID εποχή, γι’ αυτό και προσαρμόζουμε όλες τις πολιτικές και τις πρακτικές μας, προς αυτή την κατεύθυνση, ενισχύοντας όλες τις αναπτυξιακές δυνατότητες στη βάση ενός μεγαλόπνοου έργου με υποδομές και συνέργειες όλων των δήμων, δημιουργώντας ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας τόνισε και πρόσθεσε πως σ΄αυτό το πλαίσιο και σε αγαστή συνεργασία με τους Δήμους δρομολογούνται δράσεις όπως η δημιουργία Κέντρων Πρόληψης Υγείας σε όλη την Αττική.
«Πρέπει να στείλουμε στην παγκόσμια κοινότητα ένα ισχυρό μήνυμα πως η Αττική μετά την πανδημία θα είναι ένας ασφαλής προορισμός και πρότυπο ευζωίας και προς αυτή την κατεύθυνση όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε εδώ και ένα Παγκόσμιο Χωριό Υγείας και ολιστικής Ιατρικής», σημείωσε.
«Επενδύουμε σε «πράσινες» πρωτοβουλίες»
Στη συνέχεια επισήμανε πως η Περιφέρεια θα αναπτύξει σχέδια για μια πιο αποδοτική χρήση των πόρων και πιο βιώσιμα μοντέλα κατανάλωσης και παραγωγής, κυρίως προωθώντας την κυκλική οικονομία. Όπως ανέφερε ο σχεδιασμός περιλαμβάνει επενδύσεις σε «πράσινες» πρωτοβουλίες που δημιουργούν θέσεις εργασίας, θέτουν προϋποθέσεις για μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη και μειώνουν τις εκπομπές ρύπων. Σε ότι αφορά το “εμβληματικό έργο” της ανάπλασης του Φαληρικού Δέλτα, διαβεβαίωσε ότι η Περιφέρεια το έχει σε απόλυτη προτεραιότητα και μέσω των υπηρεσιών της, επιταχύνει τις σχετικές διαδικασίες ολοκλήρωσης των έργων, με την συνεπικουρία ειδικού παρατηρητηρίου που δημιουργήθηκε για αυτόν τον σκοπό.
«Η Αττική βρίσκεται στη ΝΑ Ευρώπη με γειτνίαση στα ελληνικά νησιά, ενώ συνδέεται με μια ευρύτερη επενδυτική περιοχή που έχει ένα εξειδικευμένο δίκτυο ανθρώπινων πόρων», σημείωσε ολοκληρώνοντας την παρέμβαση του και υπογράμμισε πως η Περιφέρεια εστιάζει με συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες στην προώθηση των νέων ταλέντων με εξειδίκευση στις τεχνολογικές καινοτομίες (επενδύσεις, διπλώματα ευρεσιτεχνίας) με στόχο τη δημιουργία ή την επέκταση των δραστηριοτήτων τους και τη διανομή τεχνολογιών στην Περιφέρεια, οι οποίες στη συνέχεια μπορούν να χρηματοδοτηθούν ή/και να αποκτηθούν από ξένα ιδρύματα“, όπως ανέφερε.