Στις αιτίες που έχουν προκαλέσει την εκτόξευση του πληθωρισμού αλλά και στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ώστε να ελαφρύνει τις επιπτώσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις αναφέρθηκε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Ο σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη επί των οικονομικών θεμάτων αρχικά τόνισε πως το σοκ των αυξήσεων των τιμών είναι παγκόσμιο και επηρεάζει τις σημαντικότερες οικονομίες του πλανήτη -ως εκ τούτου και την ευρωπαϊκή-, ενώ υπογράμμισε πως οι κυριότερες αιτίες που οδήγησαν στην αύξηση του πληθωρισμού θα πρέπει να αναζητηθούν τόσο στην σημαντική απο-επένδυση στον ενεργειακό τομέα κατά τα προηγούμενα χρόνια όσο και στις δημοσιονομικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας για την στήριξη των οικονομιών.
Παράλληλα, ο κ. Πατέλης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων και των lockdown στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, όπως συμβαίνει στην Σανγκάη της Κίνας αυτές τις ημέρες, κατάσταση που μόνο επιβαρυντικά μπορεί να λειτουργήσει στο υπάρχον πλαίσιο.
Εν συνεχεία, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού τόνισε πως και η Ελλάδα ως μέρος της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας δεν θα μπορούσε να παραμείνει ανεπηρέαστη από την συνολική κατάσταση που επικρατεί, ωστόσο υπογράμμισε πως όπως και με την πανδημία έτσι και τώρα θα πρέπει να υπάρξει σωστή διαχείριση, εκμεταλλευόμενοι παράλληλα τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.
«Η κυβέρνηση έχει σχέδιο»
Αναφορικά με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τον περιορισμό των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού ανέφερε πως το σχέδιο υπάρχει και βρίσκεται υπό συνεχή επεξεργασία, επισημαίνοντας πως η χώρα έχει θέσει εξαιρετικά φιλόδοξους στόχους για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ τόνισε πως υπάρχει ήδη υπερ-προσφορά για ενδεχόμενες επενδύσεις σε σχέση με τις ανάγκες της χώρας.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο γεγονός πως η ΔΕΗ εμφανίζεται αποφασισμένη να συνεχίσει τις επενδύσεις σε ΑΠΕ και δίκτυα, ενώ τόνισε την μεγάλη σημασία της υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ελλάδας με την Αίγυπτο, γεγονός που θα μπορούσε να καταστήσει την χώρα πύλη εισόδου από τον ευρωπαϊκό Νότο προς τον Βορρά.
Ο κ. Πατέλης αναφέρθηκε και στην ολοκλήρωση του πλωτού σταθμού αποθήκευσης και επαναεριοποίησης αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, κάτι που αναμένεται εντός του 2023, ενώ υπογράμμισε πως η Ελλάδα βρίσκεται έχει καταθέσει στην Κομισιόν τις προτάσεις της σχετικά με την αγορά φυσικού αερίου και την μεγάλη σημασία που δίνει στο LNG.
«Προσωρινά και στοχευμένα μέτρα»
Αναφερόμενος, τέλος, στα μέτρα που προτίθεται να λάβει η ελληνική κυβέρνηση ώστε να ελαφρύνει τους πολίτες από τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των άλλων βασικών αγαθών, ο κ. Πατέλης τόνισε πως η δημοσιονομική πολιτική της χώρας δεν είναι ανεξάρτητη από αυτή της Ευρωζώνης, ενώ υπογράμμισε πως υπάρχει εμπιστοσύνη στις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που στοχεύουν στη μείωση του πληθωρισμού.
Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού τόνισε πως τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο στοχεύουν στην προστασία των πιο ευάλωτων πολιτών και ειδικότερα εκείνων με τα χαμηλότερα εισοδήματα, μέσω των κρατικών επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ενέργειας, ενώ και οι δύο αυξήσεις στον κατώτατο μισθό εντάχθηκαν στο παραπάνω πλαίσιο, όπως και η απόφαση της κυβέρνησης να απορροφά μεγάλο μέρος από το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων.
«Πρέπει να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο ο πληθωρισμό να γίνει ενδημικός, όπως τις δεκαετίες του ’70 και του ’80», ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Πατέλης, τονίζοντας πως όποια μέτρα λαμβάνονται πρέπει να είναι προσωρινά και στοχευμένα και να διατηρούν την δημοσιονομική ισορροπία, ώστε να μην υπάρχει η πιθανότητα επιστροφής στη λιτότητα.
«Μία κυβέρνηση οφείλει να είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο και να στηρίξει τους ευάλωτους», τόνισε ο οικονομικός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ κλείνοντας στάθηκε ιδιαίτερα στην ισχύ που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλα τα πεδία ώστε να την εκμεταλλευτεί και να καταφέρει να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία στο άμεσο μέλλον.