Ανώδυνη λύση αναζητούν στο ΠΑΣΟΚ για το θέμα με την ισότητα στο γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια διότι πολλοί βουλευτές πάνε κόντρα στην επίσημη γραμμή του κόμματος και διαμηνύουν ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο. Ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένος για τον τελικό αριθμό των βουλευτών που θα αψηφήσουν την επίσημη θέση του κόμματος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην έκτακτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω Skype, ζήτησε τήρηση της επίσημης γραμμής, δηλαδή ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου για την ισότητα στο γάμο. Μάλιστα ο Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε από τους βουλευτές να τονίζουν ότι το κόμμα είχε πάντα θετική στάση απέναντι στα αυτονόητα δικαιώματα ενώ από την Χαρίλαου Τρικούπη γίνονται προσπάθειες ώστε οι διαφωνούντες βουλευτές να μην εκφράζουν τις ενστάσεις τους στα μέσα ενημέρωσης, επιθυμώντας να παρουσιάσουν μια ενιαία γραμμή. 

Οι διαφωνούντες βουλευτές 

Ωστόσο η ανησυχία του Νίκου Ανδρουλάκη είναι έκδηλη διότι πολλές οργανώσεις για τα δικαιώματα κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ για διγλωσσία ενώ οι βουλευτές που θα καταψηφίσουν ή θα απέχουν από τη ψήφιση του νομοσχεδίου ίσως φτάσουν και τους δέκα. Οι βουλευτές Παρασκευαΐδης και Μιχαηλίδης έχουν εκφραστεί ήδη αρνητικά ενώ οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές από τη Θράκη κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους αλλά στην Χαρίλαου Τρικούπη θεωρούν ότι στην καλύτερη θα επιλέξουν την αποχή. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τους βουλευτές της Κρήτης μόνο μια βουλευτής, η Κατερίνα Σπυριδάκη, δήλωσε ανοιχτά ότι θα στηρίξει το νομοσχέδιο. 

Παράλληλα αρνητικοί εμφανίζονται και οι βουλευτές Δράμας και Αργολίδας, Τάσος Νικολαΐδης και Ανδρέας Πουλάς, με τον τελευταίο μάλλον να επιλέγει την αποχή. Ωστόσο στην ηγετική ομάδα Ανδρουλάκη μεγάλη ενόχληση επικρατεί για τη στάση της Ευαγγελίας Λιακούλη. Η τελευταία δεν προτίθεται να ψηφίσει το νομοσχέδιο, ωστόσο από την Χαρίλαου Τρικούπη απαντούν ότι δεν είναι δυνατόν η γραμματέας της Κ.Ο. του κόμματος να πάει αντίθετα από την επίσημη κομματική γραμμή. Οπότε την καλούν είτε να επανεξετάσει τη στάση της, είτε να παραιτηθεί από τη θέση της.

Επιπλέον υπάρχουν ακόμη δύο-τρεις βουλευτές από την επαρχία που δεν έχουν ξεκαθαρίσει τη στάση τους και υπάρχουν φόβοι ότι θα επιλέξουν την αποχή. Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες η Χαριλάου Τρικούπη «άδειασε» τον βουλευτή Λέσβου, Παναγιώτη Παρασκευαΐδη, ο οποίος εξέφρασε την αντιεπιστημονική άποψη ότι «δεν μπορούμε να δίνουμε τα παιδιά στα ομόφυλα ζευγάρια, θα τα οδηγήσουμε στην ομοφυλοφιλία», με το κόμμα να απαντά ότι οι απόψεις του είναι προσωπικές και το ΠΑΣΟΚ έχει θετική στάση στο θέμα της ισότητας στο γάμο.