Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ δήλωσε σήμερα ότι είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τις επαφές με το Πεκίνο για τα ευρήματα έκθεσης που εξέδωσε η προκάτοχός του και που ανέφερε ότι η μεταχείριση από την Κίνα των Ουιγούρων και άλλων μουσουλμάνων στην περιοχή της Σιντζιάνγκ ίσως αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Οι επιδόσεις σε επίπεδο ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Κίνας είναι ένα από τα δυσκολότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο νέος ύπατος αρμοστής από τότε που ξεκίνησε τη θητεία του τον Οκτώβριο.
Το Πεκίνο πίεσε την προκάτοχο του Τουρκ, τη Μισέλ Μπατσελέτ, να μη δημοσιεύσει την έκθεση, όπως αποκάλυψε το Reuters, την οποία εκείνη δημοσιοποίησε λίγα λεπτά πριν το τέλος της θητείας της.
«Η έκθεση που εκδόθηκε στις 31 Αυγούστου είναι πολύ σημαντική και έχει τονίσει τις πολύ σοβαρές ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε ο Τουρκ σε δημοσιογράφους σε ενημέρωση στη Γενεύη στα πρώτα δημόσια σχόλιά του για το θέμα αυτό από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του.
«Προσωπικά θα συνεχίσω να συνεργάζομαι με τις αρχές. Είμαι πραγματικά αποφασισμένος για αυτό», δήλωσε.
Η Κίνα, που αρνείται τους ισχυρισμούς περί Σιντζιάνγκ, είχε στο παρελθόν αφήσει να εννοηθεί ότι θα κλείσει την πόρτα στη συνεργασία με την αρμοστεία ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών μετά την δημοσιεύση της έκθεσης.
Η προσπάθεια που έγινε από τη Δύση να ξεκινήσει συζήτηση για την έκθεση της Σιντζιάνγκ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέβη άκαρπη τον Οκτώβριο εν μέσω έντονων πιέσεων από την πλευρά της Κίνας κατά μιας τέτοιας διαδικασίας.
Ο ύπατος αρμοστής έχει έναν αποφασιστικής σημασίας ρόλο στο να μιλά ανοικτά εναντίον της υποχώρησης των ελευθεριών σε μια περίοδο όπου αυταρχικά καθεστώτα αποκτούν επιρροή σε βάρος της δημοκρατίας.
Ο Τουρκ είναι πρώην στενός συνεργάτης του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες. Ορισμένοι επικριτές του είχαν εκτιμήσει ότι ο Τουρκ θα υιοθετούσε την ήπια τακτική του Γκουτέρες.
Ωστόσο, ο Αυστριακός αξιωματούχος έχει έκτοτε επιδείξει προθυμία να κατηγορήσει δημοσίως το Ιράν «για περιττή και δυσανάλογη χρήση βίας» σε βάρος διαδηλωτών ενώ σήμερα κατέκρινε τους Ταλιμπάν για τη «συστηματικό αποκλεισμό», όπως τον χαρακτήρισε, γυναικών και κοριτσιών στο Αφγανιστάν.
Ο Τουρκ έχει επίσης πραγματοποιήσει επισκέψεις στο Σουδάν και την Ουκρανία, όπου δημοσιοποίησε έκθεση για τις δολοφονίες εκατοντάδων αμάχων από τις ρωσικές δυνάμεις κατά τις πρώτες ημέρες της εισβολής της Μόσχας.
Στην ίδια ενημέρωση αναφέρθηκε σε μια σειρά από «ξεχασμένες κρίσεις» στην Αϊτή, τη Σομαλία, την Υεμένη και τη Μοζαμβίκη, όπου όπως δήλωσε υπάρχει απαξίωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι κρίσεις αυτές «δεν έχουν μόνο σοβαρές επιπτώσεις για τους ανθρώπους που επηρεάζονται άμεσα, αλλά είναι πιθανόν να έχουν αλυσιδωτές συνέπειες διασυνοριακά, και δημιουργούν τον κίνδυνο περαιτέρω αποσταθεροποίησης των περιοχών αυτών», δήλωσε.