Με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το Ελληνικό Δημόσιο, ως ελάχιστο δείγμα ηθικής υποχρέωσης, θα παραιτηθεί από την αναίρεση που αφορά την αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων της Marfin.
Αυτό σημαίνει ότι οι συγγενείς των θυμάτων θα μπορούν να εισπράξουν το ποσό της αποζημίωσης που επιδικάστηκε από το Εφετείο και ανέρχεται σε 2,24 εκατομμύρια ευρώ.
Η πρωτοβουλία Μητσοτάκη ήρθε να αποκαταστήσει το περί δικαίου αίσθημα καθώς το ελληνικό δημόσιο εκπροσωπούμενο από την κυβέρνηση, έχει καταθέσει αίτηση αναίρεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον τεσσάρων αποφάσεων των διοικητικών δικαστηρίων που δικαιώνουν τις οικογένειες των τριών θυμάτων της τραγωδίας του 2010 και 24 εργαζόμενους, επιβάλλοντας στο Δημόσιο την αποζημίωσή τους. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, η υπόθεση θα συζητείτο την 1η Ιουνίου 2020 στο 1ο Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας!
Μετά από 10 χρόνια λοιπόν η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έρχεται να αποκαταστήσει μια τραγική αδικία. Θυμίζουμε πως στη δίκη που ακολούθησε του εγκλήματος, δύο άνδρες που κάθισαν στο εδώλιο, αθωώθηκαν ομόφωνα τον Οκτώβριο του 2016. Καταδικαστικές αποφάσεις υπήρξαν κατά στελεχών της τράπεζας, για φόνο εξ αμελείας, σωματικές βλάβες και παραλείψεις στα μέτρα πυρασφάλειας και εκπαίδευσης του προσωπικού, ενώ επιδικάστηκαν αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων και εγκλωβισμένους στο κτίριο.
Τα γεγονότα στην Marfin σημάδεψαν για τα επόμενα χρόνια το πολιτικό βίο, το δημόσιο λόγο, αλλά και την αντίδραση της κοινωνίας σε όσα βίωσε η χώρα στα οκτώ χρόνια της κρίσης, ενώ οι δολοφόνοι των τριών δεν βρέθηκαν ποτέ. Μάλιστα, η πόλωση γύρω από την τραγωδία συνεχίζεται ακόμη και σήμερα, εννέα χρόνια μετά. Άλλοι έβλεπαν τους συνήθεις “γνωστούς-αγνώστους”, άλλοι μιλούσαν για προβοκάτσια.
Η αλήθεια είναι πως μετά από 10 χρόνια, οι δολοφόνοι παραμένουν ασύλληπτοι. Και κάθε φορά θα θυμόμαστε τα όσα υποστήριξε ο σύζυγος της εγκύου Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, Χρήστος Καραπαναγιώτης που ήταν και ο τελευταίος άνθρωπος που της μίλησε.
Όπως είχε καταθέσει, η τελευταία κουβέντα της Αγγελικής προς εκείνον ήταν: “Δεν μπορώ να μιλήσω τώρα. Πνίγομαι”. Με τον ίδιο τρόπο πνίγεται και το δίκιο των ανθρώπων που δεν βρήκαν ποτέ απόδοση δικαιοσύνης για τους δικούς τους αγαπημένους που έχασαν στις φλόγες τη μοιραία εκείνη ημέρα.
Το “όχι” στις αποζημιώσεις από τον Άρειο Πάγο
Πέρσι ο Άρειος Πάγος αποφάσισε την αναίρεση του αστικού σκέλους που αφορά στην εμπρηστική επίθεση του υποκαταστήματος της τράπεζας Marfin στην οδό Σταδίου. Συγκεκριμένα, το πολιτικό τμήμα του ανώτατου δικαστηρίου έκρινε πως θα πρέπει να συζητηθούν εκ νέου οι αγωγές συγγενών των θυμάτων και υπαλλήλων.
Κι αυτό γιατί, όπως ανέφερε στο σκεπτικό του, το Μονομελές Εφετείο της Αθήνας με την απόφαση του 2015, με την οποία διέταξε την καταβολή ποσών από 25.000 έως 350.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης, “υπερέβη τα ακραία όρια της διακριτικής του ευχέρειας κατά τον προσδιορισμό του ποσού, το οποίο είναι εύλογο στη συγκεκριμένη περίπτωση ως χρηματική ικανοποίηση, τόσο για την αποκατάσταση της ψυχικής οδύνης ενός εκάστου εκ των εναγόντων μελών της οικογένειας της θανούσας σε εργατικό ατύχημα, Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, όσο και για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης ενός εκάστου των λοιπών εναγόντων”.
Μάλιστα το δικαστήριο παραλλήλισε την φονική εμπρηστική επίθεση του 2010 με… “ατυχήματα που συμβαίνουν στην καθημερινή πραγματικότητα, με τρόπο εξ ίσου αιφνίδιο και αποτρόπαιο”, καταλήγοντας πως “ένα τρομοκρατικό χτύπημα δεν μπορεί να σηματοδοτήσει την αύξηση των ποσών της αποζημίωσης”.