Μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη έγινε νωρίτερα, καθώς τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ σπανίως ερωτώνται στα πάνελ, αναφορικά με το πώς βλέπουν το ενδεχόμενο της «σύγκλισης της Κεντροαριστεράς», ή αλλιώς, της «συγχώνευσης» ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνέντευξη που παραχώρησε η Νάντια Γιαννακοπούλου όμως, ρωτήθηκε και τάχθηκε αναφανδόν κατά του συγκεκριμένου ενδεχόμενου. Αυτό ανοίγει μια νέα παράμετρο στη συζήτηση, καθώς όλες οι οι αναλύσεις των δημοσκοπήσεων που ασχολήθηκαν με το συγκεκριμένο θέμα, προεξόφλησαν τον «συνασπισμό» όλων των «αμφισβητιών» του Νίκου Ανδρουλάκη, προκειμένου να εκλεγεί αρχηγός, όποιος υποψήφιος κι αν περάσει στον δεύτερο γύρο της εκλογικής διαδικασίας. Όμως, δεν υπάρχει ομοιογένεια στους «αμφισβητίες», καθώς όπως φαίνεται υπάρχουν τα στελέχη εκείνα, τα οποία πράγματι βλέπουν με καλό μάτι την «συγχώνευση», αλλά προφανώς κι εκείνα που δεν θέλουν να ακούσουν ούτε κουβέντα.
Συνεπώς, η πρώτη ανάγνωση ότι δηλαδή στην περίπτωση εκκίνησης διαδικασίας ανάδειξης νέου προέδρου, όλοι οι αποτυχόντες υποψήφιοι θα στηρίξουν στον Β' γύρο τον αντίπαλο του Νίκου Ανδρουλάκη, μάλλον αποδεικνύεται επιδερμική. Κι αυτό διότι μια μερίδα των αμφισβητιών, όπως ο Παύλος Γερουλάνος, ή ο Χάρης Δούκας, καλοβλέπουν το ενδεχόμενο να γίνει πράγματι η συγκεκριμένη συγχώνευση. Όμως, στελέχη σαν την Νάντια Γιαννακοπούλου -η οποία προφανώς δεν θα είναι και η μόνη- θυμούνται τις ανοίκειες επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του ΠΑΣΟΚ από τα χρόνια του μνημονίου και προφανώς, δεν είναι διατεθειμένοι να τις ξεχάσουν.
Το ενδεχόμενο να παραμείνει ο Νίκος Ανδρουλάκης Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ
Το γεγονός ότι δεν συμφωνούν όλοι για την «σύγκλιση της Κεντροαριστεράς», αλλάζει εντελώς τις δυναμικές και τις συμμαχίες που θα σχηματιστούν στον δεύτερο γύρο της διαδικασίας. Λαμβάνοντας ως δεδομένο τη δημοσκόπηση της GPO, η οποία βρίσκει ότι στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης προηγείται με 34,5%, με τον Παύλο Γερουλάνο να ακολουθεί στο 17,7% και τον Χάρη Δούκα με 17,2% για την καταλληλότητα της ηγεσίας του κόμματος, είναι προφανές ότι ο δεύτερος και ο τρίτος μοιραία θα συνασπιστούν διότι αφενός αμφισβητούν τον Νίκο Ανδρουλάκη, αφετέρου επιδιώκουν την «σύγκλιση της Κέντροαριστεράς».
Όμως, το διακύβευμα μοιραία θα μεταλλαχθεί από το «με ποιον αρχηγό θα συνεχίσει την πορεία του το ΠΑΣΟΚ», σε «αν θα πρέπει το ΠΑΣΟΚ να παραμείνει ΠΑΣΟΚ, ή να συγχωνευτεί με τον ΣΥΡΙΖΑ». Και εκεί μάλλον θα βγει ενισχυμένος ο Νίκος Ανδρουλάκης, λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι ο ίδιος θα επιδιώξει να μετατρέψει το διακύβευμα στο «παραμένουμε αυτόνομο κόμμα, ή γινόμαστε συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ». Εάν λοιπόν ξυπνήσει από τον «ύπνο του δικαίου» και δει μερικά βήματα πιο μπροστά, μπορεί κάλλιστα να παραμείνει αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, με την στήριξη ακόμη και όσων σήμερα διαφωνούν μαζί του.
Δεδομένου ότι το σύνολο των ψηφοφόρων που επιθυμούν για αρχηγό τον Παύλο Γερουλάνο και τον Χάρη Δούκα, εάν αθροιστεί βγάζει 34,9%, το «μπλόκ» το οποίο επιθυμεί τη «συγχώνευση» με τον ΣΥΡΙΖΑ, προηγείται με μόλις 0,4% από την δύναμη του Νίκου Ανδρουλάκη. Συνεπώς, εάν θα βγει δημοσίως ο Νίκος Ανδρουλάκης και θέσει ως κεντρικό ερώτημα, τόσο στους ανθυποψηφίους του ,όσο και στη βάση -και το δυνατόν, όσο νωρίτερα γίνεται- την αυτόνομη πορεία του ΠΑΣΟΚ, ή τη «συγχώνευση» με τον ΣΥΡΙΖΑ, μοιραία θα βρει κάποιους από τους μεγαλύτερους επικριτές του, να τάσσονται στο πλευρό του. Παρακολουθούμε με τεταμένο το ενδιαφέρον!