Την πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε ο Πέτρος Παππάς για να δικαιολογήσει το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου της εφημερίδας «Αυγής» που αποφάσισε ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης. Σύμφωνα με δηλώσεις του βουλευτή του κόμματος στην ΕΡΤ, ο Στέφανος Κασσελάκης καλείται να δώσει λύσεις σε ζητήματα που έπρεπε να είχαν λυθεί εδώ και καιρό.

«Εξ όσων γνωρίζω είναι πολύ δύσκολα τα οικονομικά. Τα μίντια του ΣΥΡΙΖΑ απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος της κρατικής επιδότησης και από τη στιγμή που έχουμε αποφασίσει ως κόμμα να μην προβούμε σε τραπεζικό δανεισμό και να στηριχτούμε στις ίδιες μας τις δυνάμεις νομίζω ότι ο εξορθολογισμός στη διαχείριση των μίντιά μας και η στροφή προς τη σύγχρονη τεχνολογία, προς τον ηλεκτρονικό τύπο είναι αναγκαία. Σίγουρα πρώτο μας μέλημα και πρώτη μας αγωνία είναι πάντα οι δουλειές των δημοσιογράφων, το να εξασφαλιστεί η επαγγελματική συνέχεια των ανθρώπων αυτών, οι οποίοι δουλεύουν. Αυτό είναι μια αδιαπραγμάτευτη συνθήκη. Αλλά από εκεί και πέρα ο εξορθολογισμός νομίζω ότι είναι αναγκαίος, έπρεπε να έχει γίνει. Σκάει μια ωρολογιακή βόμβα στα χέρια του Στέφανου Κασσελάκη αυτή τη στιγμή», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως συμπλήρωσε, «πράγματα τα οποία θα έπρεπε να έχουν λυθεί εδώ και χρόνια, δυστυχώς δεν λύθηκαν και εννοώ τα οικονομικά αλλά και τα οργανωτικά τα οποία δεν εξυπηρετούν τη λειτουργία του κόμματος. Κάποιοι από αυτούς έχουν αποχωρήσει. Στην πραγματικότητα είναι στη Νέα Αριστερά ή αλλού και ακόμη συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ να τους απασχολεί. Όλα αυτά νομίζω ότι πρέπει να απασχολήσουν συνολικά το κόμμα και έτσι μόνο θα πάμε μπροστά».

Σε ό,τι αφορά το κείμενο των 87, με το οποίο ασκείτο κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη και τις δηλώσεις του, ανάμεσα σε άλλα, για «μαύρο χρήμα», ο Πέτρος Παππάς το χαρακτήρισε άστοχο, άκυρο και ότι δεν λέει κάτι. «Είναι διαφωνία για τη διαφωνία. Δεν βλέπω κάποια διάσπαση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας να αναλάβει τις ευθύνες του ως ιστορικός ηγέτης

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη, ότι «η σχέση μου με τον κ. Τσίπρα είναι μόνο πολιτική», ο Πέτρος Παππάς προσπάθησε να εξηγήσει το νόημά της λέγοντας: «Αυτό το οποίο είπε ο Στέφανος Κασσελάκης σε σχέση γενικότερα με το πώς θεωρεί ότι πρέπει ο Αλέξης Τσίπρας να τοποθετηθεί απέναντι στην υπόθεση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του ως ιστορικός ηγέτης, να προασπίσει την αυτονομία και την ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ και να αποτρέψει όλους αυτούς που στο όνομά του προβάλλουν διάφορες φαντασιακές καταστάσεις ή μια εχθροπάθεια η οποία υπάρχει εντός του ΣΥΡΙΖΑ στο όνομα του Αλέξη Τσίπρα, χωρίς, προφανώς -θέλω να πιστεύω- ο ίδιος να εγκρίνει αυτές τις συμπεριφορές και σε καμία περίπτωση να μην επιτρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ να ρευστοποιηθεί, να γίνει μια συνιστώσα μιας θολής κεντροαριστεράς ή του ΠΑΣΟΚ. Τη στιγμή που ο ίδιος είχε γίνει αντικείμενο υπονόμευσης, η προσπάθεια δηλαδή την οποία είχε κάνει ο Αλέξης Τσίπρας για τη διεύρυνση του χώρου στην Κεντροαριστερά το 2019 υπονομεύτηκε από ανθρώπους οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μπαίνουν ξανά από το παράθυρο ως συνομιλητές σε αυτόν τον χώρο της Κεντροαριστεράς, ο οποίος ίσως μια μέρα δημιουργηθεί αν βρούμε το κοινό αφήγημα. Και είναι αυτονόητο ότι πρωταγωνιστούν οι ηγεσίες των κομμάτων στο να χαράξουν τον οδικό χάρτη, αυτόν για το πώς τελικά δύο χώροι μπορούν να βρουν μία κοινή συνισταμένη. Ποιος θα τη χαράξει την κοινή συνισταμένη; Φαντάζομαι ούτε τα εκδοτικά συγκροτήματα-δεν ξέρω αν έχουν και κάποια τέτοια φιλοδοξία-ούτε και εξωθεσμικοί παράγοντες. Ούτε θα περιμένουμε τον Σωτήρα εξ ουρανού (…)».

Στη συνέχεια ο Πέτρος Παππάς είπε πως «υπάρχει μια σαφής πρόσκληση και έκκληση στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και σε όσους μιλούν εξ ονόματός τους, να σταματήσουν στην πραγματικότητα να υπονομεύουν τους ίδιους τους εαυτούς. Δεν μιλάω για τον Αλέξη Τσίπρα απαραίτητα, αλλά γι’ αυτούς που τέλος πάντων εκμεταλλεύονται το όνομα του Αλέξη Τσίπρα διότι η προσπάθεια είναι κοινή και το καράβι είναι κοινό (…). Διότι, το καράβι το οποίο έχουμε είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και τον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να τον κρατήσουμε ψηλά και με αυτοπεποίθηση». Ισχυρίστηκε δε ότι «δεν πετύχαμε και λίγα. Δεν ήταν απαραίτητα μόνο κακό το αποτέλεσμα», θεωρώντας επιτυχία της κάλπης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κρατήθηκε δεύτερος «παρά την ετφράστια εσωτερική αμφισβήτηση και τις διασπάσεις». «Δεν είναι το αίτημα να φύγουν και άλλοι και να διασπαστούμε περισσότερο. Αυτό που χρειάζεται είναι να κατανοήσουν όλοι ότι αυτή η προσπάθεια πρέπει να γίνει από κοινού. Και πρέπει να κατανοήσουν επίσης όλοι ότι πρέπει να αλλάξουμε ριζικά δομές και λειτουργίες», κατέληξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.