Τη βεβαιότητά του ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι της κυβέρνησης που είχαν τεθεί πριν από την εμφάνιση της πανδημίας εκφράζει ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας στη Σοφία Λιάκου και την Κόντρα, ο οποίος επισημαίνει ότι ήδη πολλές μεταρρυθμίσεις έχουν προχωρήσει ακόμα και κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Τονίζει τα επιτυχημένα βήματα που έχουν γίνει αλλά και τη μεγάλη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους και αναφέρεται στα «εργαλεία» της ανάπτυξης που εγγυώνται την έξοδο της οικονομίας από το τούνελ. Επισημαίνει τη μεγάλη σημασία της επανεκκίνησης της οικονομίας και δηλώνει ότι «έχουμε συγκροτήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα στήριξης που περιλαμβάνει 14 δισ. σε δημοσιονομικά μέτρα και 10 δισ. σε εγγυήσεις που αφορά όλες τις επιχειρήσεις».

– Πώς αξιολογείτε την επανεκκίνηση της οικονομίας;

Όπως γνωρίζετε, μέσα στην εβδομάδα που διανύσαμε έπαψαν να ισχύουν όλοι οι περιορισμοί για όλους τους κλάδους σύμφωνα με τον προγραμματισμό που είχε κάνει η κυβέρνηση και περιγράφονταν με κάθε λεπτομέρεια σε όλα τα πρωτόκολλα τα οποία ανακοινώναμε σταδιακά. Μέχρι στιγμής όλα έχουν κυλήσει βάσει του προγραμματισμού που έχουμε κάνει ως οργανωμένο κράτος. Φυσικά η επιτυχία σχετικά με την τήρηση όλων αυτών των μέτρων ανήκει στην συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας που παρά την πρωτόγνωρη αυτήν κατάσταση που βιώσαμε και συνεχίζουμε να βιώνουμε επέδειξε υψηλότατα επίπεδα ωριμότητας και προσαρμοστικότητας. Στους συμπολίτες μας πρέπει να πούμε ένα μεγάλο «μπράβο» για όσα έχουν κάνει μέχρι στιγμής στο πλαίσιο της εφαρμογής των επιτελικών σχεδίων της επανεκκίνησης που εκπονήθηκαν βάσει των οδηγιών των ειδικών επιστημόνων υπό την ευθύνη του υπουργείου μας.

Σε κάθε περίπτωση, η επανεκκίνηση της οικονομίας δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. Στην ουσία είναι ένα πρωτόγνωρο γεγονός χωρίς προηγούμενο καθώς ποτέ δεν είχε ξανασυμβεί κάτι τέτοιο, τουλάχιστον στη σύγχρονη Ιστορία. Μετά την αρχική πρόκληση που είχαμε να αντιμετωπίσουμε και ήταν η προστασία της ζωής των συμπολιτών μας και της δημόσιας υγείας, η πρόκληση της επανεκκίνησης της οικονομίας μας είναι η σημαντικότερη. Σε πρώτη φάση, εκτιμώ ως ιδιαιτέρως σημαντικό το γεγονός ότι οι εξαγωγές μας, με εξαίρεση τα πετρελαιοειδή -κάτι που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα- έχουν παρουσιάσει μικρή αύξηση της τάξης του 1,1% μέσα στο πρώτο τετράμηνο αυτής της τόσο δύσκολης χρονιάς. Στο ίδιο διάστημα ο ανάλογος δείκτης για πολλές χώρες ήταν αρνητικός. Αλλά είμαστε αισιόδοξοι. Ήδη το λιανικό εμπόριο έχει ανακάμψει σε σχέση με τα σημεία που βρέθηκε κατά της διάρκεια της καραντίνας και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η απόδοσή του κυμαίνεται στα αντίστοιχα περσινά επίπεδα. Παράλληλα, σε υψηλούς ρυθμούς κινείται και το ηλεκτρονικό εμπόριο, το οποίο -αν θέλετε- είναι αυτό που όχι μόνο κυρίευσε κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά ήρθε εδώ για να μείνει και στην μετά – Covid 19 εποχή.

Έχουμε συγκροτήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα στήριξης που περιλαμβάνει 14 δισ. σε δημοσιονομικά μέτρα και 10 δισεκατομμύρια σε εγγυήσεις που αφορά όλες τις επιχειρήσεις, όπως: η επιστρεπτέα προκαταβολή, το Ταμείο Επιχειρηματικότητας

ΙΙ (ΤΕΠΙΧ II), το Ταμείο Εγγυοδοσίας το οποίο τέθηκε σε λειτουργία στις 3 Ιουνίου. Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις και οι αναστολές για οφειλές και δόσεις ρυθμίσεων που θα πληρωθούν εμπρόθεσμα για επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

– Εκτιμάτε ότι στην πλειοψηφία τους οι επαγγελματίες τηρούν τις υποδείξεις των ειδικών;

Αναμφίβολα. Και αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζεται από όλες τις πλευρές. Φυσικά υπάρχουν και ορισμένες εξαιρέσεις που δεν μπορούν, όμως, να επηρεάσουν τη γενική εικόνα της αγοράς. Η κυβέρνηση, όπως το έχει αποδείξει όλο αυτό το διάστημα της επιτυχημένης διαχείρισης της τόσο δύσκολης κατάστασης, λειτούργησε οργανωμένα, με σχέδιο και αποφασιστικότητα προς όφελος του κοινού καλού και της προστασίας της δημόσιας Υγείας. Και απέδειξε ότι όπου χρειάστηκε να παρέμβει το έκανε. Και θα συνεχίσει να το κάνει όπου κρίνει, χωρίς να διστάζει στο παραμικρό. Αυτό, όμως, που πρέπει να τονιστεί είναι ότι σε αυτήν την κατάσταση ο πολίτης δεν είναι απέναντι στην κυβέρνηση, είναι μαζί με την κυβέρνηση στο τεράστιο έργο που έχουμε όλοι μας ξεκινήσει: να ξαναβάλουμε μπροστά τις μηχανές της οικονομίας και να προχωρήσουμε, όπως η κυβέρνηση είχε σχεδιάσει πριν ξεσπάσει η πανδημία και αναγκαστούμε να προσαρμοστούμε σε διαφορετικά δεδομένα.

– Σας προβληματίζει το άνοιγμα του Τουρισμού; Κατά πόσο είστε έτοιμοι για ένα δεύτερο Lockdown;

Στο επίπεδο του τουρισμού, όπως γνωρίζετε, ρίχνουμε ιδιαίτερο βάρος. Λαμβάνουμε όλα τα μέτρα και εφαρμόζουμε κατά γράμμα όσα προβλέπονται στα πρωτόκολλα επαναλειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων. Μέχρι στιγμής όλα γίνονται βάσει των πρωτοκόλλων και βάσει όσων έχουμε συμφωνήσει. Και φυσικά οι ελληνικές αρχές και όλες οι υπηρεσίες θα είναι επί ποδός καθόλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου και θα παρεμβαίνουν αναλόγως. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η πιθανότητα ενός νέου γενικού lockdown είναι αποκλεισμένη. Δεν αποκλείονται, βεβαίως, κάποια τοπικά lockdown αλλά αυτό θα το αποφασίζουν, όπως ήδη έχουν κάνει για ορισμένες περιοχές, οι αρμόδιες υπηρεσίες.

– Είναι ικανή η προβλεπόμενη ανάπτυξη για το 2021 να καλύψει τις μεγάλες απώλειες στην οικονομία λόγω κορωνοϊού;

Είμαστε μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση που αισιοδοξεί να επιτύχει τους στόχους που έθεσε από το ξεκίνημα της, πριν από την εμφάνιση της πανδημίας. Οι στόχοι δεν είναι ανέφικτοι διότι έχουν ήδη τεθεί οι βάσεις ενός ρεαλιστικού και φιλόδοξου σχεδίου ανάκαμψης της χώρας. Ήδη, πολλές μεταρρυθμίσεις έχουν προχωρήσει ακόμα και κατά τη διάρκεια της κρίσης. Είναι αξιοσημείωτο, για παράδειγμα, το πόσο γρήγορα έγιναν επιτυχημένα βήματα στην πορεία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους. Παράλληλα, τα «εργαλεία» της ανάκαμψης, με «εμπροσθοφυλακή» το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στήριξης αλλά και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΕΣΠΑ 2021 – 2027) εγγυώνται την έξοδο της οικονομίας από το τούνελ και την ανάκαμψη. Ήδη κατά την Σύνοδο Κορυφής στις 17 Ιουλίου θα συζητηθεί το νέο πακέτο στήριξης. Με όπλα μας την ταχύτητα, τη συνέπεια και τον επαγγελματισμό θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε σκληρά για το καλό της χώρας, το καλό όλων μας.