Πανευρωπαϊκή κινητοποίηση για την στήριξη της Ελλάδας μετά την τραγωδία στη Μόρια. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας ζήτησε από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποδεχθούν μετανάστες εξαιτίας της «ανθρωπιστικής καταστροφής».
«Οφείλουμε το συντομότερο να προσδιορίσουμε πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε την Ελλάδα» και στη βοήθεια αυτή «περιλαμβάνεται μια κατανομή ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ που είναι έτοιμες να υποδεχθούν (μετανάστες)», έγραψε στο Twitter ο Χάικο Μάας, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο, μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε τον καυταυλισμό αυτό.
Η ΕΕ είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει στήριξη μετά τη φωτιά στη Μόρια, ανέφερε σε μήνυμά του στο twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
«Οι σκέψεις μου είναι με όλους εκείνους που κινδύνευσαν στον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια. Πλήρης αλληλεγγύη με τους ανθρώπους της Λέσβου που παρέχουν στέγαση, τους μετανάστες και το προσωπικό. Είμαστε σε επικοινωνία με τις ελληνικές Αρχές και έτοιμοι να παρέχουμε στήριξη», ανέφερε ειδικότερα ο κ. Μισέλ.
Η ΕΕ είναι έτοιμη να παρέχει στήριξη τονίζει η πρόεδρος της Κομισιόν σε ανάρτησή της στο τουίτερ και επισημαίνει ότι ζήτησε από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, να ταξιδέψει στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατόν.
Ειδικότερα, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν υπογραμμίζει: «Είμαι βαθιά λυπημένη από τα γεγονότα της προηγούμενης νύχτας. Το Κολλέγιο ενημερώθηκε σήμερα το πρωί. Ζήτησα από τον αντιπρόεδρο, Μαργαρίτη Σχοινά να ταξιδέψει στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατό. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε, μαζί με τα κράτη-μέλη. Προτεραιότητά μας είναι ασφάλεια όσων έμειναν χωρίς στέγη».
Μέτρα αποφάσισε η κυβέρνηση
Στη δέσμη μέτρων για τους πρόσφυγες και μετανάστες της Μόριας, αλλά και για τον τοπικό πληθυσμό της Λέσβου, στις οποίες κατέληξε το πρωί η ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι».
Και πρώτα από όλα, «λαμβάνεται άμεση μέριμνα για την ειδική διαχείριση των ευπαθών κατηγοριών. Με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δια της αρμόδιας επιτρόπου, ανέλαβε να μετακινήσει 400 ασυνόδευτα ανήλικα, τα οποία αμέσως, σήμερα, αναχωρούν από τη Λέσβο προς την ενδοχώρα», ενώ «για τους υπόλοιπους θα γίνει μια πρόχειρη κατασκευή, ήδη αυτή τη στιγμή μετακινείται εξοπλισμός, σημαντικός αριθμός σκηνών από τα γειτονικά νησιά και οι οποίες θα βρίσκονται εντός της ημέρας στη Λέσβο».
Επιπροσθέτως, «υπάρχει ήδη μέριμνα για τη σίτιση και την υγιεινή των ανθρώπων», ανέφερε ο Γ. Γεραπετρίτης, εστιάζοντας ιδίως στο δεύτερο: «Φροντίζουμε για πολύ αυξημένη επιτήρηση στο κομμάτι της υγείας. Θα υπάρξει πολύ αυξημένη υγειονομική δοκιμασία στο κομμάτι των τεστ, τώρα προμηθευόμαστε τα αναγκαία γρήγορα τεστ (σ.σ. για covid-19), έτσι ώστε να υπάρχει στη Λέσβο ένας πολύ μεγάλος αριθμός για τον έλεγχο του μεταναστευτικού πληθυσμού και δειγματοληπτικά του πληθυσμού γενικά».
Ένα άλλο μέτρο που αποφασίσθηκε αφορά στην ενίσχυση του τοπικού πληθυσμού: «Θα χρειαστεί μετακίνηση πόρων», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, ενώ παράλληλα, «θα υπάρξει μεγάλη βοήθεια και από την Ευρώπη», παραπέμποντας στη δήλωση αλληλεγγύης από τον κ. Σχοινά και την κ. Γιόχανσον. Επιπροσθέτως, γνωστοποίησε ότι έχει ήδη εκφραστεί από ευρωπαϊκές χώρες πρόθεση ενίσχυσης σε υλικοτεχνική υποδομή.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο υπουργός διευκρίνισε πως δεν είναι 13.000 εκείνοι οι οποίοι έμειναν άστεγοι, και τούτο γιατί -παραπέμποντας και στις δηλώσεις που θα γίνουν αργότερα από το κυβερνητικό κλιμάκιο- «στην πραγματικότητα έχει καταστραφεί η κεντρική δομή (σ.σ. της Μόριας), ενόσω υπάρχουν ακτινωτές περιφερειακές δομές που δεν έχουν πληγεί. Εκτίμηση δεν μπορούμε να κάνουμε, λογικά αν σκεφθεί κάποιος, θα πρέπει να μιλάμε για έναν πληθυσμό 3.000–4.000 (σ.σ. αστέγων). Είναι σημαντικός πληθυσμός, πρέπει αμέσως να αναπτυχθούν δράσεις», σημείωσε εξάλλου.
Θυμίζεται πως σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τέσσερις μήνες κηρύχθηκε η Λέσβος με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «το αργότερο μέχρι αύριο» θα γίνει η μεταφορά των 400 ασυνόδευτων ανήλικων που διέμεναν στο ΚΥΤ της Μόριας στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Τη μεταφορά προανήγγειλε σήμερα το πρωί με ανάρτησή της στο Twitter η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον, η οποία ανέφερε ότι η Κομισιόν θα χρηματοδοτήσει την άμεση μεταφορά και διαμονή τους στην ενδοχώρα. Το συντονισμό της μεταφοράς και στέγασής τους έχει αναλάβει η Ειδική Γραμματεία Ασυνόδευτων Ανηλίκων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Με τη μεταφορά των 400 μηδενίζεται ο αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών που βρίσκονταν στη Μόρια. Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε χτες το υπουργείο Μετανάστευσης, ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο ένα τρίτο των παιδιών που βρίσκονταν στο ΚΥΤ τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ ο αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών που διέμεναν εκτός ΚΥΤ στη Μόρια είχε ήδη μηδενιστεί. Συνολικά, ο αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης των νησιών μειώθηκε κατά 54% από τον Φεβρουάριο ως τον Αύγουστο 2020.