Κατά τα τελευταία περίπου δύο έτη βιώνουμε τόσο στη χώρα μας, όσο και παγκοσμίως, μια ιδιαίτερη συγκυρία: την πανδημία του κορωνοϊού. Με τις σύντονες, όμως, ενέργειες της πολιτείας μας, έχουν γίνει πολλά για να διευκολυνθεί η καθημερινότητα του δικηγόρου, αλλά και του πολίτη. Για να γίνει πιο αποτελεσματική η απονομή της δικαιοσύνης.

Η παρούσα κυβέρνηση, έχοντας τη βούληση αλλά και την κατάλληλη τεχνογνωσία, έχει αξιοποιήσει στο έπακρο τις σύγχρονες τεχνολογίες, με αποτέλεσμα την παροχή σημαντικών υπηρεσιών στους δικηγόρους αλλά και τους διαδίκους.

Θυμίζω μερικές μόνον από αυτές:

  • ηλεκτρονική έκδοση σχεδόν όλων των δικαστικών πιστοποιητικών, δηλ. ενδεικτικώς: μη δημοσιεύσεως διαθήκης, μη ασκήσεως ενδίκων μέσων, ανακοπής κατά διαταγής πληρωμής κ.λπ.
  • υλοποίηση της ηλεκτρονικής καταθέσεως δικογράφου στις περισσότερες διαδικασίες στα πολιτικά και διοικητικά δικαστήρια
  • ηλεκτρονική ενημέρωση σχετικά με τα πινάκια, αλλά και την πορεία των υποθέσεων στις αστικές και ποινικές υποθέσεις, λήψη ηλεκτρονικά εισαγγελικής προτάσεως κ.λπ.
  • ηλεκτρονική ενημέρωση σχετικά με την πορεία των υποθέσεων στις διοικητικές υποθέσεις.

Επίσης, και άλλα μέτρα έχουν θεσπιστεί, πάντοτε με γνώμονα τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών, όπως η διαμεσολάβηση στις αστικές υποθέσεις, μέτρο το οποίο αναμένεται να αποσυμφορήσει τις σχετικές διαδικασίες και να συμβάλει στην επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης.

Αλλά και για τους πολίτες –και κατ’ επέκταση τους δικηγόρους– προφέρονται νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, όπως η ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση, η έκδοση ηλεκτρονικών πιστοποιητικών, π.χ. οικογενειακής καταστάσεως κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός περίπου των πρώτων 20-21 μηνών της παρούσης κυβερνήσεως, από τις 501 υπηρεσίες του gov.gr που υπήρχαν τότε, έχουμε σήμερα ξεπεράσει τις 1.304 υπηρεσίες. Και έπεται συνέχεια!

Αναμφίβολα, λοιπόν, έγιναν πολλά για τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών στα δικαστήρια και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι οι σχετικές διαδικασίες, πχ. για την ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφου, είχαν «βαλτώσει» κατά τα προηγούμενα χρόνια.

Πρόσφατα, μάλιστα, δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νόμος 4937/2022 σχετικά με την ηλεκτρονική επίδοση εγγράφων στην ποινική και πολιτική δίκη.

Υπάρχουν και άλλα που μπορεί και πρέπει να γίνουν. Ενδεικτικά θα πρέπει:

  • να ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφου και αιτήσεων, ώστε να καταλάβει και τις διαδικασίες της πολιτικής και ποινικής ακόμη δίκης, όπου σήμερα δεν ισχύει.
  • να ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική παροχή όλων των δικαστικής φύσεως πιστοποιητικών.
  • να επεκταθεί το σύστημα της παραστάσεως των δικηγόρων με δήλωση σε όσες διαδικασίες δεν απαιτείται εμμάρτυρη απόδειξη και ασφαλώς να παγιωθούν οι σχετικές έκτακτες ρυθμίσεις, οι οποίες θεσπίσθηκαν λόγω κορωνοϊού, π.χ. κοινή παράσταση με δήλωση για συναινετική αναβολή κ.λπ.

 

Ο Ανδρέας Τζουμάνης είναι επικεφαλής του Θεματικού Τομέα Δικαιοσύνης της ΝΔ

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”