Τους δικούς του όρους στη διαδικασία κατάθεσής του στην Επιτροπή επιδιώκει να θέσει ο Ν. Ανδρουλάκης, ο οποίος ετοιμάζεται να στήσει επικοινωνιακό σόου.
Γράφει ο Αλέξανδρος Διαμάντης
Με μοναδικό στόχο να μείνει στην… επικαιρότητα το ζήτημα των υποκλοπών αναμένεται να προσέλθει στην εξεταστική Επιτροπή αυτήν την εβδομάδα ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος μάλιστα θέλει να βάλει τους δικούς του όρους στη διαδικασία κατάθεσής του. Ενώ η πρόσκληση των μελών της Επιτροπής (που έχουν αρμοδιότητα εισαγγελέα) είναι για αύριο Τρίτη, από το ΠΑΣΟΚ υπογράμμιζαν ότι θα προσέλθει όταν… μπορεί! Υποστήριζαν ότι ο κ. Ανδρουλάκης, λόγω προγράμματος, δεν μπορεί να παραστεί την Τρίτη και θα ενημερώσει (!) ο ίδιος για την ημέρα που θα προσέλθει στη Βουλή. Επί της ουσίας, από τη Χαριλάου Τρικούπη θέλουν να παίξουν καθυστερήσεις, καθώς οι εργασίες της Επιτροπής αναμένεται να κλείσουν με την κατάθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Την ίδια ώρα, όλα δείχνουν ότι ο κ. Ανδρουλάκης θα επιδιώξει να στήσει ένα σόου κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του, αφού από τη Χαριλάου Τρικούπη υπογραμμίζουν ότι η παρουσία θα συνδυαστεί με ένα «μανιφέστο για την προστασία των θεσμών και της δημοκρατίας». «Είναι αδιανόητο να υπάρχουν νησίδες λειτουργίας του κράτους που κάποιοι θεωρούν ότι είναι υπεράνω της Δικαιοσύνης και υπεράνω του κοινοβουλευτικού ελέγχου», είπε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησής του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, δίνοντας μια γεύση όσων θα πει και στην Εξεταστική Επιτροπή.
Τη σκυτάλη πήρε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δημήτρης Μάντζος, ο οποίος ξεκαθάρισε: «Δεν θα υποχωρήσουμε από τον αγώνα για ένα πιο ισχυρό κράτος δικαίου. Το ζήτημα, όπως και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρατήρησε, άπτεται της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ελευθεριών μας. Είναι τα δικαιώματα και οι ελευθερίες μας που διακυβεύονται. Είναι το δικαίωμά μας να ζούμε ελεύθερα, να μιλάμε ελεύθερα στο κινητό μας τηλέφωνο, είναι το δικαίωμά μας να συνδιαλεγόμαστε με όποιον θέλουμε, να αναπτύσσουμε την πολιτική, κοινωνική και οικονομική μας δραστηριότητα ελεύθερα. Αυτό διακυβεύεται εδώ. Οποιος δεν θέλει την αλήθεια σε αυτήν την υπόθεση, δεν θέλει μια ισχυρή δημοκρατία. Και θα το πω καθαρά: χωρίς ισχυρή δημοκρατία, δεν μπορεί να μιλάμε για ευημερία του λαού, για καλύτερες ημέρες και οικονομική ασφάλεια για τους πολίτες».
Το μεγάλο «αγκάθι»
Την ίδια ώρα, στο ΠΑΣΟΚ παρακολουθούν στενά τις δημοσκοπήσεις και δη τα ποιοτικά στοιχεία αυτών. Φαίνεται ότι και οι ίδιοι αντιλαμβάνονται πως το ζήτημα των υποκλοπών δεν βρίσκεται ιδιαίτερα ψηλά στην ατζέντα των πολιτών, εκτιμούν όμως ότι δημιουργεί κλίμα αλλά και φθορά στο προφίλ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Χαρακτηριστική είναι η παραδοχή του Δημήτρη Μάντζου σε πρόσφατη συνέντευξή του: «Εμείς ποτέ δεν είπαμε ότι η υπόθεση (σ.σ.: των υποκλοπών) πρέπει να επισκιάσει όλα τα άλλα προβλήματα. Αλλωστε, γι’ αυτό –τόσο από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης με τους βασικούς άξονες που παρουσίασε ο Ν. Ανδρουλάκης όσο και με τις δημόσιες παρεμβάσεις μας, τις προτάσεις μας, τις δράσεις μας στις γειτονιές και στην κοινωνία– ήδη εδώ και μήνες προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις στην οικονομική στενωπό που περνούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις».
«Οι συνεργασίες»
Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα της Χαριλάου Τρικούπη είναι η ταύτιση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτήν τη στιγμή είναι δεδομένο ότι έχει υιοθετηθεί η «γραμμή» της αξιωματικής αντιπολίτευση, στη λογική της δημιουργίας εντός «αντιμητσοτακικού μετώπου». Η Νέα Δημοκρατία έχει προ πολλού επισημάνει ότι «ψηφίζεις Ανδρουλάκη, βγαίνει Τσίπρας», κάτι που ουσιαστικά αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις, καθώς τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ παραμένουν σταθερά με… πτωτική τάση.
Συνεπώς καθόλου τυχαία δεν θεωρείται η χθεσινή δήλωση της Ευαγγελίας Λιακούλη, η οποία επιχείρησε να βγάλει την ταμπέλα και, αναφερόμενη στα «περί υπόγειας συνεννόησης με τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική Επιτροπή», τόνισε ότι «είναι τόσο φαιδρό που δεν θα έχρηζε απάντησης, αν η αναπαραγωγή του δεν ήταν τόσο εξόφθαλμη». «Ειλικρινά… μας κούρασαν. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει αυτόνομη πορεία και προγραμματικές θέσεις. Ας το συνηθίσουν», συμπλήρωσε, με την πραγματικότητα πάντως να είναι πως τα δύο κόμματα αυτήν τη στιγμή μοιάζουν με… ένα!