Παύονται από τα καθήκοντά τους ο διοικητής και η αναπληρώτρια διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου «Βενιζέλειο-Πανάνειο» (ΓΝΒΠ) με απόφαση του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου

Να σημειωθεί πως χθες, Δευτέρα, ο κ. Χρυσοχοΐδης εξήγγειλε Δέσμη εκτάκτων μέτρων για την άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας των τακτικών χειρουργείων στο «Βενιζέλειο-Πανάνειο» Γενικό Νοσοκομείο στο Ηράκλειο.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι άμεσα θα ενισχυθεί το Αναισθησιολογικό Τμήμα του νοσοκομείου με ιατρικό προσωπικό από τον ιδιωτικό τομέα και για ένα τρίμηνο θα ενισχύσει τη λειτουργία των χειρουργείων, με στόχο να μη λειτουργούν καθημερινά με λιγότερα από τέσσερα χειρουργικά τραπέζια.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «άμεσα θα προκηρυχθούν θέσεις, ούτως ώστε να καλυφθούν τα κενά και να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία». Ο κ. Χρυσοχοΐδης ζήτησε από την ιατρική υπηρεσία του νοσοκομείου να προτείνουν άμεσα τις θέσεις, πέρα από τους αναισθησιολόγους, που είναι αυτή τη στιγμή απαραίτητες.

«Θα προχωρήσουμε σε ρύθμιση fast track προσλήψεων γιατρών στο νοσοκομείο, έτσι ώστε να προκηρύξουμε και να προσλάβουμε άμεσα τους γιατρούς που έχει ανάγκη το νοσοκομείο για να γίνει περαιτέρω αξιόμαχο», τόνισε.

Οι πρώτες καρατομήσεις στο «Αγία Όλγα» 

Αξίζει να αναφερθεί πως δεν πρόκειται για το μοναδικό παράδειγμα παύσης καθηκόντων ανθρώπων σε υπεύθυνες θέσεις στον Τομέα της Υγείας. Υπενθυμίζεται γιατί πρόσφατα, πάλι με απόφαση του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, είχαν παυθεί από τα καθήκοντά της και η διοίκηση του νοσοκομείου «Αγία Όλγα», καθώς όπως διαπιστώθηκε οι χώροι νοσηλείας της ψυχιατρικής κλινικής βρίσκονται σε απαράδεκτη κατάσταση εδώ και χρόνια. Άμεσα ξεκίνησαν εργασίες προσωρινής αποκατάστασης, ώστε η πτέρυγα να γίνει λειτουργική και οι συνθήλες ανθρώπινες τόσο για τους νοσηλευόμενους όσο και για τους εργαζόμενους.

Σε ανακοίνωση του, το υπουργείο Υγείας είχε επισημάνει ότι «η καλή κατάσταση των νοσοκομειακών χώρων, ώστε να διασφαλίζονται ανθρώπινες συνθήκες νοσηλείας για τους ασθενείς και εργασίας για το υγειονομικό προσωπικό είναι αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας. Επειδή πολλά νοσοκομεία έχουν πεπαλαιωμένες κτηριακές εγκαταστάσεις, έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ανακαίνιση και αναβάθμισή τους με τη διάθεση σημαντικών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το ΕΣΠΑ. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ. Για τις ψυχιατρικές κλινικές είναι σε εξέλιξη, ήδη, η υλοποίηση προγράμματος για την αναβάθμισή τους, συνολικού ύψους 3.5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Το υπουργείο ζήτησε εμφατικά από τις διοικήσεις των νοσοκομείων να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε πρόβλημα στους χώρους τους μέχρι να ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός των υποδομών. «Δυστυχώς, αυτό δεν συνέβη με την ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου "Αγία Όλγα", με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται μια απαράδεκτη κατάσταση για χώρους νοσηλείας, γνωστή μάλιστα από ετών στη διοίκηση του Νοσοκομείου» είχε αναφερθεί στην ανακοίνωση.