Σειρά ντοκιμαντέρ του 1995 σε σκηνοθεσία Κώστα Μαζάνη για την ιστορία του ραδιοφώνου στην Ελλάδα, από τις πρώτες απόπειρες πειραματικών εκπομπών στη δεκαετία του ’20 έως την εμφάνιση της τηλεόρασης, παρουσιάζει το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου.
Το πρώτο επεισόδιο της σειράς «Ιστορίες Ραδιοφώνου – Το Ξεκίνημα 1925-1944» παρουσιάζει το ξεκίνημα του ραδιοφώνου στην Ελλάδα και την αρχική περίοδο της λειτουργίας του, μέσα από τις μαρτυρίες ανθρώπων που εργάσθηκαν για τις πρώτες ραδιοφωνικές εκπομπές.
Γίνεται λόγος για τον πρώτο ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό, το «Ράδιο Τσιγγιρίδη» στη Θεσσαλονίκη (1928), την ίδρυση της Υπηρεσίας Ραδιοφωνικών Εκπομπών το 1936 (ΥΡΕ), τους πρώτους ραδιοφωνικούς πομπούς και τη δημιουργία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ραδιοφώνων «Ελβίρα». Ακόμη, οι αφηγήσεις εστιάζουν στην πρώτη δοκιμαστική εκπομπή του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών το βράδυ της 25ης Μαρτίου 1938, οπότε και μεταδόθηκε το διάγγελμα του βασιλιά Γεωργίου Β΄ για την εθνική επέτειο. Τα επίσημα εγκαίνια του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών θα ακολουθήσουν δύο μήνες αργότερα την 21η Μαΐου 1938. Αναφορά γίνεται και στους πρώτους εκφωνητές, στις πρώτες ραδιοφωνικές εκπομπές από τους ραδιοθαλάμους του Ζαππείου και στο συνεργείο των εξωτερικών μεταδόσεων, ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται στις παιδικές εκπομπές της «Θείας Λένας», Αντιγόνης Μεταξά. Τέλος, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά για τη λειτουργία του ραδιοφώνου στην περίοδο του πολέμου και της Κατοχής, αλλά και για το πώς σώθηκε ο πομπός των Λιοσίων από ολοσχερή καταστροφή κατά την αποχώρηση των Γερμανών από την Αθήνα το 1944. Τις συνεντεύξεις πλαισιώνει πλούσιο αρχειακό υλικό (φωτογραφίες, δημοσιεύματα Τύπου, καθώς και ηχητικά ντοκουμέντα).
Το φετινό θέμα του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου εστιάζει στο ραδιόφωνο ως πλατφόρμα δημοκρατικού λόγου που προάγει την ποικιλομορφία και τη διαφορετικότητα, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από την ευρεία ποικιλία προγραμμάτων και περιεχομένου των ραδιοφωνικών σταθμών και τις διαφορετικές ομάδες κοινού, στις οποίες απευθύνονται. Το ραδιόφωνο αποτελεί το μέσο για να μιλήσουν, να εκπροσωπηθούν και να ακουστούν όλες οι φωνές, αντανακλώντας την εμπειρία της πολυμορφίας της κοινωνίας.
Η Ελληνική Ραδιοφωνία σήμερα λειτουργεί 19 περιφερειακούς σταθμούς σε όλη την επικράτεια, 6 προγράμματα πανελλαδικής και διεθνούς εμβέλειας, καθώς και τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ που περιλαμβάνουν την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα, την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και τη Χορωδία.