“To υπουργείο Ξανθού-Πολάκη καταργεί θέσεις ειδικευομένων γιατρών, υποβαθμίζει και αποδυναμώνει κλινικές…”
“Το πρόγραμμα των εφημεριών πρέπει να συντάσσεται με γνώμονα τη ασφαλή 24ωρη λειτουργία των νοσοκομείων και κέντρων υγείας. Απαιτούμε τη κατάργηση του νόμου εκτρώματος που διαλύει τον εργάσιμο χρόνο των νοσοκομειακών ιατρών” τονίζουν οι γιατροί της Πέλλας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας “υποβαθμίζεται η Οφθαλμολογική κλινική του Νοσοκομείου Έδεσσας, κινδυνεύει με κατάρρευση η χειρουργική κλινική του νοσοκομείου Γιαννιτσών, αποδυναμώνεται η λειτουργία του οδοντιατρικού τμήματος του νοσοκομείου Γιαννιτσών”. Όπως σημειώνει η ανακοίνωση του συνδικαλιστικού οργάνου των γιατρών “Η κυβέρνηση με υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε πριν ένα μήνα (ΦΕΚ1335/Β/18-4-2019) προχώρησε στην κατάργηση των τριών θέσεων ειδίκευσης στην οφθαλμολογία που διατηρούσε το νοσοκομείο Έδεσσας, υποβαθμίζοντας έτσι περεταίρω την οφθαλμολογική κλινική, αποδυναμώνοντας το νοσοκομείο γενικότερα. Από το 2012, με ευθύνη των κυβερνήσεων που πέρασαν από τότε μέχρι σήμερα και καθ’υπαγόρευση των μνημονιακών τους δεσμεύσεων, δεν έγιναν οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και παρέμειναν κενές οι δύο οργανικές θέσεις οφθαλμιάτρων της κλινικής. Επιπλέον, δεν προχώρησε η προμήθεια του αναγκαίου οφθαλμολογικού ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, αφού την τελευταία δεκαετία τα κρατικά κονδύλια για την Υγεία έχουν περικοπεί κατά 50%, με αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί το χειρουργικό έργο του τμήματος και να περιοριστεί η δραστηριότητα της κλινικής στη λειτουργία των Εξωτερικών Ιατρείων και στην αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών. Η κυβερνητική αυτή απόφαση, οδηγεί σε διακοπή κάθε εκπαιδευτικής δραστηριότητας της οφθαλμολογικής κλινικής, αφού την αξιολογεί ως ανεπαρκή για ειδίκευση, όταν οι αδυναμίες και τα προβλήματα στο εκπαιδευτικό έργο οφείλονται στην υποστελέχωση και την έλλειψη ιατρικού εξοπλισμού για τα οποία είναι απολύτως υπεύθυνη η ίδια η κυβερνητική πολιτική.”
Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας προσθέτει ότι “Η Χειρουργική κλινική του νοσοκομείου Γιαννιτσών βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης λόγω της δραματικής έλλειψης ιατρικού προσωπικού, τόσο ειδικών όσο και ειδικευομένων. Η ασφαλής εφημέρευση του τμήματος είναι πλέον αδύνατη, αφού η δύναμη της κλινικής περιορίζεται σε τρεις μόνιμους χειρουργούς, έναν ειδικευόμενο του οποίου η θητεία βρίσκεται στο τέλος της και έναν επικουρικό (συμβασιούχο) γιατρό που θα απολυθεί τις επόμενες μέρες, καθώς η σύμβαση του λήγει. Η τροποποίηση του οργανισμού του νοσοκομείου στις αρχές του 2012, είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση του αριθμού των οργανικών θέσεων πολλών κλινικών, μεταξύ των οποίων και της χειρουργικής κλινικής, που από έξι έχει πλέον μόνο τέσσερις οργανικές θέσεις. Παράλληλα, παραμένουν κενές οι έξι από τις επτά θέσεις ειδίκευσης που διαθέτει το τμήμα, αφού η έλλειψη ουσιαστικής εκπαίδευσης για τους ειδικευόμενους γιατρούς λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό, η εντατικοποίηση, η μισθολογική απαξίωση, η επικράτηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων (συμβασιούχοι επικουρικοί), εξωθούν τους νέους γιατρούς στο εξωτερικό. Η πρόσφατη απόφαση της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας για μετατροπή ενεργών εφημεριών των οδοντιάτρων του νοσοκομείου Γιαννιτσών σε μεικτές αποτελεί υποβάθμιση της οδοντιατρικής περίθαλψης που προσφέρει το Εφημεριακό Κέντρο Γιαννιτσών, το οποίο καλύπτει τους Νομούς Πέλλας και Ημαθίας, αλλά και περιοχές των Νομών Κιλκίς και Θεσσαλονίκης. Η απόφαση αυτή υποβιβάζει το εφημεριακό έργο του οδοντιατρικού τμήματος και υπονομεύει την ασφαλή αντιμετώπιση των επειγόντων οδοντιατρικών περιστατικών. ∆εν επιτρέπεται σε κλινική ειδικότητα του χειρουργικού τομέα ο μοναδικός εφημερεύων να βρίσκεται σε μικτή εφημερία ή εφημερία ετοιμότητας, να μην προβλέπεται δηλαδή από το πρόγραμμα η συνεχής, 24ωρη παρουσία του οδοντιάτρου, έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα τα περιστατικά”
Οι γιατροί της Πέλλας καταλήγουν ότι “η απόφαση αυτή αποτελεί κεντρική κατεύθυνση και εξυπηρετεί τον στόχο της παραπέρα μείωσης του κόστους της εφημεριακής λειτουργίας του νοσοκομείου αλλά και την σταδιακή εφαρμογή του νόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την λεγόμενη «οργάνωση του χρόνου εργασίας» των νοσοκομειακών ιατρών και οδοντιάτρων. Ο νόμος αυτός οδηγεί στην ελαστικοποίηση του ωραρίου, την εντατικοποίηση, τη μείωση του μισθολογικού κόστους και την παραπέρα περικοπή των κονδυλίων για την Υγεία και έχει μείνει στα χαρτιά μετά τις θυελλώδεις αντιδράσεις των νοσοκομειακών γιατρών. Τα ζητήματα που αναφέρθηκαν αποτελούν μόνο την κορυφή ενός παγόβουνου προβλημάτων που ταλανίζουν αυτόν τον καιρό υγειονομικούς και ασθενείς στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας του νομού, όπως και ολόκληρης της χώρας”
Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας απαιτεί την ακύρωση της υπουργικής απόφασης που καταργεί τις θέσεις ειδίκευσης της οφθαλμολογικής κλινικής του νοσοκομείου Έδεσσας. ∆ιεκδικούμε την άμεση ενίσχυση του τμήματος με την προκήρυξη των δύο κενών οργανικών θέσεων, την σύσταση δύο επιπλέον θέσεων μόνιμων οφθαλμιάτρων και την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού, σύμφωνα με τις εισηγήσεις των αρμοδίων επιστημονικών οργάνων, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της κλινικής. Επίσης την άμεση ενίσχυση της χειρουργικής κλινικής με την άμεση προκήρυξη της κενής οργανικής θέσης καθώς και την επανασύσταση των δύο κατηργημένων από το 2012 οργανικών θέσεων ειδικών χειρουργών ως στοιχειώδες βήμα στην κατεύθυνση της ομαλότερης λειτουργίας του τμήματος. Τέλος “ζητούμε να αναιρεθεί η απόφαση που μετατρέπει τις ενεργές εφημερίες των οδοντιάτρων του νοσοκομείου Γιαννιτσών σε μικτές. Το πρόγραμμα των εφημεριών πρέπει να συντάσσεται με γνώμονα τη ασφαλή 24ωρη λειτουργία των νοσοκομείων και κέντρων υγείας. Απαιτούμε τη κατάργηση του νόμου εκτρώματος που διαλύει τον εργάσιμο χρόνο των νοσοκομειακών ιατρών”.