Οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν όταν γίνουν δεκτοί οι όροι – όλοι- της Ρωσίας ξεκαθάρισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν βάζοντας με αυτόν τον τρόπο ταφόπλακα στην προσπάθεια που γίνεται για κατάπαυση πυρός.

Ο πρώην Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος εξηγεί γιατί η Ουκρανία δεν μπορεί να δεχθεί τους όρους αυτούς ενώ απαντά και στον ισχυρισμό του Πούτιν περί αποναζιστικοποίησης.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών σημείωσε:

Από την πρώτη στιγμή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Πούτιν διαμηνύει σε όλους τους συνομιλητές του, ότι για να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, θέτει τέσσερις όρους. Αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία, αποστρατικοποίηση του Ουκρανικού κράτους, αποναζιστικοποίηση του Ουκρανικού κράτους και διασφάλιση ουδετέρου καθεστώτος της Ουκρανίας.

Προσέξτε τώρα. Η ουκρανική πλευρά δεν μπορεί να τα αναγνωρίσει αυτά. Αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία, σημαίνει παραδοχή αλλαγής συνόρων. Από αυτό και μόνο μπορεί να ξεκινήσει μια μεγάλη περιπέτεια για τον κόσμο, διότι σας θυμίζω, ότι μετά το Ελσίνκι, η αρχή που καθιερώθηκε και υιοθετήθηκε από όλα τα κράτη, ήταν η αρχή της μη αλλαγής των συνόρων.

Φαντασθείτε λοιπόν τι θα γίνει, αν αυτό τύχει αποδοχής.

Μετά λέει αποστρατικοποίηση του Ουκρανικού κράτους, δηλαδή πλήρης ταπείνωση ενός κυρίαρχου κράτους και το άλλο, που προσπαθούν να δώσουν την εντύπωση, ότι η Ουκρανία είναι ένα κράτος ναζιστικό. Ναι, έχει προβλήματα, σας το λέω και σαν πρώην Επίτροπος. Γι΄ αυτό και υπήρχαν δυσκολίες για να μπορέσει να περάσει το κατώφλι της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά είχαν προχωρήσει οι μεταρρυθμίσεις, με τον Ποροσένκο είχα συναντηθεί πάρα πολλές φορές και πάντοτε η επιθυμία και ο στρατηγικός στόχος ήταν να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

Ο Πούτιν αυτό δεν το δέχεται με τίποτα, χαρακτηρίζει δε, την Ουκρανία ως ναζιστική χώρα, γιατί;

Γιατί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ένα κομμάτι της Δυτικής Ουκρανίας πράγματι είχε ταυτισθεί με τους Ναζί αλλά αυτά πέρασαν. Όλα αυτά έχουν τελειώσει εδώ και ογδόντα ολόκληρα χρόνια. Και τέλος, η διασφάλιση ουδετέρου καθεστώτος της Ουκρανίας, δηλαδή η πλήρης ακύρωση της Ουκρανίας ως χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως σε μία ακόμα μετατόπιση των ουκρανικών θέσεων, ο Πούτιν αρχικά είχε απαιτήσει έναρξη διαπραγματεύσεων μόνο με την προϋπόθεση να παραδώσουν τα όπλα οι Ουκρανοί, ενώ σε μια πρόσφατη δήλωσή του, εάν θυμάμαι, υποστήριξε, πως δεν συνομιλεί με ναρκομανείς και ναζιστές, αφήνοντας βέβαια αιχμές για την κυβέρνηση της Ουκρανίας, για την οποία μάλιστα κάλεσε τον ουκρανικό λαό…..

Είναι πολύ δύσκολες οι διαπραγματεύσεις, γίνονται κάτω από εκφοβισμό και από απειλή.