Mια παρέμβαση με έντονα μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα προετοιμάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το προσεχές Σάββατο και την πρώτη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης μετά την επανεκλογή του στην πρωθυπουργία τον περασμένο Ιούνιο.
Σε επίπεδο μέτρων και παροχών, οι εξαγγελίες θα είναι μετρημένες καθώς βούληση του πρωθυπουργού είναι να μη διαταράξει την πορεία της πλήρους επιστροφής της οικονομίας στη λεγόμενη κανονικότητα, που θα σηματοδοτηθεί από την απονομή της επενδυτικής βαθμίδας από τους οίκους αξιολόγησης. Κρυφή προσδοκία, μάλιστα, είναι ότι αυτό θα συμβεί ακόμα και την παραμονή των εγκαινίων της φετινής ΔΕΘ στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας που θα δημοσιοποιήσει ο οίκος DBRS.
Επειτα από μια σειρά ομιλιών σε δύο προεκλογικές εκστρατείες και δύο ομιλίες τον Ιούλιο- στις προγραμματικές δηλώσεις και στο οικονομικό νομοσχέδιο- η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στους παραγωγικούς φορείς το Σάββατο το βράδυ στη Θεσσαλονίκη θα στρέφεται, σύμφωνα με την εφημερίδα «Παραπολιτικά», στον ρεαλισμό και θα κινείται στο οικονομικό της σκέλος, γύρω από την παραδοχή ότι η Ελλάδα καλείται να περάσει σε μια νέα περίοδο, όπου η ίδια θα πρέπει κατά βάση να παράγει τους πόρους για τις δαπάνες της και για τις κοινωνικές παροχές.
Για να συμβεί αυτό, όπως σχεδιάζει να τονίσει, πρέπει να αντιμετωπίσει τις παθογένειές της κάποιες από τις οποίες την ταλανίζουν εδώ και 200 χρόνια.
Απάντηση
Από το βήμα της ΔΕΘ, λοιπόν, ο κ Μητσοτάκης θα παρουσιάσει τις μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιήσει η κυβέρνηση και οι οποίες απαντούν σε αυτές τις παθογένειες Πρόκειται για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, με έμφαση στους ελεύθερους επαγγελματίες όπου 7 στους 10 δηλώνουν εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ ετησίως.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να εμφανιστεί, όπως γράφει ο Κώστας Παπαχλιμίντζος στα «Παραπολιτικά», ιδιαίτερα αυστηρός στο ζήτημα αυτό, επισημαίνοντας πέρα από το ζήτημα της κοινωνικής δικαιοσύνης, το γεγονός ότι η μείωση της φοροδιαφυγής και η αύξηση των φορολογικών εσόδων θα ανοίξουν τον δρόμο για την οριζόντια μείωση του ΦΠΑ από το 2025 κι έπειτα.
Αλλες μεταρρυθμίσεις στις οποίες θα δώσει έμφαση αφορούν την εφαρμογή αυστηρών κανόνων στη χρήση των δημόσιων χώρων, από τις αυθαίρετες κατασκευές μέχρι τις παραλίες και την «κατάληψη» πεζοδρομίων. Αφορούν, επίσης, μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν τη νομιμότητα σε όλες τις εκφράσεις της από την εγκληματικότητα μέχρι την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας. Κρίσιμες στο μέτωπο αυτό είναι οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται στην κατεύθυνση της ταχύτερης απονομής δικαιοσύνης.
Στις μεταρρυθμίσεις που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός εξέχουσα θέση έχουν αυτές στην Υγεία στην οποία- όπως αναμένεται ουσιαστικά να τονίσει- αντί για κρατική και ιδιωτική, το βασικό που πρέπει να τη συνοδεύει είναι το επίθετο αποτελεσματική.
Το βάρος θα δοθεί ιδιαίτερα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη αλλά και στις προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών. στην ενίσχυση του ΕΚΑΒ και στον νέο χάρτη των νοσοκομείων. Σημαντική θέση κατέχει επίσης και η αξιολόγηση στο Δημόσιο τόσο όσον αφορά στην επιλογή των διοικητών των εκατοντάδων φορέων όσο και συνολικά στους δημοσίους υπαλλήλους. Θα θεσμοθετηθεί για πρώτη φορά η αξιολόγηση της ποιότητας εξυπηρέτησης που παρέχει ο υπάλληλος και η οργανική μονάδα στον πολίτη από τον ίδιο τον πολίτη, με στόχο τον εκσυγχρονισμό των φορέων και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Στον τομέα της Παιδείας, αναμένεται να σταθεί ιδιαίτερα στην αναθεώρηση του Αρθρου 16 που προβλέπει το κρατικό μονοπώλιο στην ανώτατη εκπαίδευση, αλλά ιδίως στο πώς και πότε θα δούμε ξένα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα στη χώρα μας, μέσω διακρατικών συμφωνιών (π.χ, με τη Μεγάλη Βρετανία ή με τη Γαλλία) που προβλέπει το Αρθρο 28 του Συντάγματος, και με την ευθύνη της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης για την αδειοδότηση και την εποπτεία της λειτουργίας τους.
Ολο αυτό το πλέγμα των μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητο για να υλοποιηθεί στην πράξη ο πολυδύναμος εκσυγχρονισμός, για τον οποίο δεσμεύθηκε ο κ Μητσοτάκης στη Βουλή κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.