Oι διαδηλώσεις φοιτητών και μη στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την παρουσία των ΜΑΤ στο κάμπους του ΑΠΘ για να μπορούν να συνεχιστούν οι εργασίες κατασκευής της βιβλιοθήκης στον χώρο που πάνω από τρεις δεκαετίες υπήρχε μια κατάληψη, ένα «στέκι», συνεχίζονται. Το θέμα απασχολεί τα ρεπορτάζ, έχει ενταχθεί στην αντιπαράθεση των κομμάτων και ο ΣΥΡΙΖΑ άλλη μια φορά αποφεύγει να πάρει θέση καλύπτοντας τα φαινόμενα βίας, τις καταστροφές, τις εικόνες με τις βαριοπούλες. Κάποιοι για πολλοστή φορά σπεύδουν να μιλήσουν για αστυνομοκρατία και όλα αυτά τα γνωστά. Λες και το πανεπιστήμιο θα έπρεπε να αφεθεί στις ορέξεις όποιων διαδηλώνουν ακόμα… κατά της κατασκευής μιας βιβλιοθήκης.

Ωστόσο και αυτοί, αλλά και τα κόμματα που τους στηρίζουν και δεν καταδικάζουν την προσπάθεια διατήρησης μιας εικόνας μπαχαλοποίησης του ελληνικού πανεπιστημίου, δεν συνειδητοποιούν ότι «αυτό το παιχνίδι τελείωσε». Οχι μόνο γιατί αποφάσισε να παρέμβει η κυβέρνηση, αλλά γιατί η κοινωνία με συντριπτική πλειοψηφία τάσσεται υπέρ μιας νέας εποχής στη λειτουργία των ΑΕΙ που θα χαρακτηρίζεται από τάξη και ασφάλεια στους πανεπιστημιακούς χώρους, χωρίς τραμπούκους, βία, ασυλία –το λιγότερο– παραβατικών συμπεριφορών. Η μεγάλη πλειοψηφία φαίνεται να επιθυμεί να αντιμετωπιστούν όλες αυτές οι παθογένειες αφού κανείς δεν είναι διατεθειμένος να πληρώνει φόρους για να λειτουργούν τα πανεπιστήμια και οι χώροι των ΑΕΙ να μετατρέπονται σε χώρους βίας, καταστροφών και επίδειξης μιας δήθεν αγωνιστικότητας από ομάδες του περιθωρίου.

Στην έρευνα της Opinion Poll που δημοσιεύτηκε στο tomanifesto στις 17/5 αυτές οι παραδοχές φαίνονταν πολύ καθαρά. Είχε ολοκληρωθεί η πρώτη φάση αντιδράσεων για την κατασκευή της βιβλιοθήκης, η είσοδος των ΜΑΤ και οι απαντήσεις σε δύο ερωτήματα ήταν αποκαλυπτικές. Στο πρώτο ερώτημα το 72% απαντούσε ότι καλώς μπήκαν τα ΜΑΤ στο ΑΠΘ ώστε να μπορεί να συνεχιστεί η κατασκευή της βιβλιοθήκης. Το ποσοστό αυτό έφτανε το 100% στους ψηφοφόρους της Ελληνικής Λύσης, το 90,4% της Ν.Δ., το 88% του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, αλλά και το 53,2% του ΣΥΡΙΖΑ, το 45% του ΜέΡΑ 25 και το μικρότερο ποσοστό ήταν το 28,6% ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΚΚΕ. Στο δεύτερο ερώτημα που ετίθετο, το 70% θεωρούσε αναγκαία την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής Αστυνομίας ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια στα ΑΕΙ και να αντιμετωπιστούν οι παράνομες συμπεριφορές και τα φαινόμενα βίας.

Τα αποτελέσματα αυτά εξηγούν και γιατί στην «αναταραχή» των τελευταίων ημερών συμμετέχουν λίγες δεκάδες φοιτητών και μη, απομονωμένοι από τη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών και της κοινωνίας. Δείχνει όμως και τη δυσκολία κατανόησης της πραγματικότητας από τον ΣΥΡΙΖΑ, που συνεχίζει να παίρνει ακατανόητες στην κοινωνία, αλλά και της μισής του εκλογικής βάσης, θέσεις. Η κοινωνία αλλάζει, τα ΑΕΙ θα περάσουν σε φυσιολογική κατάσταση –θέλουν, δεν θέλουν κάποιοι– και η κυβέρνηση φαίνεται να εκφράζει σ’ αυτήν την επιλογή που κάνει μια τεράστια πλειοψηφία. Ας το καταλάβουν αυτό όχι οι μπαχαλάκηδες, γιατί αυτοί μπορεί και να μην το καταλάβουν, αλλά κόμματα, φορείς και κάποιοι πανεπιστημιακοί, που πάντα δικαιολογούν τα αδικαιολόγητα.

Η ζωή προχωράει και όποιος επιμένει στο παρελθόν και σε αρρωστημένα κατάλοιπα της Μεταπολίτευσης κινδυνεύει να χάνει συνεχώς και να μην μπορεί να καταλάβει γιατί…

 

Ο Ζαχαρίας Ζούπης είναι Διευθυντής Ερευνών της Opinion Poll και Πολιτικός Aναλυτής

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”