Με την κυβέρνηση να απευθύνει, δια στόματος και του πρωθυπουργού, έκκληση σε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις να ομονοήσουν για να μπει ανάχωμα στην εγκληματική οργάνωση “Χρυσή Αυγή”, ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή η διάταξη που μπλοκάρει τη συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές.
Την κυβερνητική διάταξη δεν θα ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα στην ξεκάθαρη θέση που έχει πάρει η κυβέρνηση απέναντι στην ακροδεξιά, ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Star, χθες, απάντησε επικαλούμενος δήθεν ερασιτεχνισμούς στο ζήτημα και “αισχρή” απόπειρα χειραγώγησης της δικαιοσύνης, επιβεβαιώνοντας τις κατηγορίες ότι θέλει να βάλει χέρι στην αντισυστημική ψήφο.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση έχει κάνει σαφές ότι δεν χωρούν ασάφειες και υπεκφυγές, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, να καλεί ξεκάθαρα τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει:” Θέλει να συμμετάσχουν οι μαχαιροβγάλτες, φασίστες στις εθνικές εκλογές; Ναι ή όχι; Η ασάφεια, οι υπεκφυγές, τα μεγάλα λόγια δεν βοηθούν”. Αλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός έκανε χθες καθαρό ότι αυτοί οι οποίοι δεν θα ψηφίσουν αυτή την τροπολογία είναι οι ίδιοι που κλείνουν τελικά το μάτι στη Χρυσή Αυγή. “Είναι οι ίδιοι που θέλουν τελικά με κάποιο τρόπο αυτό το μόρφωμα να βρεθεί στο Κοινοβούλιο”, είπε χαρακτηριστικά. Για να συμπληρώσει: “Αύριο (σσ. σήμερα) στη Βουλή θα αναλάβουν όλες και όλοι την ευθύνη τους”.
Όπως άλλωστε, θύμισε, σε σχέση με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν “όποτε χρειαζόταν συμπορεύτηκε μαζί τους. Μαζί ψήφισαν τότε για να πέσει η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Και για τις αλλαγές του εκλογικού νόμου μαζί είχαν συμπορευτεί”.
Σε αυτό το κλίμα, η βελτιωτική ρύθμιση που αποτρέπει τη συμμετοχή στις κάλπες εγκληματικών οργανώσεων, αναμένεται να ψηφιστεί από Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα απέχει από την ψηφοφορία. ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25 για διαφορετικούς λόγους έχουν δηλώσει ότι δεν συμφωνούν με την ρύθμιση.
Η τροπολογία αυτή, είναι συμπληρωματική των σχετικών διατάξεων που έχουν θεσπιστεί από τις αρχές του χρόνου και προβλέπει ο έλεγχος των συνδυασμών να γίνεται από το σύνολο του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου και όχι από μια πενταμελή Επιτροπή ανώτατων δικαστικών του Τμήματος, προκειμένου “η όποια κρίση να είναι ισχυρή και θωρακισμένη έναντι του οποιουδήποτε καχύποπτου”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.
Το νομοσχέδιο αυτό είναι το τελευταίο που εισάγεται στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση πριν την διακοπή των εργασιών της Βουλής για τις εορτές του Πάσχα και εκτιμάται ότι θα είναι και το τελευταίο της ΙΗ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου.
Τροπολογίες
Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, στην αρμόδια Επιτροπή, υπήρξαν και οι διατάξεις που αφορούν τις πέντε συνταγματικά Ανεξάρτητες Αρχές, με τις οποίες θεσπίζεται ότι δεν μπορούν να διώκονται τα μέλη και το προσωπικό τους από τρίτους, «εκτός αν παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους». Τις σχετικές διατάξεις, σήμερα, αναμένεται να υποστηρίξει στην Ολομέλεια ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμένος, ο οποίος έχει τη σχετική αρμοδιότητα για τις Ανεξάρτητες Αρχές.
Στο σχέδιο νόμου, επίσης, έχουν κατατεθεί πέντε υπουργικές τροπολογίες. Εκτός από την τροπολογία που αφορά τον «Έλεγχο των προϋποθέσεων για την κατάρτιση συνδυασμών από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 32 π.δ. 26/2012», αργά χθες το βράδυ κατατέθηκε μία τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που είχε προαναγγείλει στην Επιτροπή της Βουλής ο αρμόδιος υπουργός, Μάκης Βορίδης, μία τροπολογία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η τροπολογία με θέματα αρμοδιότητας των υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας, μία τροπολογία με ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών και μία τροπολογία με ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Παράλληλα, στο νομοσχέδιο, έως την έναρξη της συνεδρίασης, έχουν κατατεθεί και συνολικά 19 βουλευτικές τροπολογίες. Μεταξύ αυτών και η τροπολογία που υπογράφουν ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, και το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για την επαναφορά των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο στο Δημόσιο. Επίσης, πέντε τροπολογίες έχουν καταθέσει βουλευτές της ΝΔ. Τρεις έχουν κατατεθεί από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, πέντε από βουλευτές του ΚΚΕ και πέντε από τους βουλευτές του ΜέΡΑ25.