Τις μέρες που η χώρα τυλίγεται από το πιο βαρύ πέπλο θλίψης και πένθους των τελευταίων δεκαετιών και η κυβέρνηση ανέλαβε το έργο της εις βάθος διαλεύκανσης της τραγωδίας αναφορικά με τις ευθύνες και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να ρίχνει νερό στον μύλο της λάσπης και της χολής στην ελληνική κοινωνία.
Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΣ
Εφαρμόζοντας την προσωπική γραμμή Τσίπρα –σαν να μην υπάρχει άλλη φωνή στην κάποτε πολυφωνική και αδογμάτιστη ελληνική Αριστερά– αναζητεί οφέλη με αλαζονικούς χειρισμούς από οπουδήποτε πιστεύει ότι μπορεί να προκύψουν. Ακόμα και μέσα από τις στάχτες, ακόμα και μέσα από την καθημερινή κραυγαλέα μετάλλαξη της πραγματικότητας και του ρόλου της ίδιας της Δικαιοσύνης.
Μόνο η χείριστη μορφή του γνώριμου στους παλαιότερους του ΣΥΡΙΖΑ πολιτικού χαρακτηριστικού, του οπορτουνισμού, είναι ικανή να εξηγήσει την κριτική που άσκησαν στελέχη του στην πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη να αποστείλει επιστολή στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, με την οποία ζητεί η έρευνα για την τραγωδία στα Τέμπη να τεθεί «στο υψηλότερο δυνατό ανακριτικό επίπεδο».
Από την «πολιτικά ανήλικη» Πόπη Τσαπανίδου –ο χαρακτηρισμός εφευρέθηκε από νεόκοπους συντρόφους της– μέχρι το ίδιο το κόμμα που έκαναν επισήμως λόγο για «μία ανεπίτρεπτη επιχείρηση παρέμβασης στη Δικαιοσύνη» και τη Βασιλική Θάνου που διαπίστωσε «παραβίαση της συνταγματικής αρχής της διάκρισης των εξουσιών», διαπιστώνεται ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ μία από τις πολυτιμότερες πολιτικές επενδύσεις είναι εκείνη στη συλλογική αμνησία και τον λαϊκισμό.
«Εισβολή» για τη Novartis
Τελικά, πότε θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι γίνεται παρέμβαση στη Δικαιοσύνη και πότε όχι, έχει ένα και μοναδικό κριτήριο: όταν ασχολείται με τη Δικαιοσύνη η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο του θεσμικού ρόλου τους, πρόκειται για αντισυνταγματική παραφωνία και κατάλυση της διάκρισης των εξουσιών. Όταν τα ίδια τα υψηλόβαθμα στελέχη του χτυπάνε αιφνιδιαστικά την πόρτα του Αρείου Πάγου ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες που τα αφορούν, είναι απλή «ενημέρωση».
Από τον ίδιον τον Αλέξη Τσίπρα και το γνωστό «υπάρχουν ακόμα δικασταί εις τας Αθήνας» και την επίσκεψή του στον ίδιον τον κ. Ντογιάκο για το θέμα των παρακολουθήσεων μέχρι την αιφνιδιαστική «επίσκεψη» Τζανακόπουλου στον Αρειο Πάγο προκειμένου να «ενημερωθεί» για τις έρευνες στην υπόθεση Novartis το 2018 ενώ ήταν ακόμα στην κυβέρνηση και τη δημόσια οδηγία προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για το τι ακριβώς πρέπει να ερευνήσει στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, η Δικαιοσύνη για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει μορφές ανάλογα με το τι προβλέπουν τα κομματικά καλούπια του…
Τον Μάρτιο του 2020 κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της προκαταρκτικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου, ο Δημ. Τζανακόπουλος κλήθηκε να απαντήσει για την επίσκεψη που είχε κάνει τον Φεβρουάριο του 2018 στον Αρειο Πάγο. «Μετά από όσα είχαν δει το φως δημοσιότητας, αποφασίσαμε να μεταβώ στον Αρειο Πάγο, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση αν υπάρχει φάκελος που θα διαβιβαζόταν στον υπουργό Δικαιοσύνης.
Αυτή και μόνο ήταν η ενημέρωση της κυβέρνησης. Η συνάντηση κράτησε πέντε λεπτά και η ενημέρωση ήταν διαδικαστική», φέρεται να είπε ειδικότερα ο κ. Τζανακόπουλος, που απάντησε ότι η επίσκεψη ασφαλώς ήταν σε γνώση του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
«Επίσκεψη» στην ΑΔΑΕ
«Γιατί έπρεπε να ενημερωθείτε εσείς;» ρώτησε τον κ. Τζανακόπουλο ο εισηγητής της ΝΔ Θανάσης Πλεύρης. «Το άρθρο 86 δεν αναφέρει ότι η κυβέρνηση δεν δικαιούται να έχει ενημέρωση», φέρεται να απάντησε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και προσέθεσε: «Την ύπαρξη του φακέλου μάθαμε. Τίποτε άλλο». «Γιατί δεν μπορούσε να γίνει τηλεφωνικώς η ενημέρωση της κυβέρνησης;» ρωτήθηκε ο κ. Τζανακόπουλος. «Δεν μιλώ στο τηλέφωνο με ανώτατους δικαστικούς», απάντησε.
Ο ίδιος, τον περασμένο Σεπτέμβριο ως εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική Επιτροπή για το θέμα των υποκλοπών, μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του προέδρου της ΑΔΑΕ, έκανε την ακόλουθη δήλωση, σαφέστατη υπόδειξη προς τη Δικαιοσύνη: «Σχετικά με όλα αυτά, είναι προφανείς οι ευθύνες του κ. Μητσοτάκη, αλλά είναι και προφανής η ανάγκη ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να κινηθεί άμεσα ώστε να ελέγξει την κατά τη γνώμη της ‘‘ανέλεγκτης’’ εισαγγελέως που έχει την αρμοδιότητα της ΕΥΠ».
Και ερχόμαστε στην πιο κραυγαλέα παρέμβαση στη Δικαιοσύνη του ίδιου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος για το θέμα των υποκλοπών δεν απέστειλε επιστολή στον κ. Ντογιάκο, αλλά τον επισκέφθηκε με συγκεκριμένες προθέσεις, διόλου αγαθές από θεσμικής άποψης.
Το πρωί της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου 2022 Αλ. Τσίπρας πήγε στο γραφείο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου με την επίσημη αιτιολογία «να εκφράσει την ανησυχία του για την αντιδημοκρατική εκτροπή της παρακολούθησης της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων». Δεν εξέφρασε μόνο αυτήν αλλά και ζήτησε επιτάχυνση των διαδικασιών για τη διαλεύκανση της υπόθεσης ενώ σε δήλωσή του επέμεινε ότι «τα στοιχεία και τις αποδείξεις μόνο η Δικαιοσύνη μπορεί να τα αναζητήσει».
Όταν τον περασμένο Ιανουάριο ο Αλ. Τσίπρας είχε βγει από το γραφείο του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου, κρατούσε έναν λευκό φάκελο. Μόλις είχε ενημερωθεί για τα αποτελέσματα της έρευνας που έκανε η Αρχή στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους πριν από τη γνωμοδότηση του αρμόδιου εισαγγελέα του κ. Ντογιάκου, αλλά πήρε και τον φάκελο με τα στοιχεία της έρευνας.
Ήταν αυτός που κρατούσε στα χέρια του. Κατά την έξοδό του είχε πει και το χαρακτηριστικό «ευτυχώς υπάρχουν ακόμα δικασταί εις τας Αθήνας», το οποίο τού είχε «επιστρέψει» η ΝΔ όταν καταδικάστηκε το δεξί του χέρι, ο Νίκος Παππάς. Κατά τα άλλα, η θεσμική επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη στον κ. Ντογιάκο συνιστά «παρέμβαση» στο έργο της Δικαιοσύνης για μια αντιπολίτευση που Τραμπ-αλίζεται μεταξύ πραγματικότητας και ιδιοτελούς κομματικού συμφέροντος…