Με την ομιλία του κατά την έναρξη των εργασιών της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέπτυξε μια δέσμη μέτρων τα οποία θέτουν στο επίκεντρο της πολιτικής της Κυβέρνησης τους νέους.
Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν είναι αποτέλεσμα προσεκτικής μελέτης και σχεδιασμού και βασίζονται σε τέσσερις κατευθύνσεις: ισότητα στις ευκαιρίες, εξωστρέφεια, ανοιχτή πρόσβαση στη γνώση και διεύρυνση της συμμετοχής των νέων στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική δράση.
Η Ελλάδα αλλάζει, προχωράει με γρήγορους ρυθμούς σε μια πορεία ανάπτυξης παρά τις πληγές που δημιούργησε η πανδημία, και κυρίως σε μια γενιά που ξεκίνησε τη ζωή της εν μέσω κρίσεων.
Επιγραμματικά τα επτά μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός και αφορούν τους νέους είναι τα εξής:
- «πρώτο ένσημο» / 1.200 ευρώ για 6 μήνες σε όσους νέους προσλαμβάνονται σε δουλειές πλήρους απασχόλησης χωρίς να έχουν προϋπηρεσία (600 ευρώ στον εργαζόμενο και 600 ευρώ στον εργοδότη)
- Κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για επιπλέον 50.000 θέσεις εργασίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας (συνολικά 150.000 θέσεις εργασίας)
- Επέκταση στεγαστικού επιδόματος 1000 ευρώ/έτος και στους σπουδαστές δημοσίων ΙΕΚ
- Κατάργηση ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας για όλους τους νέους έως 29 ετών για φθηνότερη πρόσβαση στο διαδίκτυο με μείωση έως 20 ευρώ σε κάθε λογαριασμό/μήνα.
- 50 GB δώρο στο κινητό τους για όλους τους ανηλίκους 15-17 ετών που έχουν ήδη εμβολιαστεί ή επιλέγουν να εμβολιαστούν έως το τέλος του 2021.
- Καθιέρωση ψηφιακής κάρτας, ένα ψηφιακό πορτοφόλι, όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι παροχές του κράτους προς τους νέους
- Κατάργηση του φόρου γονικών παροχών και δωρεών από τους γονείς προς τα παιδιάαξίας έως 800.000 ευρώ.
Παράλληλα, μια επιπλέον δέσμη μέτρων ανακοινώθηκε προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επικείμενες αυξήσεις στις τιμές προϊόντων πρώτης ανάγκης, αλλά και με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας της απασχόλησης και των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα:
- Χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ σε προϊόντα μαζικής κατανάλωσης, όπως ο καφές και τα αναψυκτικά
- Αυστηρός έλεγχος του ανταγωνισμού και εφαρμογή του νομικού πλαισίου περί αισχροκέρδειας
- Δημιουργία ταμείου ενεργειακής μετάβασης για την κάλυψη του 80% των αυξήσεων ηλεκτρικού ρεύματος απευθείας στο λογαριασμό κάθε νοικοκυριού σε ΟΛΟ τον πληθυσμό της χώρας
- Μείωση ΦΠΑ ζωοτροφών στο 6% για τους αγρότες
- Αύξηση επιδόματος θέρμανσης κατά 20%
- Πρόσθετη οικονομική στήριξη προς τους ευάλωτους συμπολίτες μας, με καταβολή διπλάσιου ποσού το Δεκέμβριο, σε όλους τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
- Διαγραφή 50% οφειλής από όλες τις επιστρεπτέες προκαταβολές
- Έκπτωση 30% στο φόρο εισοδήματος για τις επιχειρήσεις που προχωρούν σε συγχωνεύσεις/εξαγορές
- Μείωση κατά 50% του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου
- Επέκταση έως τέλος του 2021 του προγράμματος συνεργασία
- Επέκταση έως τέλος του 2021 του προγράμματος Γέφυρα για δανειολήπτες
- Θέσπιση υπερεκπτώσεων 100% για τις ΜμΕ που πραγματοποιούν πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις
- Μείωση φόρου εισοδήματος στο 22%
Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει πως, παρά τις αντιξοότητες που έχουμε αντιμετωπίσει, δεν σταματά λεπτό το μεταρρυθμιστικό της έργο και την προσπάθειά της για την δημιουργία μιας οικονομίας, που θα δίνει ευκαιρίες σε κάθε πολίτη, χωρίς να αφήνει κανέναν πίσω.
Οι φόροι είναι σαφώς πιο μειωμένοι σε σχέση με το παρελθόν: ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος εισοδήματος, ο ΦΠΑ, η Εισφορά Αλληλεγγύης. Και ενώ εργαζόμενοι και επιχειρήσεις καταβάλουν πολύ λιγότερες εισφορές, η ανεργία βρίσκεται σε σταδιακή υποχώρηση, νέες επιχειρήσεις δημιουργούνται καθημερινά και το ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα έχει βελτιωθεί χάρη στις μειώσεις φόρων και εισφορών.
Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης δήλωσε: «Η πολιτική της Κυβέρνησης προχωράει με σταθερά βήματα προς το μέλλον εδώ και δύο χρόνια. Τα μέτρα που ακούσαμε από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη δεν είναι κάτι που εξαγγέλθηκε ξαφνικά, είναι προϊόν μιας σταθερής αναπτυξιακής πολιτικής στην οποία οι νέοι είναι πρωταγωνιστές. Έχουμε κάθε λόγο να αισιοδοξούμε. Η Ελλάδα βαδίζει μπροστά. Η Ελλάδα κοιτάζει ψηλά. Η Ελλάδα αλλάζει».