Σε διαδικτυακή συζήτηση με θέμα την έρευνα και την ανάπτυξη στις ιατρικές επιστήμες με σκοπό τη συνδιαμόρφωση της πρότασης της ΟΝΝΕΔ για την αναβάθμιση του κλάδου της υγείας και τη στήριξη των εργαζομένων στον κλάδο της υγείας, συμμετείχαν φοιτητές Σχολών Υγείας από όλη την Ελλάδα παρουσία του Προέδρου της ΟΝΝΕΔ Παύλου Μαρινάκη και του Γραμματέα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κώστα Τσιαγκλιώτη.
Η πανδημία του κορωνοϊού ανέδειξε την αξία της καινοτομίας στην υγεία, αλλά και τη συνεισφορά της στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής μέσω της διαφύλαξης της ανθρώπινης ζωής. Ο Πρόεδρος και οι φοιτητές συνομίλησαν για τα θέματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους, καθώς και για τις αλλαγές που βιώνουν λόγω της υγειονομικής κρίσης τον τελευταίο χρόνο.
Πιο αναλυτικά, οι φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Άγγελος Μακρής και Ερασμία Ελ-Κάντυ αναφέρθηκαν στο χρόνο που απαιτείται από έναν φοιτητή για να βρει ειδικότητα, αλλά και στην καλύτερη προετοιμασία που απαιτείται για τα καθήκοντα του ως ειδικευόμενος, καθώς και στο φαινόμενο BrainDrain αναφορικά με τους επιστήμονες του ιατρικού κλάδου που ορισμένες φορές δυσκολεύονται να βρουν δουλειά στη χώρα μας. Για τη βελτίωση της κλινικής άσκησης και τη διδασκαλία στις σχολές περισσότερων μαθημάτων που παραπέμπουν στις πιθανές ειδικότητες μίλησε ο φοιτητής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ Χρήστος Γκούτζιος, ενώ ο φοιτήτης της Ιατρικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Οδυσσέας Ματζιούνης υπογράμμισε τα οφέλη της έρευνας με προγράμματα τύπου audit, αλλά και την ανάγκη εκσυγχρονισμού των προγραμμάτων σπουδών.
Παράλληλα, η φοιτήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλία, Βίβιαν Βενέτη μοιράστηκε μαζί μας την εμπειρία από την πρώτη γραμμή της μάχης έναντι του κορωνοϊού, μιας και υπήρξε εθελόντρια σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ τόνισε τη χρησιμότητα προσθήκης μαθημάτων «επειγόντων καταστάσεων» στο πρόγραμμα σπουδών.
Στη συνέχεια, το λόγο πήραν οι φοιτητές της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Ιωάννης Βαμνιές και Ρωμανός Ζερβός, οι οποίοι τόνισαν την επιτακτική ανάγκη για αλλαγή νοοτροπίας στην εποχή μετά την πανδημία, την αξία της κοινωνικής οδοντιατρικής, ενώ έδωσαν ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με τη διεξαγωγή των εργαστηρίων και τον τομέα της Γενικής Ιατρικής στις οδοντιατρικές σχολές. Η παροχή της δυνατότητας πρακτικής άσκησης σε φαρμακοβιομηχανίες και η αναγκαιότητα αναβάθμισης του εργαστηριακού εξοπλισμού στο Πανεπιστήμιο είναι ορισμένα από τα θέματα για τα οποία μίλησαν οι φοιτητές της Φαρμακευτικής Σχολής του ΕΚΠΑ Χρήστος Αναστασίου και Γιάννης Παπάζογλου. Για την ανάγκη ο χρησιμοποιούμενος εργαστηριακός εξοπλισμός να είναι σύγχρονος, για τη σημασία των μαθημάτων γενετικής ιατρικής μίλησε ο φοιτητής Βιοιατρικών Επιστημών Άλμπερτ Τσάκο και αναφέρθηκε στα οφέλη της διασύνδεσης του Πανεπιστημίου με τα Ινστιτούτα Έρευνας, ενώ η Αθηνά Σταμπόλη, φοιτήτρια Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, έκανε μια εκτενή ανάλυση για την αξία και την αναβάθμιση του θεσμού των σχολικών νοσηλευτών. Τέλος, ο Ευαγόρας Φαλιέρος, φοιτητής του τμήματος Διαιτολογίας – Διατροφολογίας του ΔΙΠΑΕ, μίλησε για τα επαγγελματικά δικαιώματα και για το ρόλο της επιστήμης στα σχολεία.
Ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης δήλωσε με το πέρας της συζήτησης: «Σε αυτή τη δύσκολη δοκιμασία εκτιμήσαμε περισσότερο απ’ όλα την υγεία μας και έχουμε χρέος να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε εκείνους τους ανθρώπους που καθημερινά αγωνίζονται για την προστασία μας. Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι προωθήσουμε σε όλους τους συμπολίτες μας την αναγκαιότητα του εμβολιασμού που θα προστατέψει τόσο τις δικές μας ζωές, όσο και τις αντοχές των υγειονομικών. Η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εμπιστεύθηκαν για τη διαχείριση της πανδημίας την επιστήμη, δίνοντας τον πρώτο λόγο για την αντιμετώπιση της στους ειδικούς. Το ίδιο θέλουμε να κάνουμε και εμείς με τη διαμόρφωση μιας πρότασης για τη δημόσια υγεία, δίνοντας το βήμα στους άμεσα ενδιαφερόμενους να μοιραστούν μαζί μας τις ανάγκες και τις προτάσεις τους».
Ο Γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κώστας Τσιαγκλιώτης ανέφερε τα εξής: «Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της ΟΝΝΕΔ, συνομιλήσαμε με φοιτήτριες και φοιτητές Σχολών Υγείας, ενεργά μέλη της ακαδημαϊκής πολιτείας. Μέσα από τις εμπειρίες και τις εικόνες τους, μας παρουσίασαν προβληματισμούς και προτάσεις για τις σχολές τους και, ως εν δυνάμει επαγγελματίες, για τα αυριανά τους επαγγέλματα.
Η πανδημία του Covid-19 δημιούργησε ένα νέο τρόπο σκέψης και η βασική πεποίθηση όλων είναι ότι η εργαστηριακή και πρακτική τους εμπειρία πρέπει να ξεκινά από τα πρώτα κιόλας έτη».