Ιδιαίτερα σοβαρή κρίνεται η κατάσταση υγείας του «Σωτήρη», της φάλαινας του Αλίμου, που παρουσιάζει σοβαρή αφυδάτωση, λευκοπενία και αναιμία. 

Οι προσπάθειες για να σωθεί ήταν ολονύχτιες, ενώ η αγωνία για την τύχη του είναι μεγάλη.

Χτες ο «Σωτήρης» μεταφέρθηκε πιο βαθιά το κήτος και παρακολουθείται από το λιμενικό.

Όπως εξήγησε στον ΣΚΑΪ η καθηγήτρια κτηνιατρικής ΑΠΘ, Νατάσα Κομνηνού, που επιστρατεύθηκε για την διάσωσή του, το συγκεκριμένο είδος προτιμά τα βαθιά νερά μέχρι και 3.000 μέτρα.

«Γίνεται προσπάθεια να απομακρυνθεί από την ακτή γιατί δυσκολεύεται στα ρηχά νερά το συγκεκριμένο είδος», δήλωσε ενδεικτικά και πρόσθεσε πως θα παρακολουθείται από τις ομάδες διάσωσης των κτηνιάτρων, από το λιμενικό και τους διασώστες αν το ζώο επανεμφανιστεί κάπου.

Οι αιματολογικές καθώς και οι βιοχημικές εξετάσεις θα επαναληφθούν σήμερα το πρωί.

Από τη λεπτομερή κλινική εξέταση διαπιστώθηκε ότι φέρει σοβαρή κάκωση στην κάτω σιαγόνα (ρύγχος) και πολλαπλά επιφανειακά τραύματα στο δέρμα. Τα πρώτα αποτελέσματα των εξετάσεων έδειξαν επίσης ότι η φάλαινα παρουσιάζει σοβαρή αφυδάτωση, λευκοπενία και αναιμία.

Στο σημείο από νωρίς το πρωί έχει σπεύσει το λιμενικό, που κατάφερε τελικά να οδηγήσει το κήτος περίπου δύο μίλια μακριά από την ακτή, χωρίς να υπάρχει δίπλα του ανθρώπινη παρουσία. Εάν το κήτος προσπαθήσει να κολυμπήσει στα βαθιά, αυτό θα σημαίνει ότι είναι καλά στην υγεία του, όμως αν επιστρέψει στα ρηχά, τότε αυτό θα σημαίνει ότι θα χρειαστεί ειδική αγωγή για να ζήσει.

Σκάφη του Λιμενικού βρίσκονται στο σημείο και θα παρακολουθούν τις κινήσεις του.

Όπως τόνισε ο καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας, Δρόσος Κουτσούμπας, πρόκειται για μία μικρού μήκους φάλαινα, ένα εντελώς άκακο ζώο.