Μέσα σ’ ένα διεθνές περιβάλλον με τεράστια ανοιχτά ζητήματα «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει την προσπάθεια ενίσχυσης της διεθνούς θέσης της Ελλάδος», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Αναφέρθηκε στην πρώτη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Κατάρ «γεγονός που υποδηλώνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των δύο πλευρών για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων ιδιαίτερα στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία περιφερειακής αστάθειας και ενεργειακής κρίσης».
Συνέχισε λέγοντας πως πιστοποιήθηκε η κοινή βούληση για εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα καθώς και στους τομείς του Τουρισμού, των υποδομών, της γεωργίας, του πολιτισμού, του αθλητισμού και των επιστημών. Επεσήμανε ότι έμφαση δόθηκε στον τομέα της ενέργειας και στη συστηματοποίηση και ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών, δεδομένης της ηγετικής θέσης του Κατάρ στην παραγωγή φυσικού αερίου και της στρατηγικής της ελληνικής κυβέρνησης για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.
Επανέλαβε όσα είπε ο πρωθυπουργός για το ότι η χώρα μας μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα του Κατάρ με την Ευρώπη και πύλη εισόδου ενέργειας για την ευρωπαϊκή αγορά τόσο μέσω του σταθμού της Ρεβυθούσας όσο και μέσω της Αλεξανδρούπολης. Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος εταίρος αλλά και ένας πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Στη συνέχεια ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στην έκρηξη των τιμών του φυσικού αερίου και τη δύσκολη περίοδο που ξεκινά. «Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας αλλά και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήταν εμφανές ότι θα υπήρχαν σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην εφοδιαστική αλυσίδα όσο και στην αγορά ενέργειας», εξήγησε. Επεσήμανε ακόμη ότι όσο τα δύο αυτά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά τα προβλήματα μεγεθύνονται περίπου με τη μορφή χιονοστιβάδας όπως παρακολουθούμε στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες συνολικά και φυσικά και οι Έλληνες θα δοκιμαστούμε στο επόμενο διάστημα και ότι ακόμη και το θετικότερο σενάριο απαιτεί χρόνο που μετριέται σε μήνες και όχι σε εβδομάδες.
Ολόκληρη η Ευρώπη μπαίνει σε μια περίοδο δοκιμασίας υπογράμμισε και επανέλαβε πως ο πρωθυπουργός επιμένει στην ανάγκη ευρωπαϊκών λύσεων ενώ ταυτόχρονα έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα άρτιο σχέδιο για την ανακούφιση της κοινωνίας ιδίως των πιο αδύναμων και της μεσαίας τάξης το οποίο έχει ήδη αποδώσει καρπούς συγκρατώντας τις τιμές της ενέργειας σε επίπεδα αρκετά χαμηλότερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Αναφέρθηκε στη διάθεση 1,9 δισεκ. ευρώ τον Σεπτέμβριο για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Εξήγησε ότι η οριζόντια παροχή σε όλα τα νοικοκυριά αφορά περίπου 6 εκατ. παροχές και φθάνει τα 639 ευρώ η MWh και καλύπτει το 94% των αυξήσεων για τα νοικοκυριά ενώ είναι μεγαλύτερη για το κοινωνικό τιμολόγιο καλύπτει το 100% της αύξησης.
Ανέλυσε επίσης την εφαρμογή του μέτρου για επιχειρήσεις και αγροτικά τιμολόγια.
Η στήριξη προκύπτει από το συνολικό αποτέλεσμα που δημιουργεί η πολιτική της κυβέρνησης, είπε ακόμη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και αναφέρθηκε στην έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, την εκπληκτική άνοδο του Τουρισμού, και την υπέρβαση των δημοσίων εσόδων σε σχέση με αυτά που είχαν προϋπολογιστεί.
Υπογράμμισε ότι μείζονος σημασίας είναι ότι η κυβέρνηση κατάφερε να κρατήσει όρθια την κοινωνία αλλά και να ενισχύσει σημαντικά την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας.
«Η αστάθεια, η ανωμαλία, η εσωτερική αναταραχή, οι ασύνετες πολιτικά ενέργειες δεν υπηρετούν το κοινό αγαθό της πατρίδας και των πολιτών, δεν υπηρετούν το συμφέρον της κοινωνίας», τόνισε.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη μείωση της ανεργίας που υποχώρησε τον Ιούνιο στο 12,1 από το 12,5 τον Μάιο και 15% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021.
Εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού
Ακολούθως ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στη νέα απόπειρα εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από τις τουρκικές αρχές αλλά και τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Το τελευταίο διάστημα εξελίχθηκε μια νέα φάση κρίσης του μεταναστευτικού ως υβριδικού χαρακτήρα επίθεσης προς τη χώρα μας», είπε και τόνισε ότι μέσα σε μία μόνο μέρα, την περασμένη Πέμπτη, αποπειράθηκαν να εισέλθουν από τον Έβρο πάνω από 1.500 μετανάστες. «Και είναι εξόχως αποκαλυπτικό το γεγονός ότι οι 38 μετανάστες που διασώθηκαν από τις ελληνικές αρχές αφού πρώτα πέρασαν σε νησίδα του Έβρου καταγγέλλουν ότι μεταφέρθηκαν εκεί βίαια από τις τουρκικές αρχές. Όπως γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες έχουν συλληφθεί 60 λαθροδιακινητές κι έχουν οδηγηθεί στην ελληνική δικαιοσύνη.
Η Ελλάδα κατά πάγια τακτική της χειρίζεται το ζήτημα με γνώμονα τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις διεθνείς συμβάσεις και την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Η Ελλάδα σέβεται τον άνθρωπο αλλά δεν είναι και πολιτικά αφελής», επεσήμανε ο κ. Οικονόμου.
Κατηγόρησε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ ότι παίρνει δημόσια θέσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και προκαλούν ζημιά στην Ελλάδα.
Δίκαιη μεταναστευτική πολιτική
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απαντώντας στις ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών δήλωσε πως όλοι γνωρίζουν ποιος εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό και το προσφυγικό εδώ και πολύ καιρό εκμεταλλευόμενος τη δυστυχία ανθρώπων. “Οι ελληνικές αρχές σώζουν ανθρώπινες ζωές και στον Έβρο και στο Αιγαίο και ακολουθούν μεταναστευτική πολιτική, αυστηρή αλλά δίκαιη, υπερασπιζόμενες τα σύνορα της χώρας που είναι και σύνορα της Ευρώπης”, υπογράμμισε. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει προς αυτή την κατεύθυνση, “με ανθρωπισμό χωρίς να είμαστε πολιτικά αφελείς και χωρίς να επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση να ξαναβιώσει η πατρίδα και η ελληνική κοινωνία τα όσα ζήσαμε στην περίοδο της περασμένης διακυβέρνησης”. Ο κ. Οικονόμου τόνισε πως “δεν θα ξαναέχουμε ούτε Μόριες, ούτε Ειδομένη, ούτε ανθρώπους να ταλαιπωρούνται στα κέντρα των πόλεων, στις εθνικές οδούς και τις σιδηροδρομικές γραμμές”.
Για το ενδεχόμενο ενίσχυσης του φράκτη στον Έβρο είπε πως ό,τι είναι απαραίτητο και αναγκαίο να γίνει για την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων και για ουσιαστική αντίδραση στις συνεχείς απόπειρες εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού και προσφυγικού, θα γίνει.
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν ότι η χώρα του σώζει ζωές ενώ η Ελλάδα βυθίζει φουσκωτά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως ο Τούρκος πρόεδρος πρέπει πρώτα από όλα να εξηγήσει πως φεύγουν οι βάρκες από τα τουρκικά παράλια και βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα καθώς υπάρχει συμφωνία της ΕΕ με την γειτονική χώρα η οποία προφανώς δεν τηρείται.
“Όλα τα υπόλοιπα δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική. Από εκεί και πέρα η χώρα μας είναι ανυποχώρητη σε ότι αφορά τα κυριαρχικά της δικαιώματα τα οποία είναι κατοχυρωμένα από διεθνείς συμβάσεις, το διεθνές δίκαιο”, τόνισε.
Αναφερόμενος στην επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος η οποία θα φτάσει για το Σεπτέμβριο μόνο σχεδόν στα 2 δισ. και ερωτηθείς αν υπάρχει φόβος δημοσιονομικού εκτροχιασμού, δήλωσε πως η κατάσταση με την ενέργεια προδιαγράφεται πάρα πολύ δύσκολη. “Είμαστε εδώ για να κάνουμε ό,τι απαιτείται, ό,τι μπορούμε στα πλαίσια των δημοσιονομικών αντοχών για να σταθούμε στο πλευρό της κοινωνίας και των πολιτών που δοκιμάζονται και θα εξακολουθούν να δοκιμάζονται και στο μέλλον όπως δυστυχώς δείχνουν τα γεγονότα πάρα πολύ σκληρά”, πρόσθεσε.
Σε ερώτηση αν συρρικνώνεται ο δημοσιονομικός χώρος ενόψει της ΔΕΘ, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι αξιοποιεί κάθε δυνατότητα, ότι υπάρχουν μία σειρά από μέτρα στο τραπέζι και ότι στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός θα είναι συγκεκριμένος και αναλυτικός. “Τα μέτρα και η πολιτική μας θα είναι ουσιαστική στήριξη της κοινωνίας χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα”, ανέφερε.
Σχετικά με το θέμα των παρακολουθήσεων και το κακόβουλο λογισμικό predator τόνισε πως ισχύουν όλα όσα έχει πει για τα συγκεκριμένα λογισμικά. Σε αντίστοιχο ερώτημα επανέλαβε ότι οι ελληνικές αρχές ασφαλείας δεν έχουν αγοράσει και δεν έχουν χρησιμοποιήσει τα συγκεκριμένα κακόβουλα λογισμικά.
Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση φοβάται νέες αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις άλλων προσώπων και αν ο πρωθυπουργός έχει σκεφτεί την παραίτηση απάντησε: “Σε καμία περίπτωση. Ο πρωθυπουργός με τη δήλωσή του ήταν απολύτως ξεκάθαρος σε ότι αφορά το συγκεκριμένο περιστατικό και πρώτοι εμείς δεν θέλουμε να υπάρχει καμία σκιά σε ότι αφορά τα ζητήματα αυτά. Ο τρόπος με τον οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση στο θέμα της νόμιμης επισύνδεσης του κ. Ανδρουλάκη θα είναι θεσμικός. Θέλουμε πλήρη αποσαφήνιση και αυτή την τακτική θα ακολουθήσουμε σε αντίθεση με όλους όσους προσπαθούν να εκμεταλλευτούν αυτή την υπηρεσιακή αστοχία – κύκλους, χώρους, πρόσωπα, κόμματα – για να προάγουν τις δικές του προσωπικές η κομματικές ατζέντες. Η κυβέρνηση δημοκρατικά, θεσμικά όπως επιβάλλει το Σύνταγμα και οι νόμοι θα συμβάλλει ώστε να μη μείνει καμία σκιά στην υπόθεση αυτή”, υπογράμμισε.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αν δεν υπάρχει άλλο αντίστοιχο λάθος σε νόμιμες επισυνδέσεις απάντησε πως “δεν είναι σε γνώση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης καμία άλλη νόμιμη επισύνδεση πολιτικού προσώπου και από εκεί και πέρα και στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός και σε όσα θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα, το βασικό ζητούμενο είναι να βρούμε περισσότερα φίλτρα και ένα τρόπο καλύτερης λειτουργίας των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας για να αποφύγουμε στο μέλλον τέτοιου είδους ζητήματα”.
Ο κ. Οικονόμου είπε ότι αυτή είναι μια δύσκολη ισορροπία, ότι προφανώς το συγκεκριμένο περιστατικό ανέδειξε αδυναμίες και γι’ αυτό και η κυβέρνηση επιμένει κατά τη διάρκεια των θεσμικών διαδικασιών το επόμενο διάστημα να συλλέξουμε εμπειρίες και απόψεις ανθρώπων που είχαν διαχειριστεί τη λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών και στο παρελθόν.
Με αφορμή άλλη ερώτηση σε ότι αφορά τη νομιμότητα της επισύνδεσης του κ. Ανδρουλάκη απάντησε πως η Υπηρεσία και ανεξάρτητη εισαγγελική λειτουργός που είναι επιφορτισμένη με το να εγκρίνει αυτές τις κινήσεις αποφάσισε μέσα στο πλαίσιο του νόμου που ισχύει. “Οποιοσδήποτε έχει αμφιβολία για το αν ήταν νόμιμη η επισύνδεση οφείλει να κινηθεί και μέσω της δικαιοσύνης”, πρόσθεσε ενώ σε παρεμφερές ερώτημα τόνισε πως για τη νομιμότητας της επισύνδεσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία.
Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση μπορεί να διαβεβαιώσει ότι δεν έχουν γίνει παρακολουθήσεις άλλων πολιτικών προσώπων επανέλαβε πως πρώτη η κυβέρνηση είναι εκείνη που δεν θέλει καμία απολύτως σκιά και συμπλήρωσε ότι “δεν είναι σε γνώση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού αντίστοιχο ζήτημα νόμιμης επισύνδεσης με αυτό του κ. Ανδρουλάκη”.
Μετά από σχετικό ερώτημα δήλωσε επίσης δεν γνωρίζει να υπάρχει κάποιο αίτημα από θεσμό της ΕΕ για να δοθούν εξηγήσεις για το ζήτημα των παρακολουθήσεων.
Για τις παραιτήσεις των κ.κ. Κοντολέων και Δημητριάδη είπε ότι οφείλονται στην ανάληψη της ευθύνης καθώς “η εξέλιξη στο ζήτημα της νόμιμης επισύνδεσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη δεν ήταν αυτή που θα έπρεπε να είναι”.
Σημείωσε επίσης ότι από ένα μεμονωμένο περιστατικό πάμε στο άλλο άκρο αγνοώντας τη συμβολή της ΕΥΠ στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εθνική ασφάλεια.
Ερωτηθείς αν η ΝΔ θα ψηφίσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής απάντησε πως αυτό που σίγουρα θα κάνει είναι να τιμήσει την απόφασή της να δίνεται στην κοινοβουλευτική μειοψηφία η δυνατότητα να συστήνεται εξεταστική επιτροπή. “Δεν θα ευτελίσει τη συγκεκριμένη διαδικασία καταθέτοντας ζήτημα για δεύτερη εξεταστική. Εμείς θέλουμε να βγει άκρη. Δεν θέλουμε να δημιουργηθεί σύγχυση και να γελοιοποιηθεί η διαδικασία”, απάντησε. Παράλληλα είπε ότι η κυβέρνηση θεωρεί αυτονόητο ότι θα υπάρξει η δυνατότητα “να ακούσουμε και ανθρώπους που είχαν την ευθύνη της διαχείρισης της ΕΥΠ στο παρελθόν, να δούμε αν στις ερωτήσεις που θα τους κάνουν μπορούν εκ του νόμου να απαντήσουν ή όχι, αν θα έδιναν παρόμοιες απαντήσεις με αυτές που θα δώσει ο κ. Κοντολέων και αν και επί των ημερών τους υπήρχαν ζητήματα”.
Και συμπλήρωσε: “Και όλα αυτά όχι στην προσπάθεια συμψηφισμών αλλά γιατί μέσα από τον εντοπισμό διαχρονικών παθογενειών θα διαμορφώσουμε τα κατάλληλα φίλτρα ώστε να μη ξαναζήσουμε τέτοια στο μέλλον”.
Με αφορμή άλλη ερώτηση είπε ότι η παρουσία στην εξεταστική ανθρώπων που είχαν χειριστεί την ΕΥΠ στο παρελθόν θα βοηθήσει ενώ είπε ότι θα αξιολογηθεί αν θα κληθούν και στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.
Τέλος σχετικά με επικριτικά δημοσιεύματα για την κυβέρνηση στο εξωτερικό και αν θεωρεί άδικη αυτή την κριτική, είπε ότι η δημοκρατία και η ελευθερία έχει αυτό το καλό, ότι μπορεί κανείς να προβάλλει τις απόψεις του ενώ για την ισοπεδωτική κριτική είπε ότι η κυβέρνηση με συγκεκριμένες παρεμβάσεις και τα πεπραγμένα της τεκμηριώνει το άδικο και το υπερβολικό.