«Δεν υπάρχει απόφαση να κλείσουν τα γήπεδα, συνεχίζουμε στο ίδιο πλαίσιο λειτουργίας όλων των δημόσιων χώρων με βάση τα μέτρα προστασίας που έχουμε αποφασίσει το προηγούμενο διάστημα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Επισήμανε ότι με την απόφαση της κυβέρνησης για την υποχρεωτικότητα σε αυτή την ηλικιακή ομάδα η Ελλάδα είναι στις πρώτες χώρες στην Ευρώπης που το κάνει και όπως φαίνεται θα ακολουθήσουν και άλλοι.
«Η υποχρεωτικότητα είναι ένα εργαλείο, είναι το έσχατο μέσο για να προχωρήσει κανείς στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης η οποία εκτιμάται και αξιοποιείται ανάλογα με την εξέλιξη, τα επιδημιολογικά γεγονότα και τη δυναμική της πανδημίας. Η κυβέρνηση πήρε αυτή τη γενναία και υπεύθυνη απόφαση για αυτή την ηλικιακή κατηγορία. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της απόφασης αυτής, υπάρχουν όλα τα υπόλοιπα υγειονομικά μέτρα, συνεχίζεται η προσπάθεια για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και στις υπόλοιπες κατηγορίες, και βεβαίως η μεγάλη προσπάθεια για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Εδώ είμαστε, με αυτό τον τρόπο προχωρούμε και είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή ό,τι χρειάζεται να κάνουμε για την πανδημία να το κάνουμε» πρόσθεσε για το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας.
«Στην ηλικιακή ομάδα 60 ετών και πάνω έχουμε ένα 16%, 17% που επιμένει να μην εμβολιάζεται για διάφορους λόγους. ‘Αρα δεν θα είχε ηθική νομιμοποίηση και διάσταση δικαιοσύνης και προς τους υπόλοιπους και στους συγκεκριμένους πολίτες αυτής της ηλικιακής κατηγορίας, περίπου 83% που έχουν εμβολιαστεί, να δώσεις ένα κίνητρο την ίδια ώρα που οι υπόλοιποι που έχουν εμβολιαστεί το έκαναν για να θωρακίσουν την υγεία τους ακούγοντας την επιστημονική κοινότητα, ανταποκρινόμενοι στην έκκληση της πολιτείας κλπ» είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Σχολιάζοντας δημοσίευμα που αναφέρεται σε καταγγελίες υπαλλήλου της Frontex είπε «Η ελληνική κυβέρνηση όποια καταγγελία έρχεται από έγκριτες και αξιόπιστες πηγές την αξιολογεί και τα εντεταλμένα της όργανα, όπως για παράδειγμα η Αρχή Διαφάνειας, κάνουν τη δουλειά τους στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους».
«Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση ασκεί μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική η οποία έχει πετύχει να έχουμε μια εικόνα σήμερα πολύ διαφορετική από αυτή που είχαμε στο παρελθόν, με πολύ θετικό αποτύπωμα σε όλες τις διαστάσεις του προσφυγικού -μεταναστευτικού. Από την άλλη η κυβέρνηση καθημερινά δίνει δείγματα για την ανθρωπιστική της ευαισθησία που είναι παράδοση και κουλτούρα της χώρας μας, σε ό,τι αφορά την νόμιμη μετανάστευση και το να σταθούμε στο πλευρό ανθρώπων που δοκιμάζονται. Θυμίζω ότι η χώρα μας είναι η πρώτη και από τις λίγες που με συντονισμένη πρωτοβουλία έφερε στην Ελλάδα 700 γυναίκες από το Αφγανιστάν που η ζωή τους απειλούνταν και χθες στον Έβρο διασώθηκαν πολίτες με τα παιδιά τους σε πολύ δύσκολες συνθήκες που κινδύνευε η ζωή τους. Η χώρα μας στο πεδίο του ανθρωπισμού έχει δώσει και δίνει συνεχώς εξετάσεις και ακολουθεί μια μεταναστευτική πολιτική σεβόμενη τους κανόνες δικαίου, αυστηρή, δίκαιη που θωρακίζει τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα απέναντι σε παράνομες μεταναστευτικές ροές» πρόσθεσε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι για να μπορεί να εκδοθεί πιστοποιητικό νόσησης είναι απαραίτητο πια το μοριακό test και ότι εντός της εβδομάδας θα υπάρξουν αποφάσεις για την αναμνηστική δόση στους τέσσερεις μήνες από τον εμβολιασμό.
Επίσης για τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα από την Κοζάνη τόνισε ότι η πράσινη μετάβαση είναι απολύτως δίκαιη. «Έχουμε εξασφαλίσει οικονομικούς πόρους ώστε να στηρίξουμε τις τοπικές κοινωνίες και τους ανθρώπους στη μετάβαση αυτή.
Το σχέδιο δίκαιης μετάβασης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και θα σταθούμε στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας και στην Κοζάνη και στην Τρίπολη προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η μετάβαση αυτή δεν θα έχει απλώς τα προφανή περιβαλλοντικά οφέλη αλλά θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια ανάπτυξη για όλους, μιας ανάπτυξης που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω» είπε.
Τέλος ο κ. Οικονόμου για τη θνησιμότητα ασθενών εκτός ΜΕΘ είπε «Όπως έχει αποσαφηνιστεί από δηλώσεις του κ. Πλεύρη και της κ. Γκάγκα και από τους ειδικούς, όπου γίνεται διασωλήνωση ασθενούς εκτός ΜΕΘ, γίνεται με όρους και προϋποθέσεις παρακολούθησης που πρέπει να υπάρχουν σε χειρουργικά κρεβάτια. Δεν υπάρχουν στη γνώση μας στατιστικά, επιστημονικώς αποδεδειγμένα, που να δικαιολογούν κάποια διαφορά στις στατιστικές πιθανότητες για την τραγική κατάληξη».