Ηγέτες από όλο τον κόσμο αναμένεται να εκθέσουν τα νέα σχέδια που κάνουν για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής στην ειδική σύνοδο κορυφής για το Κλίμα που θα γίνει στη Νέα Υόρκη ενόψει της συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν βρίσκονται μεταξύ αυτών που θα απευθυνθούν στην σύνοδο κορυφής, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ απουσιάζει από τον κατάλογο των ομιλητών. Ο Ντόναλντ Τραμπ θα μετάσχει σε εκδήλωση για την ανεξιθρησκία που θα γίνει επίσης σήμερα.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε από τους πολιτικούς ηγέτες και τα διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων που θα μετάσχουν «να φέρουν σχέδια κι όχι λόγους» μαζί τους στην σύνοδο για το Κλίμα, προτρέποντάς τους να δεσμευτούν για την εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων και την επιβράδυνση της ανόδου των θερμοκρασιών παγκοσμίως.
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία ενέπνευσε ένα παγκόσμιο κίνημα με επικεφαλής μαθητές το οποίο αξιώνει από αυτούς που χαράσσουν πολιτική να εφαρμόσουν συγκεκριμένες λύσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, θα μετάσχει σε έναν «διάλογο της νεολαίας» στον οποίο θα μετάσχουν επίσης ο Γκουτέρες και άλλοι νεαροί ακτιβιστές.
Περίπου 60 χώρες αναμένεται να αναφερθούν στις δεσμεύσεις τους που απορρέουν από την συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα του 2015.
Μεταξύ των ομιλητών στη σύνοδο βρίσκεται ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο Ινδός ομόλογός του Ναρέντρα Μόντι και ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι.
Εκτός από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, απόντες από τον κατάλογο των ομιλητών στην σύνοδο αυτή είναι επίσης ηγέτες χωρών που σχεδιάζουν να ανοίξουν νέους σταθμούς παραγωγής ενέργειας με χρήση άνθρακα, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας.
Η πρόταση της Ελλάδας για την κλιματική αλλαγή
Την ελληνική πρόταση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά, παρουσίασε ο γγ Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης, σε ειδική εκδήλωση (Pre-Summit Event), στο πλαίσιο της 74ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.
Η ελληνική πρωτοβουλία, η οποία υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO) και την UNESCO, επελέγη από τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες (Antonio Guterres), μεταξύ των εμβληματικών προτάσεων της Συνόδου για την κλιματική αλλαγή.
Η πρόταση στοχεύει στη λήψη μέτρων και τη δημιουργία μηχανισμών για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και των προσαρμοστικών δυνατοτήτων της, καθώς και την προώθηση της έρευνας και της εκπαίδευσης.
Ο εμπνευστής της πρότασης και επισπεύδων εμπειρογνώμονας εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης είναι ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός.
Στόχος της ελληνικής αποστολής είναι να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, τον προσεχή Μάιο, μεγάλη εκδήλωση για το θέμα, με προσκεκλημένους τον γγ του ΟΗΕ και άλλες προσωπικότητες από όλον τον κόσμο, ιδιαίτερα από χώρες που στηρίζουν την ελληνική πρόταση.
Η πρωτοβουλία «Just Transition» στοχεύει στην κοινωνικά και οικολογικά δίκαιη μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλού άνθρακα έως το 2030, για την οποία είχε υπογράψει δήλωση υποστήριξης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.
Σκοπός της προσπάθειας, που υποστηρίζεται και από άλλα κράτη μέλη του ΟΗΕ, είναι η διαμόρφωση στρατηγικής για ισχυρή βιώσιμη ανάπτυξη, μέσα από κοινωνικό διάλογο, προσέλκυση επενδύσεων, προώθηση της καινοτομίας και καλλιέργεια σύγχρονων ικανοτήτων, ώστε να δημιουργηθεί προοπτική για όλους στο νέο παραγωγικό μοντέλο.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, η εν λόγω πρωτοβουλία συμβαδίζει απόλυτα με την έμφαση, που δίνει το υπουργείο στην εξασφάλιση μίας βιώσιμης ανάπτυξης, σύμφωνα και με τους παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (SDGs), με αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές τρέχουσες περιβαλλοντικές προκλήσεις, όπως αυτή της κλιματικής αλλαγής και να διασφαλισθεί ένα καλύτερο μέλλον για τις τωρινές και τις επόμενες γενιές.