Ενοχλήθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ από την αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη και ζητούν τα ρέστα.
Γράφει ο ΤΑΣΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ
Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αναφορικά με τα «μαύρα χρήματα» και τις σακούλες που, όπως κατέθεσε επωνύμως η γραμματέας του Χρήστου Καλογρίτσα, πήγαιναν προς το κόμμα (τον ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή) θύμισε λίγο από τη φράση που αποδίδεται στον Ιούλιο Καίσαρα: «Και εσύ, τέκνον Βρούτε;»
Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εμφανίστηκε να ζητεί εξηγήσεις και απαντήσεις για τα όσα κατέθεσε η γραμματέας του αποκαλούμενου και «κόκκινου εργολάβου» και ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως δεν περίμενε κάτι τέτοιο από το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη. Γιατί άραγε; Τι περίμενε δηλαδή να πράξει το ΠΑΣΟΚ που βρέθηκε να διασύρεται, μέσω στελεχών του όπως ο πρώην πρόεδρός του Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Ανδρέας Λοβέρδος, με τη σκευωρία Novartis;
Και μόνο αυτή η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να σημαίνει πολλά και να επιβεβαιώνει τις πληροφορίες για… υπόγειες διαδρομές και συνεννοήσεις μεταξύ των δύο κομμάτων, ειδικά μετά τη δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη, σύμφωνα με την οποία στόχος δικός του και κατ’ επέκταση της Χαριλάου Τρικούπη είναι να βρεθεί η Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση μετά τις επικείμενες εθνικές εκλογές.
Αυτό είναι όμως και το σημείο που ο Νίκος Ανδρουλάκης επιδιώκει να κρατήσει χαμηλά. Εξω από τις συζητήσεις που διεξάγονται αναφορικά με το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία και κυρίως τι θα επιλέξει ο ίδιος μετά τις πρώτες κάλπες. Πριν δηλαδή από την πόλωση που θα προκαλέσει η προεκλογική περίοδος για τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση και που θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε περαιτέρω συρρίκνωση.
Οι δύο βάρκες του Νίκου
Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιχειρεί να πατήσει σε δύο βάρκες. Γέρνοντας όμως περισσότερο στη μία πλευρά, δημιουργεί πρόβλημα και στο αξιόπλοο και στο κατά πόσο θα μπορέσει να ακολουθήσει σε μια μάχη μεταξύ των δύο πόλων που έχουν δημιουργηθεί.
Ετσι επιχειρεί να εμφανιστεί ως το τρίτο κόμμα. Ο… τρίτος δρόμος που έλεγε και ο Ανδρέας Παπανδρέου. Μόνο που το επιχειρεί μέσα από μια αλλοπρόσαλλη τακτική, η οποία αντί να συσπειρώνει ψηφοφόρους (ακόμη και αυτούς που ανέμεναν την αλλαγή σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας στο κόμμα για να δικαιολογήσουν μια επιστροφή στα… πάτρια εδάφη), τους απομακρύνει ή καθιστά το επόμενο βήμα τους… μετέωρο.
Τα προβλήματα του επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν είναι λίγα ούτε και μικρά. Βρίσκεται σε ένα κόμμα διχασμένο. Τα στελέχη του αναζητούν τρόπους επαναφοράς στην εξουσία, γνωρίζοντας όμως πως αυτό δεν θα γίνει με το κόμμα τους να είναι ο βασικός κορμός. Το λένε μεν, αλλά δεν πείθουν ούτε τον εαυτό τους. Ετσι, η μια πλευρά κοιτά προς της ΝΔ και η άλλη προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Με τους πρώτους να επισημαίνουν ότι δεν έφτασαν στην πόρτα της Κουμουνδούρου ακόμη και τα πέτρινα… χρόνια – όταν δηλαδή θα μπορούσαν, αν ήθελαν, να εξαργυρώσουν μια ενδεχόμενη μετακίνηση όπως έπραξαν παλαιοί, επώνυμοι και μη, σύντροφοι.
Και ο Νίκος Ανδρουλάκης; Ο Νίκος Ανδρουλάκης προσπαθεί να μαζέψει τα δικά του λάθη. Να πείσει πως εννοεί τα περί αυτόνομης πορείας και ότι δεν κρυφοκοιτάζει προς τα αριστερά του. Εξ ου και η δήλωση για τα μαύρα χρήματα, τις σακούλες και το αίτημα για απαντήσεις.
Βέβαια ο… συμψηφισμός είναι ανισοβαρής. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν έχει δηλώσει για παράδειγμα ότι στόχος του είναι να μείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση. Αντιθέτως, ακολουθεί κατά πόδας (γι’ αυτό και ο χαρακτηρισμός ουρά που έχει αποδοθεί στο κόμμα του) τη λαϊκίστικη τακτική του Αλέξη Τσίπρα. Τους υψηλούς τόνους και τη ρητορική εμφυλιοπολεμικού τύπου με αναφορές στην κακή Δεξιά.
Ο… δούρειος ίππος
Η έστω και μερική ανασύνταξη που επιχειρεί ο Νίκος Ανδρουλάκης συνδέεται και με δύο ακόμη προβλήματα. Το ένα είναι η… διαρροή υποψηφίων. Οι ανακοινώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ πως δεν προτίθενται να είναι υποψήφιοι και οι καταγγελίες που γίνονται τόσο για την τακτική της περίκλειστης ηγετικής ομάδας όσο και για τη στροφή του Νίκου Ανδρουλάκη προς τον λαϊκισμό και την αριστερή πλευρά του κόμματος.
Το άλλο είναι ο… δούρειος ίππος όπως χαρακτήρισε την Εύα Καϊλή ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γιώργου Κατσίγιαννη στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», πληροφορίες από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα αναφέρουν πως «όταν έρθει η ώρα της δίκης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ευρωβουλευτής μπορεί να κληθεί ως μάρτυρας, είτε επειδή θα το ζητήσει η Εύα Καϊλή, για να καταδείξει πως η πολιτική της για το Κατάρ εντασσόταν στο πλαίσιο μιας συνεννοημένης στρατηγικής με το κόμμα της, είτε γιατί οι ίδιοι οι Βέλγοι θα κρίνουν πως είναι απαραίτητη η κατάθεσή του».