Η είσοδος της νέας χρονιάς, σηματοδοτεί για τον τομέα της ενέργειας την έναρξη τριών μεγάλων επενδύσεων που αναμένεται να αλλάξουν το τοπίο της αγοράς. Πρόκειται για εμβληματικά έργα, που το καθένα έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία και αναμένεται να έχει σημαντικές θετικές επιπτώσεις για τον κλάδο.
Ο λόγος για την νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο της Mytilineos, το νέο μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο των Ελληνικών Πετρελαίων αλλά και τη διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου, η οποία θα ενσωματωθεί πλήρως στο σύστημα από τη φετινή χρονιά.
CCGT
Εντός του πρώτου τριμήνου του νέου έτους αναμένεται, όπως αναφέρει το «capital.gr», η έναρξη της λειτουργίας της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 826MW της Mytilineos, το πρώτο εργοστάσιο ηλεκτρισμού της μεταλιγνιτικής εποχής. Η υπερσύγχρονη μονάδα με απόδοση 63,5% θα παράγει περίπου το 10% σε σημερινές τιμές της ενεργειακής ζήτησης της χώρας και προβλέπεται να καλύψει σχεδόν το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας που προερχόταν από λιγνιτικά εργοστάσια κατά τη διάρκεια του 2020.
Ως προς το περιβαλλοντικό αποτύπωμα η νέα μονάδα θα παράγει 250 κιλά CO2 ανά παραγόμενη μεγαβατώρα, όταν μια λιγνιτική μονάδα παράγει από 1,2 έως 1,5 τόνους CO2 ανά μεγαβατώρα, δηλαδή 6 φορές πάνω από τη νέα μονάδα της Mytilineos.
Η νέα μονάδα θα οδηγήσει στο συνολικό παραγωγικό δυναμικό της Mytilineos στο 1,6GW χωρίς να υπολογίζεται το κομμάτι των ΑΠΕ. Αυτό σημαίνει ότι περίπου το 20% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα θα καλύπτεται από το ενεργειακό κέντρο στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, το οποίο μετατρέπεται σε κομβικό πυλώνα παραγωγής για το εγχώριο σύστημα ηλεκτρισμού.
Κοζάνη
Εντός του πρώτου τριμήνου του 2022 αναμένεται η έναρξη λειτουργίας του νέου του νέου φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 204MW στην Κοζάνη των Ελληνικών Πετρελαίων. Πρόκειται για το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό έργο στην ελληνική αγορά και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, η κατασκευή του οποίου πραγματοποιήθηκε σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών.
Το έργο αναμένεται να προσθέσει στον ισολογισμό των ΕΛΠΕ σταθερή κερδοφορία της τάξης των 20 εκατ. ευρώ ετησίως ενώ θα παράγει 300 GWh, ενέργεια ικανή να τροφοδοτήσει 75 χιλιάδες νοικοκυριά, όσο δηλαδή ο πληθυσμός της Δ. Μακεδονίας.
Παράλληλα θα οδηγεί στην αποφυγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ίση με την συνεισφορά 1,1 εκατ. στρεμμάτων δάσους. Υπενθυμίζεται ότι το έργο εξαγοράστηκε έναντι 130 εκατ. ευρώ από τη γερμανική Juwi και αποτελεί το έργο ορόσημο που σηματοδοτεί την νέα στρατηγική των Ελληνικών Πετρελαίων που περιλαμβάνει την είσοδο του ομίλου σε δραστηριότητες της νέας ενέργειας, παράλληλα βεβαίως με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της βασικής δραστηριότητας της διύλισης.
Μικρή Διασύνδεση Κρήτης
Το έργο της Διασύνδεσης Κρήτης – Πελοποννήσου ολοκληρώθηκε μεν το 2021, ωστόσο η πρώτη χρονιά που θα ενσωματωθεί πλήρως στο ηλεκτρικό σύστημα, με όλες τις παράπλευρες ωφέλειες που συνεπάγεται θα είναι το 2022.
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα διασύνδεσης με εναλλασσόμενο ρεύμα σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς φτάνει σε μήκος τα 174 χιλιόμετρα, ενώ το μέγιστο βάθος πόντισης φτάνει τα 1009 μέτρα. Η λεγόμενη “μικρή Διασύνδεση” καλύπτει περίπου το ένα τρίτο των ενεργειακών αναγκών της Κρήτης σε ηλεκτρισμό δίνοντας λύση στο ενεργειακό πρόβλημα του μεγαλύτερου νησιού της χώρας. Η νέα διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος 150kV (μεταφορικής ισχύος 2×200 MVA) υποκαθιστά την παραγωγή των παλαιότερων τοπικών μονάδων που είναι και οι πλέον ακριβές και ρυπογόνες.
Το συνολικό κόστος του εμβληματικού έργου, το οποίο έφτασε τα 397 εκατ. ευρώ, καλύφθηκε με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με δανεισμό της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ).