Η πρώτη μεγάλη καταστροφικά πυρκαγιά εκδηλώθηκε, ως γνωστόν, φέτος τον Μάιο στο Σχίνο Κορινθίας σε μια πανέμορφη περιοχή που συμβαίνει να γνωρίζω πολύ καλά (καθώς έχω σπίτι εκεί). Διάχυτη είναι η άποψη σε μεγάλο μέρος της τοπικός κοινωνίας ότι η καταστροφή ήταν «το αποτέλεσμα οργανωμένου σχεδίου συμφερόντων» προκειμένου να αξιοποιηθεί η περιοχή πρωτίστως για κατασκευή αιολικών πάρκων. Όποιος προβάλλει το επιχείρημα (ως μη ειδικός στο θέμα) ότι δεν έχει αποδειχθεί τίποτα σχετικό και ότι η πυρκαγιά μπορεί να οφείλεται σε άλλα αίτια θεωρείται επιεικώς αφελής (ή και… πράκτορας των καταχθόνιων συμφερόντων). Η συνωμοσιολογική αυτή αντίληψη για τις πυρκαγιές είναι αναγκαίο να καταπολεμηθεί καθώς:

Πρώτον, παραβλέπει τα πραγματικά αίτια των πυρκαγιών που καλύπτουν εκτός από τους παράγοντες που μνημονεύονται στο χθεσινό δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ», την κλιματική κρίση, την απουσία μέτρων πρόληψης (στο Σχίνο δεν υπήρξε κανένα απολύτως μέτρο), τα καλώδια της ΔΕΗ και πολλούς άλλους.

Δεύτερον, απαλλάσσει την κοινωνία και τους πολίτες από την ευθύνη. Εάν όλα αποδίδονται σε «οργανωμένο σχέδιο» τότε η κοινωνία/ πολίτες δεν φέρουν καμία ευθύνη για τη φροντίδα του δάσους (που αρχίζει από το καθάρισμα των αυλών κ.λπ.). Για να μην καίνε π.χ. κλαδιά σε επικίνδυνους μήνες απαγόρευσης (στο Σχίνο η πυρκαγιά κατά μία εκδοχή ξεκίνησε από κάψιμο κλαδιών).

Τρίτον, τείνει να ενοχοποιεί τα αιολικά πάρκα ως κάτι το δαιμόνιο. Ενώ τα πάρκα αυτά μας χρειάζονται ως μέρος των ΑΠΕ (ανανεώσιμων πηγών ενέργειας) για να καταπολεμήσουμε την κλιματική κρίση που προκαλεί τις πυρκαγιές.

Στην Ελλάδα τα τελευταία είκοσι χρόνια όλες οι μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές έχουν αποδοθεί σε οργανωμένο σχέδιο εγχώριων ή ξένων εμπρηστών (Τούρκοι, UCK κ.ά.). Δεν έχει αποδειχθεί απολύτως τίποτα. Αυτό δεν σημαίνει ότι ενδεχομένως δεν υπάρχουν μεμονωμένοι εμπρηστές (διάφοροι «τρελοί», πυρομανείς κ.ά.). Υπάρχουν. Αλλά οργανωμένα σχέδια για να καταστρέψουν την πατρίδα μάλλον όχι. Ως μη ειδικός αλλά με την κοινή λογική θα έλεγα ότι οι πυρκαγιές οφείλονται σε πραγματικά αίτια και αυτά θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο.

Και ας σημειωθεί εδώ ότι και σ’ αυτή την τραγική στιγμή για τη χώρα μας η Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν στο πλευρό μας. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας δούλεψε. Και χώρες όπως η Ρουμανία (με την πλέον γενναιόδωρη βοήθεια), Γαλλία και άλλες συνδράμουν την Ελλάδα. (Τώρα γιατί κάποιοι… αηδιάζουν από τη συμπεριφορά της ΕΕ είναι μια άλλη πτυχή της ελληνικής παραδοξότητας).

Αλλά τη θεωρία της συνωμοσίας για τις πυρκαγιές φαίνεται να ενστερνίζεται και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ο οποίος ζητεί εισαγγελική έρευνα για τη συγκέντρωση κρίσιμων στοιχείων «που παρέχουν ενδείξεις για ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου και κεντρικού σχεδιασμού για ενιαία δράση εμπρηστών-μελών οργανωμένης εγκληματικής οργάνωσης». Και τούτο λόγω του υπερβολικά μεγάλου αριθμού πυρκαγιών και του «συγχρονισμού» στην εκδήλωσή τους. Αλλά τότε η έρευνα σκόπιμο θα είναι να επεκταθεί σ’ όλο τον μεσογειακό χώρο, την Καλιφόρνια, τη Σιβηρία και σε άλλα μέρη του πλανήτη καθώς υπάρχει και μεγάλος αριθμός και «συγχρονισμός» πυρκαγιών παντού. Ας γίνει όμως και μία άλλη έρευνα για τις ελλείψεις, παραλείψεις, αμέλειες, λάθη και πολλά άλλα αμαρτήματα γύρω από την προστασία των δασών…


Ο καθηγητής Π.Κ. Ιωακειμίδης είναι πρώην πρεσβευτής – σύμβουλος του ΥΠΕΞ και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του FEPS και του ΕΛΙΑΜΕΠ. Από τις εκδόσεις Θεμέλιο κυκλοφορεί το νέο Βιβλίο του «Επιτεύγματα και Στρατηγικά Λάθη της Εξωτερικής Πολιτικής της Μεταπολίτευσης».