Θέμα χρόνου θεωρείται η πτώση της Μαριούπολης, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα σφίγγουν ολοένα και περισσότερο τον κλοιό, ενώ δεκάδες χιλιάδες ηρωικοί κάτοκοι προσπαθούν να κρατηθούν στη ζωή δίχως νερό, τρόφιμα, φάρμακα και ηλεκτρικό. Ωστόσο, η μάχη για την πτώση της Μαριούπολης έχει ήδη χαραχθεί στην ιστορία ως λαμπρό παράδειγμα αντίστασης και ηρωισμού, όχι μόνο των αμάχων, που είναι τα πραγματικά θύματα κάθε πολέμου, αλλά και των Ουκρανών στρατιωτών που αντιστέκονται με ελάχιστα μέσα, απέναντι σε μία πλήρως εξοπλισμένη στρατιά, που υποστηρίζεται από βαρύ πυροβολικό και σύγχρονα -πλέον- εναέρια μέσα.
Πόσοι είναι οι Ουκρανοί στρατιώτες που προβάλουν σθεναρή αντίσταση απέναντι στον στρατό του Πούτιν; Σύμφωνα με έγκυρους στρατιωτικούς αναλυτές του BBC, ο αριθμός των αμυνομένων στη Μαριούπολη είναι ανάμεσα σε 500 με 800. Μόλις λίγες εκατοντάδες, δηλαδή, δίχως πολεμοφόδια και βαριά όπλα, απέναντι σε χιλιάδες άρτια εξοπλισμένους Ρώσους πεζοναύτες.
Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν δημιουργήσει έναν κυριολεκτικά ασφυκτικό κλοιό γύρω από την πόλη-λιμάνι της Αζοφικής, «στραγγαλίζοντας» τόσο τους αμάχους, όσο και τις υπόλοιπες ουκρανικές δυνάμεις. Παρόλα αυτά, δεν έχουν καταλάβει ολόκληρη την πόλη, η οποία αποτελεί βασικό στόχο στα σχέδια του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας σχολιάζει σε πρωινό σημείωμα για τις στρατιωτικές πληροφορίες ασφαλείας από την Ουκρανία ότι «οι Ρώσοι διοικητές θα ανησυχούν για το χρόνο που παίρνει να καθυποτάξουν τη Μαριούπολη».
Προσθέτει ότι η συντονισμένη ουκρανική αντίσταση έχει δοκιμάσει σοβαρά τις ρωσικές δυνάμεις, εκτρέποντας προσωπικό και στρατιωτικό υλικό, καθυστερώντας τη ρωσική προέλαση αλλού.
Το σημείωμα του βρετανικού υπουργείου τονίζει επίσης πως η προσπάθεια των Ρώσων να καταλάβουν τη Μαριούπολη έχει συνοδευθεί από σημαντικό κόστος για τους κατοίκους, καθώς έχουν καταγραφεί μεγάλες απώλειες αμάχων και μεγάλες περιοχές υποδομών έχουν καταστραφεί.
«Η στόχευση κατοικημένων περιοχών εντός της Μαριούπολης ευθυγραμμίζεται με την προσέγγιση της Ρωσίας στην Τσετσενία το 1999 και στη Συρία το 2016. Αυτό γίνεται παρά τους ισχυρισμούς του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου 2022 ότι η Ρωσία ούτε θα έπληττε πόλεις ούτε θα απειλούσε τον ουκρανικό πληθυσμό», καταλήγει η νεότερη ενημέρωση από το Λονδίνο.
Στο τελευταίο οχυρό των ουκρανικών δυνάμεων στη Μαριούπολη, σύμφωνα με τη Μόσχα, το εργοστάσιο μεταλλουργίας Azovstal που πολιορκούν οι ρωσικές δυνάμεις, υπάρχουν εκτός από Ουκρανούς στρατιώτες και πολλοί άμαχοι, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
Κάτοικοι της Μαριούπολης κρύβονται στο εργοστάσιο για να γλιτώσουν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, εξήγησε ο Μιχάιλο Βερσίνιν αξιωματικός της αστυνομίας της πόλης μιλώντας χθες Κυριακή σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό.
«Δεν εμπιστεύονται τους Ρώσους. Βλέπουν τι συμβαίνει στην πόλη και για τον λόγο αυτό παραμένουν στο χώρο του εργοστασίου», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Βερσίνιν, περίπου 100.000 άνθρωποι παραμένουν στη Μαριούπολη, η οποία πριν τον πόλεμο μετρούσε περίπου 400.000 κατοίκους. Αρκετές χιλιάδες Ουκρανοί μαχητές πιστεύεται ότι βρίσκονται στο Azovstal, το οποίο διαθέτει και υπόγειες εγκαταστάσεις.
Επτά νεκροί είναι ο νεότερος απολογισμός από τα πλήγματα πυραύλων στην πόλη Λβιβ ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Μαξίμ Κοζίτσκι. Ο Κοτζίτσκι ανέφερε ότι την πόλη έπληξαν τέσσερις πύραυλοι, τρεις χτύπησαν αποθήκες, ενώ ο τέταρτος χτύπησε ένα γκαράζ. 11 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους ένα παιδί. Τρία από τα θύματα είναι σε σοβαρή κατάσταση, το παιδί τραυματίστηκε ελαφρά” δήλωσε. Στην επίθεση καταστράφηκαν και δεκάδες οχήματα.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες των Ουκρανών, οι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από αεροσκάφος από την κατεύθυνση της Κασπίας.
Ο σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σημείωσε σε μήνυμά του στο Twitter ότι επρόκειτο για πέντε “ισχυρά πυραυλικά πλήγματα σε υποδομές αμάχων” στην Λβιβ, ενώ ο δήμαρχος της πόλης Αντρίι Σαντόβι επιβεβαίωσε ότι έγινε επίθεση με πυραύλους και πρόσθεσε ότι τα σωστικά συνεργεία έχουν σπεύσει στην περιοχή.
Πηγή : skai.gr