Μείωση του ΑΕΠ κατά 6% προβλέπει η UBS για τη χώρα μας, αποτέλεσμα της σημαντικής πτώσης της δραστηριότητας της ελληνικής οικονομίας, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ήδη μέτρα ύψους 5,4% του ΑΕΠ για στήριξη της οικονομίας (και ακόμη 1,1% του ΑΕΠ σε εγγυήσεις). Ταυτόχρονα έχουν χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα, με την Ελλάδα να ετοιμάζεται να υποδεχτεί τους ξένους τουρίστες από τις 15 Ιουνίου.

Δεδομένης της κλίμακας μείωσης του ΑΕΠ, η ελβετική τράπεζα εκτιμά ότι «το έλλειμμα προϋπολογισμού θα μπορούσε να φτάσει στο 7% του ΑΕΠ φέτος, οδηγώντας το λόγο χρέους προς ΑΕΠ στο 194%».

Η UBS επισημαίνει ότι το επιχειρηματικό κλίμα της Ελλάδας βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2015, αποδίδοντάς το στην επιδείνωση -λόγω πανδημίας- των προοπτικών στον τομέα των υπηρεσιών και του λιανεμπορίου.

Πάντως η Ελλάδα, στη σύγκριση της UBS, φαίνεται ότι κινητοποιεί μεγαλύτερο πακέτο τόνωσης εκφρασμένο ως ποσοστό του συνολικού ΑΕΠ, του συνολικού μεγέθους της οικονομίας. Στο 5,4% (συν 1,1% του ΑΕΠ σε εγγυήσεις) η κρατική παρέμβαση για τη στήριξη της οικονομίας είναι μεγαλύτερη της Πορτογαλίας (4,2%) Ιταλίας (3,1% του ΑΕΠ) και της Ισπανίας (2,8%).

Συγκεκριμένα, η UBS αναφέρει:

Ιταλία

Το πρώτο τρίμηνο του ΑΕΠ στην Ιταλία μειώθηκε κατά 5,3%, αντανακλώντας την απότομη πτώση της κατανάλωσης και των επενδύσεων κατά την περίοδο των περιοριστικών μέτρων. Οι περιορισμοί έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν, αλλά παραμένουν αυστηρότεροι από π.χ. στη Γερμανία, επισημαίνει η UBS. Η κυβέρνηση θέσπισε ένα τρίτο δημοσιονομικό πακέτο 3,1% του ΑΕΠ. Αυτό περιλαμβάνει κυρίως περισσότερες δαπάνες για στήριξη εισοδήματος.

Ισπανία

Η Ισπανία ανακοίνωσε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 14 Μαρτίου, η οποία εν τω μεταξύ επεκτάθηκε έως τις 7 Ιουνίου. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα φορολογικό πακέτο αξίας 34,8 δισ. ευρώ (2,8% του ΑΕΠ) και ένα σχέδιο εγγύησης δανείων 100 δισ. ευρώ. Από τις 11 Μαΐου, το lockdown καταργείται σταδιακά σε 4 φάσεις, διαφοροποιείται ανά περιοχή και πιθανόν να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουνίου. Προς το παρόν, όλες οι περιοχές έχουν φύγει από τη «Φάση 0» και τώρα είτε βρίσκονται στη «Φάση 1» είτε στη «Φάση 2». Το πρώτο τρίμηνο το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 5,2%, με τον ελβετικό Οίκο να αναμένει συρρίκνωση 6,9% το 2020.

Πορτογαλία

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 18 Μαρτίου, η οποία παρατάθηκε έως τις 2 Μαΐου, αλλά στη συνέχεια μετατράπηκε σε «κατάσταση ολέθρου», με συνεχείς περιορισμούς κινητικότητας, αλλά ορισμένες φάσεις επανέναρξης της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε δημοσιονομικό σχέδιο 9 δισεκατομμυρίων ευρώ (4,2% του ΑΕΠ), συμπεριλαμβανομένων 5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε φοροαπαλλαγές, 3 δισεκατομμυρίων ευρώ σε πιστωτικές γραμμές και 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ σε αναβολές κοινωνικής ασφάλισης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει μείωση του ΑΕΠ 6,8% φέτος.