Πρόκειται για προτάσεις τις οποίες συνέλλεξε και επεξεργάστηκε ειδική ομάδα εργασίας του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΕΘ και αφορούν μέσα και μέτρα που μπορούν και πρέπει να υιοθετηθούν από τους Δήμους, την Περιφέρεια αλλά και την Κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει επόμενη μέρα για την ιδιωτική οικονομία της Πατρίδας μας.
«Η Αγορά αυτή τη στιγμή δίνει μία εικόνα καταστροφής. Χωρίς τα μέτρα που προτείνουμε χιλιάδες επιχειρήσεις δεν θα καταφέρουν να ξανανοίξουν, κάτι που θα έχει τρομερές αλυσιδωτές επιπτώσεις στο σύνολο της κοινωνίας, θα εκτοξεύσει την ανεργία σε πρωτοφανή επίπεδα και θα συρρικνώσει τα δημόσια έσοδα κάτι που σταδιακά θα έχει επιπτώσεις στα Ασφαλιστικά Ταμεία, το Σύστημα Υγείας, τις συντάξεις, στο καθετί. Άρα θα πρέπει να δράσουμε τώρα. Οι πάντες, από τους υπουργούς μέχρι τον δήμαρχο του μικρότερου δήμου θα πρέπει να αντιληφθούν πως η στήριξη των επιχειρήσεων, με κανόνες και ηθική είναι σήμερα εθνική υπόθεση», τόνισε ο Πρόεδρος του ΕΕΘ Μιχάλης Ζορπίδης, ολοκληρώνοντας τις εργασίες της ομάδας εργασίας.
Οι προτάσεις του ΕΕΘ είναι οι εξής:
- Προς τους Δήμους:
- Μείωση κατά 30% στα Δημοτικά Τέλη σε όλους του Δήμους για τις επιχειρήσεις που πλήττονται για το έτος 2020.
- Μείωση κατά 50% του Τέλους Κατάληψης Κοινόχρηστων Χώρων για όλες τις επιχειρήσεις για το έτος 2020 με παράλληλη παράταση της προθεσμίας πληρωμής έως το τέλος του 2020 χωρίς προσαυξήσεις.
- Μείωση του αντιτίμου στάθμευσης των ΙΧ αυτοκινήτων στους χώρους βραχυχρόνιας ελεγχόμενης στάθμευσης Δήμου από 1,70€ στο 1,00€ / ώρα.
- Αναστολή πληρωμών (δόσεων οφειλών από ρυθμίσεις, τέλους ακαθάριστων εσόδων 0,5%, κλπ) προς τους Δήμους έως το τέλος του 2020 χωρίς προσαυξήσεις.
- Πληρωμή των βεβαιωμένων οφειλών των επιχειρήσεων προς τους Δήμους.
- Απολυμάνσεις από το Δήμο σε κεντρικά σημεία της πόλης. Επίσης απολύμανση όλων των στάσεων του ΟΑΣΘ, των σημείων στάθμευσης taxi και των κάδων απορριμμάτων.
- Να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις εστίασης, κατά παρέκκλιση των κανονιστικών, να μεταφέρονται τα τραπεζοκαθίσματα που προκύπτουν από την άδεια λειτουργίας του εσωτερικού χώρου, στον εξωτερικό-κοινόχρηστο χώρο κατόπιν αδειοδότησης του Δήμου.
Προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας οι προτάσεις του Ε.Ε.Θ. συνοψίζονται στα παρακάτω :
- Αίτημα για ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με προσωπικό από 0 έως 50 άτομα με σκοπό την ενίσχυση της ρευστότητας.
- Καταβολή Οικονομικής ενίσχυσης στους επαγγελματίες μέσω ενός προγράμματος για τον Ηλεκτρονικό Εκσυγχρονισμό, με βάση τις νέες απαιτήσεις του οικονομικού περιβάλλοντος που διαμορφώνεται στην ευρύτερη αγορά, ύψους έως 15.000 ευρώ με άμεση διάθεση, με εύκολη πρόσβαση σε όλους επαγγελματίες και μειωμένη γραφειοκρατία.
- Δημιουργία σημείων ελέγχου για τη αποφυγή μετάδοσης του Κορωναιού, σε πολυσύχναστους χώρους όπως λαϊκές αγορές κλπ.
- Αίτημα Αναστολής Δραστηριότητας στις Λαϊκές Αγορές των παραγωγών που προέρχονται από άλλες περιφερειακές ενότητες γιατί απαιτείται μετακίνηση προς αποφυγή μετάδοσης του Κορωναιού.
- Απολύμανση όλων των επαγγελματικών χώρων από τις υγειονομικές υπηρεσίες της Περιφέρειας δωρεάν, με παράλληλη σήμανση κατόπιν αιτήματος των ενδιαφερομένων.
Προς την Κεντρική Διοίκηση:
- Να μη καταβληθούν τα ενοίκια για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα και στη συνέχει να καταβάλλεται το 60% έως το τέλος του τρέχοντος έτους.
- Ομοίως για τις πληγείσες επιχειρήσεις που παρέμειναν σε λειτουργία να καταβάλλεται το 60% του ενοικίου έως το τέλος του τρέχοντος έτους.
- Οι επαγγελματικές μισθώσεις που λήγουν εντός του 2020 να παραταθούν με τους ίδιους όρους για δύο (2) έτη, χωρίς την απαραίτητη συναίνεση του εκμισθωτή και να καταργηθεί η διαδικασία της «Διαταγής Απόδοσης Μισθίου».
- Παράταση της προθεσμίας καταβολής δόσεων στεγαστικών δανείων των πληττόμενων επαγγελματιών και των υπαλλήλων τους μέχρι το τέλος του έτους, με ταυτόχρονη προστασία της πρώτης κατοικίας.
- Μείωση – Προσαρμογή του Τιμολογίου Τραπεζικών εξόδων στα Ευρωπαϊκά πρότυπα.
- Κατάργηση του τέλους χαρτοσήμου (3,6%) των επαγγελματικών μισθώσεων, όπως ισχύει για τις υπόλοιπες μισθώσεις.
- Για τις πληγείσες επιχειρήσεις να εφαρμοστεί πρόγραμμα επιδότησης του εργοδότη για τη διατήρηση θέσεων εργασίας. Ειδικότερα για τις περιπτώσεις αναστολής σύμβασης εργασίας, που επιδοτήθηκαν με 800 ευρώ, να συνεχιστεί η υποστήριξη με καταβολή ποσού 400 ευρώ μηνιαίως έως το τέλος του έτους, καθώς οι επιχειρήσεις θα λειτουργήσουν με μειωμένη δραστηριότητα.
- Με επιστολή προς τα αρμόδια Υπουργεία (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας) και φορείς, θα ζητηθεί η μείωση τιμολογίου 25% και η απαγόρευση οποιασδήποτε διακοπής παροχής των πληττόμενων επαγγελματιών, έως το τέλος του 2020.
- Το φορολογικό νομοσχέδιο που επρόκειτο να εφαρμοσθεί για τα εισοδήματα του 2020, να εφαρμοσθεί από τώρα, δηλαδή για τα εισοδήματα του 2019, ώστε να ισχύσουν οι μειωμένοι συντελεστές φορολόγησης.
- Μείωση της προκαταβολής φόρου στο 30% για τα εισοδήματα του 2019.
- Να καταργηθεί ο Φόρος Διαμονής των Τουριστικών Καταλυμάτων.
- Να εξετασθεί η επιδότηση το εσωτερικού τουρισμού μέσω Voucher Τουρισμού, με πρόγραμμα αντίστοιχο με προγενέστερα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού.
- Να καταργηθεί το Τέλος Επιτηδεύματος.
- Να απαλλαγούν από το Τέλος Αλληλεγγύης τα εισοδήματα έως 20.000 ευρώ.
- Να επιδοτηθούν οι πληγείσες επιχειρήσεις με ποσά από 10.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό απασχολούμενων σε αυτές:
Για επιχειρήσεις με εργαζόμενους:
από 11 έως 20 προτείνεται επιδότηση με 15.000 ευρώ.
από 21 και άνω προτείνεται επιδότηση με 20.000 ευρώ.
- Αναστολή των κατασχέσεων επαγγελματικών λογαριασμών. Να μη γίνει καμία κατάσχεση επαγγελματικού λογαριασμού.
- Μείωση των ιδιαίτερα υψηλά ειδικών φόρων, όπως καύσιμα, τσιγάρα και ποτά.