Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε το πρωί του Σαββάτου 5 Σεπτεμβρίου τηλεφωνική συνομιλία με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στολτενμπεργκ.

Στο επίκεντρο της συνομιλίας των δύο ανδρών βρέθηκαν οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και η ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης από πλευράς της Τουρκίας, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.


Mε ανάρτησή του ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε σχετικά με τη τηλεφωνική συνομιλία: «Συζητήσαμε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης από πλευράς Τουρκίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Open TV, η ελληνική κυβέρνηση έχει στα χέρια της, τις προτάσεις του ΝΑΤΟ για να βρεθεί η χρυσή τομή και να προχωρήσει ο διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Το Σαββατοκύριακο αναμένεται να μελετηθούν από την ελληνική πλευρά και την Τρίτη, όταν θα υπάρξουν νέες συνομιλίες αξιωματούχων των δύο χωρών, θα δοθεί η ελληνική θετική ή αρνητική απάντηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες είχε προηγηθεί από χθες, Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου, τηλεφωνική επικοινωνία του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ και με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη σκιά της ανακοίνωσης έναρξης διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας εκ μέρους του Γενς Στόλτενμπεργκ.

Στόλτενμπεργκ: «Δεν υπάρχει συμφωνία, μόνο συζητήσεις»
Πριν από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες είχαν προηγηθεί διευκρινίσεις από τον Γενς Στόλτενμπεργκ σχετικά με την ανακοίνωση περί έναρξης διαλόγου, ΕλλάδαςΤουρκίας. «Είναι περισσότερο τεχνικές συζητήσεις παρά διαπραγματεύσεις» και πως δεν αντικαθιστούν τις προσπάθειες της Γερμανίας για πολιτική διαπραγμάτευση. «Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμη, αλλά οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει», τόνισε.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε ότι «οι τεχνικές συζητήσεις έχουν ξεκινήσει στις Βρυξέλλες», αλλά ξεκαθάρισε ότι «είναι περισσότερο τεχνικές συζητήσεις παρά διαπραγματεύσεις» και πως δεν αντικαθιστούν τις προσπάθειες της Γερμανίας για πολιτική διαπραγμάτευση. Πιο αναλυτικά, ο Γενς Στόλτενμπεργκ επανέλαβε ότι έχει μιλήσει με τους δύο ηγέτες, της Ελλάδας και της Τουρκίας και στη συνέχεια «οι δύο Σύμμαχοι συναντήθηκαν για τεχνικές συζητήσεις εδώ στο ΝΑΤΟ».