Διεθνείς διαστάσεις έχει λάβει η μαφία των γηπέδων, με τη «μητρότητα» της ιδέας να μη διεκδικείται από κανέναν αλλά σε κάθε χώρα πολλοί να την υιοθετούν. Στην Ελλάδα, η δολοφονία του 31χρονου αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη, ο οποίος στις 7 Δεκεμβρίου 2023 τραυματίστηκε από ναυτική φωτοβολίδα που εκτόξευσαν χούλιγκαν του Ολυμπιακού έξω από το κλειστό γυμναστήριο «Μελίνα Μερκούρη» στου Ρέντη και κατέληξε είκοσι μέρες αργότερα στη ΜΕΘ του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου της Νίκαιας, έφερε στο προσκήνιο τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο υπόκοσμος του αθλητισμού, παραπέμποντας ευθέως σε τακτικές του οργανωμένου εγκλήματος.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ιταλία ήρθαν να προσθέσουν στοιχεία στα όσα έχουν γίνει ήδη γνωστά: η αστυνομία προχώρησε στις συλλήψεις των ηγετικών πυρήνων των οργανωμένων οπαδών (ultras) της Ιντερ και της Μίλαν –που υποτίθεται ότι είναι... ορκισμένοι εχθροί– για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Προηγήθηκε και εκεί μια δολοφονία, αυτή του Αντόνιο Μπελόκο από τον Αντρέα Μπερέτα, η οποία κυριαρχεί στον ιταλικό Τύπο όπως, για παράδειγμα, στην «Il Giornale».

Ομως, η αστυνομική έρευνα αποκάλυψε κι άλλα στοιχεία όπως, λόγου χάρη, τη συνεργασία των επιτελικών ομάδων των χούλιγκαν της Ιντερ και της Μίλαν και τις από κοινού... μπίζνες που έκαναν με την Ντράγκετα, τη μαφία της Καλαβρίας. Σκοπός της συνεργασίας αυτής δεν ήταν άλλος από το εύκολο χρήμα, που απέρρεε από τα εισιτήρια των αγώνων των δύο ποδοσφαιρικών «κολοσσών», τη χρήση των πάρκινγκ του σταδίου «Μεάτσα» του Μιλάνου και την πώληση αναψυκτικών –μια σειρά δραστηριοτήτων που μάλλον δεν ήταν και τόσο καθαρές. Ο,τι δηλαδή αποκαλύπτουν στη χώρα μας και οι μάρτυρες για τη φάμπρικα που είχε στήσει η «Θύρα 7».

Οι συνομιλίες που έχουν στη διάθεσή τους οι ιταλικές αρχές, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας, δίνουν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα και διευκολύνουν το έργο της εισαγγελίας, η οποία θέλει δεν θέλει θα πρέπει να ασχοληθεί τώρα. Ηδη έγιναν περισσότερες από 19 συλλήψεις πρωτοκλασάτων στελεχών. Η αστυνομία, όπως προσθέτουν τα ιταλικά ΜΜΕ, κάνει λόγο για σχέσεις των ultras της Ιντερ με μέλη της διοίκησης της ομάδας, αναφέροντας μάλιστα και το όνομα του αντιπροέδρου και ποδοσφαιρικού θρύλου των «νερατζούρι», Χαβιέρ Ζανέτι, με την «Gazzetta dello Sport» να τονίζει ότι ήταν θύματα εκβιασμού από την πλευρά των οργανωμένων οπαδών.

Είχε προηγηθεί η δολοφονία του ιστορικού αρχηγού των οργανωμένων οπαδών της Ιντερ, με τις έρευνες να οδηγούν στην Ντράγκετα, η οποία πριν από κάποια χρόνια σχετιζόταν και με τους οργανωμένους οπαδούς της Γιουβέντους. Οι έρευνες εντατικοποιήθηκαν εκ νέου έπειτα από τη νέα δολοφονία μέρα μεσημέρι έξω από γυμναστήριο-στέκι οπαδών των «νερατζούρι», όταν το θύμα τράβηξε το πιστόλι του και πυροβόλησε, όμως δέχθηκε μία μοιραία μαχαιριά στον λαιμό. Οι ιταλικές αρχές προσπαθούν να εξηγήσουν αν το φονικό έγινε για οπαδικό ζήτημα ή για
θέμα που αφορούσε την Ντράγκετα.

Παράλληλα, οι τελευταίες εξελίξεις αλλάζουν και τα γηπεδικά δεδομένα. Ο σύνδεσμος των οργανωμένων οπαδών «Curva Nord Milano 1969» διαλύεται. Θα πάψει να υπάρχει και τα πράγματα στο πέταλο θα αλλάξουν. Κατ’ αρχάς, όπως σημειώνει η «Gazzetta dello Sport», από το ντέρμπι με τη Γιουβέντους στις 27 Οκτωβρίου θα υπάρχει μόνο ένα πανό στο πέταλο του «Μεάτσα», το οποίο θα αναγράφει: «Από το 1969 ενωμένοι, υπερήφανοι, ποτέ υποταγμένοι». Και από εκεί και πέρα είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστρέψουν, από την επόμενη σεζόν, τρία κλαμπ που είχαν εξαφανιστεί την τελευταία διετία, τα «BoysSan», «Viking», «Irriducibili». Μία τέτοια εξέλιξη δεν είναι σίγουρη, είναι ανοιχτός όμως ο δρόμος πλέον για την υλοποίησή της, αφού η «Curva Nord Milano 1969», η οποία υποτίθεται ότι θα ένωνε όλους τους τιφόζι της Ιντερ, παύει να υπάρχει.

Αυτές τις αλλαγές πάντως θα παρακολουθεί από κοντά η αστυνομία, με στόχο να εξασφαλιστεί ότι το πέταλο του «Μεάτσα» δεν θα είναι πλέον ελεγχόμενο από τους Καλαβρέζους μαφιόζους της Ντράγκετα.

Παράλληλα, οι εξελίξεις αυτές φέρνουν και αλλαγές στην αγορά εισιτηρίων, που πιθανόν θα πωλούνται μόνο αυτοπροσώπως και μεμονωμένα, ενώ τα λεωφορεία παύουν να είναι δωρεάν για τις μετακινήσεις των οπαδών. Με τον τρόπο αυτό κόβονται οι εξαρτήσεις...

Οι συνομιλίες των συλληφθέντων που είδαν το φως της δημοσιότητας δεν απέχουν πολύ από όσα αποκαλύφθηκαν στη χώρα μας έπειτα από τη δολοφονία Λυγγερίδη. Η ιταλική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο με αποσπάσματα από συνομιλίες ανάμεσα στους ultras της Ιντερ και της Μίλαν. Αυτοί που μιλούν είναι κάποιοι εκ των συλληφθέντων, αλλά στο βίντεο δεν διευκρινίζεται σε ποιους ανήκουν οι (αλλοιωμένες) φωνές. Ακούγονται, όμως, διάφορες ατάκες...

«Δεν κατάλαβες, με σένα στο πλευρό μου... Και οι δύο μαζί θα κάνουμε μακελειό», «εννοείται ότι ξεκινάμε ξανά. Τώρα θα τα κάνουμε όλα. Θα οργανωθούμε και θα κάνουμε κάτι τρομερό. Πάμε, πάμε, σε εμπιστεύομαι. Ο,τι έγινε έγινε», «μη με προδώσεις γιατί θα πρέπει να σε σκοτώσω», «καταλαβαίνω ότι υπάρχει μια αντιπαλότητα, αλλά θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι. Ολα καλά, υπάρχει μια συμφωνία που ισχύει εδώ και χρόνια, υπάρχει επειδή είμαστε όλοι σοβαροί άνθρωποι, είμαστε σωστοί», «ίσως αυτή είναι η πιο ιστορική στιγμή, στην οποία εκτός από τον σεβασμό υπάρχει και η φιλία», «είμαστε άντρες, είμαστε άντρες με τη σωστή νοοτροπία των ultras», «θα τον κάνω να καταλάβει, ή μας δίνουν τις tessere ή θα γίνει πόλεμος», «δεν με ενδιαφέρει καθόλου η μεταγραφική καμπάνια, δεν έχεις καταλάβει ότι δεν με νοιάζει. Με ενδιαφέρει μόνο να πετύχω τον στόχο, θέλω 40 διαρκείας», είναι κάποια αποκαλυπτικά αποσπάσματα απ’ όσα ακούγονται στο σχετικό βίντεο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα italians.gr.