Τα μπερδέματα στον ΣΥΡΙΖΑ υποτίθεται ότι οφείλονται στην κεντρώα στροφή του νέου προέδρου του. Προφανώς οφείλει να ενημερωθεί ότι το Κέντρο δεν έχει σχέση με το «κέντρο διερχομένων», ούτε φυσικά με το «κέντρο νεοσυλλέκτων» το οποίο σύντομα (;) θα επισκεφθεί. Δηλώνει αριστερός, όπως και ο εξ αγχιστείας συγγενής του ιδεολογικά πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που καθιστά την πρόθεσή του να προσεγγίσει τους κεντρώους άκρως ενδιαφέρουσα. Το επιχείρησε ο Ανδρουλάκης, και ήταν τόσο μεγάλη η προσέλευση των κεντρώων που ακόμα πανηγυρίζουν στο ΠΑΣΟΚ για το… εντυπωσιακό ποσοστό του 11,46%. 

O Κασσελάκης έχει την ίδια ψευδαίσθηση με τον Ανδρουλάκη: πιστεύει ότι οι μετριοπαθείς ψηφοφόροι του κέντρου είναι υποχρεωμένοι να συμπορεύονται με την Αριστερά, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα θεωρηθούν «δεκανίκια» της Δεξιάς. Το «κόλπο» έπιασε λόγω της κεντρώας προέλευσης του Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε από τους επιγόνους εκβιαστικά έναντι όσων επιχειρούσαν να δραπετεύσουν από τη σοσιαλιστική ουτοπία, αντιλαμβανόμενοι ότι ο κεντρισμός στην οικονομία την κοινωνία και την αστική δημοκρατία, δεν σχετίζονται με την Αριστερά.

Τα ποσοστά των αριστερών και των κομμουνιστικών κομμάτων σε όλη την Ευρώπη, όπως και στην Ελλάδα, φθίνουν διαρκώς: γεγονός που επιβεβαιώνει αφενός την αδυναμία κατανόησης και αποδοχής των μεταβολών που συντελούνται στις ζωές των ανθρώπων και επαναπροσδιορίζουν τη σχέση τους με την πραγματικότητα.  Αφετέρου επιβεβαιώνει την πολιτική κυριαρχία της Κεντροδεξιάς που δίνει ουσιαστικό περιεχόμενο σε έννοιες «καταχωρημένες» από την Αριστερά. Κατά τα άλλα… στη μπανιέρα δυο-δυο σαν ερωτευμένοι πιγκουίνοι.