Η Συρία βρίσκεται στη δίνη του πολέμου, καθώς οι αντάρτες σημειώνουν σημαντικές εδαφικές νίκες, φέρνοντας την πρωτεύουσα Δαμασκό στο επίκεντρο των εξελίξεων. Σύμφωνα με αναφορές από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH), οι αντάρτες έχουν πλέον υπό τον έλεγχό τους σχεδόν ολόκληρη τη νότια επαρχία Ντεράα, ενώ απέχουν λιγότερο από 20 χιλιόμετρα από τις νότιες πύλες της Δαμασκού.
Στρατηγικές νίκες και κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ
Η επαρχία Ντεράα, γνωστή ως το λίκνο της εξέγερσης του 2011 κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, πέρασε εξ ολοκλήρου στα χέρια των ανταρτών. Ο διοικητής Χασάν Άμπντελ Γάνι δήλωσε ότι οι δυνάμεις τους βρίσκονται πλέον σε απόσταση αναπνοής από την πρωτεύουσα, ενώ το Παρατηρητήριο επιβεβαίωσε ότι οι αντάρτες εδραιώνουν την παρουσία τους και σε άλλες νότιες επαρχίες.
Παράλληλα, οι κυβερνητικές δυνάμεις φαίνεται να χάνουν τον έλεγχο σε πολλές περιοχές της χώρας. Η πτώση του Χαλεπιού, της Χάμα, και του Ντέιρ Εζόρ έχει αποδυναμώσει τις στρατιωτικές τους θέσεις, ενώ η ταχύτητα με την οποία οι αντάρτες καταλαμβάνουν εδάφη έχει προκαλέσει σοκ στη διεθνή κοινότητα.
Ενισχύσεις και αντίσταση στη Χομς
Η πόλη Χομς παραμένει ένα από τα τελευταία σημεία στρατηγικής σημασίας που υπερασπίζονται σθεναρά οι δυνάμεις του Άσαντ. Αεροπορικά πλήγματα από τις συριακές και ρωσικές δυνάμεις έχουν στοχοποιήσει θέσεις των ανταρτών στην περιοχή, ωστόσο επτά άμαχοι φέρονται να έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια αυτών των επιθέσεων.
Παρά την υποχώρησή τους σε άλλες περιοχές, ο συριακός στρατός αναδιατάσσει τις δυνάμεις του, δηλώνοντας πως δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη μάχη. Η κρατική τηλεόραση μεταδίδει εικόνες ενισχύσεων που κατευθύνονται προς τη Χομς.
Διεθνείς αντιδράσεις και ανησυχία
Η ραγδαία προέλαση των ανταρτών έχει κινητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα. Το Κατάρ εξέφρασε ανησυχία για την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, ενώ στην πρωτεύουσα Ντόχα φιλοξενείται συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν. Οι τρεις χώρες συζητούν τρόπους για τη διασφάλιση της σταθερότητας στη Συρία, χωρίς, ωστόσο, να έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις.
Η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω από την εμπλοκή περιφερειακών και διεθνών δυνάμεων. Το Ιράν και η Χεζμπολάχ έχουν περιορίσει την άμεση στρατιωτική τους παρουσία, ενώ οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στα σύνορα Συρίας-Λιβάνου επιδεινώνουν την ένταση. Ταυτόχρονα, η Ρωσία, απασχολημένη με την εμπλοκή της στην Ουκρανία, έχει μειώσει τη στρατιωτική της στήριξη προς το καθεστώς Άσαντ.
Αβέβαιο το μέλλον
Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για την έκβαση του πολέμου στη Συρία. Όπως σημειώνει η αναλύτρια Μόνα Γιακούμπιαν, ενώ η προέλαση των ανταρτών αποτελεί σοβαρή απειλή για το καθεστώς Άσαντ, οι σύμμαχοί του είναι απίθανο να επιτρέψουν την πλήρη κατάρρευση του καθεστώτος. Ωστόσο, το μέλλον της χώρας παραμένει αβέβαιο, με τον κίνδυνο μιας νέας ανθρωπιστικής κρίσης να είναι πιο έντονος από ποτέ.
Η Συρία βρίσκεται ξανά στο χείλος του γκρεμού, με τις πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις να καθορίζουν την πορεία της χώρας σε μια περίοδο έντονων αναταραχών και ανακατατάξεων στην ευρύτερη περιοχή.