Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι από εκείνους που υποστηρίζουν τη μαοϊκή λογική «μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση». Ούτε κρατά κανένα «κόκκινο βιβλιαράκι» με τα δικά του αποφθέγματα. Αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος που δεν χάρηκε, παρά τα όσα ισχυρίζονται διάφοροι, από τις εξελίξεις που έφεραν τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά. Και αυτό γιατί καμία αναταραχή σε αυτήν τη φάση δεν διευκολύνει την κάτι παραπάνω από αναγκαία για τον τόπο σταθερότητα.
Ο πρωθυπουργός γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι η οικονομία είναι κυρίως θέμα ψυχολογίας και η σταθερότητα είναι από τους βασικούς παράγοντες που δημιουργούν στην αγορά και στην κοινωνία την αίσθηση της ασφάλειας. Γι’ αυτό και το πρώτο που έκανε στη δημόσια τοποθέτησή του για το θέμα Σαμαρά ήταν να κατεβάσει τους τόνους (εν αντιθέσει με άλλους) και να δείξει προς τους «έξω από τη χώρα» ότι δεν υπάρχει ζήτημα με την κυβέρνησή του.
Το βέβαιο είναι ότι οι επόμενες 60 μέρες κατά πολύ θα καθορίσουν το τι θα συμβεί τα υπόλοιπα δυόμισι χρόνια της κυβέρνησης. Η ψήφιση του προϋπολογισμού από τη μία και η πρόταση για τον Πρόεδρο ή την Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα είναι η πολιτική «μητέρα των μαχών».
Από την επιλογή που θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δείξει το με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει. Και από αυτό θα κριθεί ο ορίζοντας της κυβερνητικής σταθερότητας και προοπτικής. Αυτές οι εξήντα μέρες της… φωτιάς θα κρίνουν και το πού και πώς θα πάμε. Και αυτό το γνωρίζουν όσοι είναι απέναντι στην κυβέρνηση και δεν χώνεψαν ποτέ αυτό που είχε καταγραφεί ως «κυριαρχία Μητσοτάκη». Γι’ αυτό και το Μαξίμου πρέπει να είναι έτοιμο για το ότι μπαίνει σε… αναταράξεις.