Με έργα-μεταρρυθμίσεις θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες η υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, των 32 δισ., που θα χρηματοδοτηθεί αρχικά με εθνικούς πόρους.

Η έναρξη των έργων εξασφαλίζεται από την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή την Τρίτη, με την οποία τα πρώτα έργα του Ταμείου θα ενσωματωθούν αρχικά στο ΠΔΕ και θα περάσουν σε δεύτερη φάση στις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, όταν εγκριθεί από την Ε.Ε. το τελικό κείμενο του Εθνικού Προγράμματος Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται στην τελική ευθεία για την αποστολή του κειμένου αυτού στις Βρυξέλλες και του τελικού κειμένου στις 15-20 Φεβρουάριου.

Στο πρώτο πακέτο «ώριμων» έργων-μεταρρυθμίσεων που δρομολογεί άμεσα η Ελλάδα περιλαμβάνονται:

  1. Η δημιουργία των δικτύων πέμπτης γενιάς 5G. Εκτός από τη δεδομένη αναβάθμιση πλήθους υπηρεσιών, μέσω του καινοτόμου επενδυτικού ταμείου «Φαιστός», το ένα τέταρτο των εσόδων της δημοπράτησης των αδειών 5G κατευθύνεται στην ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος εταιρειών με αντικείμενο υπηρεσίες και εφαρμογές που βασίζονται στο 5G. Παράλληλα, σχεδιάζεται η κάλυψη των ελληνικών αυτοκινητοδρόμων του Διευρωπαϊκού Οδικού Δικτύου από δίκτυα 5G.
  2. Η ψηφιοποίηση όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Στόχος η αναβάθμίση, η προώθηση της τηλεκπαίδευσης. η αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας των επαγγελματικών λυκείων.
  3. Η σύνδεση της ακαδημαϊκής έρευνας και παραγωγής. Στήριξη της βασικής έρευνας με αύξηση των διαθέσιμων κονδυλίων και επενδύσεις σε υποδομές και τεχνολογίες αιχμής.
  4. Η ψηφιοποίηση της υγείας. Το πρόγραμμα θα αναπτυχθεί σε επίπεδο νοσοκομείων, ενώ επιπλέον στόχος θα είναι η δημιουργία κάρτας ασθενούς και πολιτικές πρόληψης.
  5. Η ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης. Παράλληλα με την ψηφιοποίηση των διαδικασιών θα προχωρήσουν η ενίσχυση των θεσμών εναλλακτικής επίλυσης διαφορών, η αναδιοργάνωση των διοικητικών υπηρεσιών των δικαστηρίων, κ.ά.
  6. Τοπικά και ειδικά πολεοδομικά σχέδια. Αφορά την εκπόνηση και θεσμοθέτηση Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων, για το σύνολο των δήμων της χώρας καθώς και ειδικών όρων δόμησης.
  7. Ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» και αφορά κτίρια του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.
  8. Η καταπολέμηση διακρίσεων. Αυτό θα γίνει μέσα από εξειδικευμένα ψηφιακά προγράμματα κατάρτισης για εργοδότες και εργαζομένους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
  9. Νέα προγράμματα κατάρτισης. Θα συνδέουν την αμοιβή των εκπαιδευτικών φορέων με τα αποτελέσματα (δεξιότητες υψηλής ζήτησης).
  10. Οι αναδασώσεις 500.000 στρεμμάτων σε υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής.
  11. Περαιτέρω ψηφιοποίηση της ΑΑΔΕ, με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τελικά τη μείωση των φόρων.
  12. Η διασύνδεση της Κρήτης και των Κυκλάδων με το δίκτυο μετάδοσης ηλεκτρικής ενέργειας της ηπειρωτικής χώρας.
  13. Χρηματοδοτικά εργαλεία για ιδιωτικές επενδύσεις με στόχο την αύξηση των εξαγωγών και τη μεγέθυνση των επιχειρήσεων.
  14. Η αναβάθμιση της ψηφιακής υποδομής των επιχειρήσεων.
  15. Ανάπτυξη υψηλής ποιότητας, έξυπνων υποδομών μεταφορών. Επενδύσεις σε οδικούς άξονες, σε λιμένες, αερολιμένες, σε συνδυασμένες πολυτροπικές μεταφορές.

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα έχει ολοκληρώσει τις τεχνικές συζητήσεις για το προσχέδιο του Εθνικού Προγράμματος Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και για τη διάθεση των επιδοτήσεων ύψους 16,4 δισ. αλλά και για τα δάνεια ύψους 13 δισ. ευρώ. Τούτο, όταν 11 χώρες της Ε.Ε. δεν έχουν καταθέσει ακόμη ολοκληρωμένο προσχέδιο.

του Τάσου Δασόπουλου από το Κεφάλαιο