Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε με των Ανώτατο Διοικητή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.
Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η σημασία αποφυγής ενεργειών που θίγουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ και δεν προάγουν το πνεύμα συλλογικής ασφάλειας τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε, σήμερα, Παρασκευή, 5 Αυγούστου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον Ανώτατο Διοικητή Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (SACEUR – Supreme Allied Commander Europe) στρατηγό Κρίστοφερ Καβόλι, στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αθήνα.
Όπως ανακοινώθηκε, στη συνάντηση συμμετείχαν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.
Κατά τη συνάντηση, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Συμμαχία και τη συνεισφορά της χώρας μας στο έργο που καλείται να επιτελέσει ο SACEUR.
Από την πλευρά του, ο στρατηγός Καβόλι ανέδειξε τη σημαντική συνεισφορά και τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Συνάντηση με τον Εσθονό ομόλογό του είχε χθες ο Παναγιωτόπουλος Συνάντηση με τον ομόλογό του της Εσθονίας είχε χθες την Πέμπτη (4/8) ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Συνάντηση ΥΕΘΑ @npanagioto με τον Ανώτατο Διοικητή Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη Στρατηγό Κρίστοφερ Καβόλι@nhardalias @ChiefHNDGS
ΒΙΝΤΕΟ: https://t.co/NVu5etY3qPhttps://t.co/xg2BuSLFgk pic.twitter.com/YrlCQVbW2t— Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (@Hellenic_MOD) August 5, 2022
Στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο κ. Παναγιωτόπουλος με τον Χάνο Πέβκουρ (Hanno Pevkur), στην Αθήνα, βρέθηκαν η συμμετοχή ελληνικού και εσθονικού στρατιωτικού προσωπικού σε, αμοιβαία επωφελή, εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες που διοργανώνονται στις στρατιωτικές εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις των δύο χωρών, η κατάσταση ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην περιοχή της Βαλτικής και οι εξελίξεις στην Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή.
Οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας Ελλάδας και Εσθονίας επανέλαβαν την αλληλεγγύη και τη βούληση για συνδρομή και υποστήριξη προς την Ουκρανία, με κάθε δυνατό τρόπο.
Η αρωγή της Εσθονίας προς την Ουκρανία μέχρι σήμερα ανέρχεται περίπου στα 245 εκατομμύρια ευρώ που είναι σχεδόν το 30% του αμυντικού προϋπολογισμού μας αλλά σκεφτόμαστε να την αυξήσουμε στις επόμενες εβδομάδες, γνωστοποίησε ο κ. Πέβκουρ.