Ένα άρθρο του Αλέξη Τσίπρα για τον Γκορμπατσώφ προκαλεί ερωτήματα αφού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε μια προσπάθεια να αναφερθεί στον ιστορικό του ρόλο λαμβάνει ως δεδομένα πρώτον ότι ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ απέτυχε και δεύτερον πως ο κόσμος δεν έγινε καλύτερος με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και την υποστολή της σημαίας με το σφυροδρέπανο από το Κρεμλίνο.
Έτσι την ώρα που στο σύνολό τους οι ηγέτες των δυτικών χωρών έχουν εξάρει τη συμβολή του στο τέλος του Ψυχρού πολέμου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι «Το λεγόμενο σοσιαλιστικό στρατόπεδο διαλύθηκε στα δικά του χέρια και τα καθεστώτα του υπαρκτού γκρεμίστηκαν».
Ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει ακόμη ότι «Το Τείχος έπαψε πια να χωρίζει τη Γερμανία επί των ημερών του και η κραταιά κάποτε Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών διαλύθηκε με τη δική του παραίτηση από τη θέση του πρώτου αλλά και τελευταίου Προέδρου της, ακόμα και ως κράτος, για να γεννηθούν μια σειρά νεαρά κράτη στη θέση της. Και να αποδειχτεί ότι κανένα σχέδιο, οσοδήποτε εμπνευσμένο, δεν μπορεί να αντιστρατευτεί και να ανατρέψει την πραγματικότητα όταν αυτή έχει πάρει τον δρόμο της».
Η αναφορά σε «νεαρά κράτη» προκαλεί ερωτήματα όπως και αυτή πως «Δυστυχώς ο κόσμος δεν έγινε καλύτερος μετά από αυτό, όπως πολλοί περίμεναν, ανακοινώνοντας το τέλος της Ιστορίας». Αλλά και στη συνέχεια η σημείωση ότι «Με την οριστική υποστολή της κόκκινης σημαίας με το σφυροδρέπανο, όμως, από το Κρεμλίνο, στα τέλη του Δεκέμβρη του 1991, δεν είδαμε έναν νέο, καλύτερο κόσμο να ανατέλλει. Πιο ελεύθερο, πιο δημοκρατικό, πιο ειρηνικό».
«Την Ιστορία, λένε, τη γράφουν οι νικητές. Συνεπώς ο Γκορμπατσόφ, ως κατεξοχήν ηττημένος, δεν θα μπορούσε να αφηγηθεί την Ιστορία, ούτε καν να εξηγήσει πειστικά τις προθέσεις του. Γιατί το αποτέλεσμα ήταν η παραίτηση, η διάλυση, η ήττα. Και, ακόμη χειρότερα, η χλεύη να τον υμνούν οι αντίπαλοι και να τον λυπούνται οι φίλοι» γράφει επίσης ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι στέλνει και ένα μήνυμα για το πως ο ίδιος βλέπει τα πρόσωπα που τα φίλα προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ μέσα ενημέρωσης εξυμνούν κάθε φορά που αφήνουν αιχμές κατά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντας ως «χλεύη» τις σχετικές αναφορές ακόμη και σε πρωτοσέλιδα.
Πέραν αυτού όμως τα όσα υποστηρίζει για την πτώση του Τείχους για τον ρόλο του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ αλλά και για τα «νεαρά κράτη» που δημιουργήθηκαν από την πτώση του της «κραταιάς» Σοβιετικής Ένωσης έρχονται να αναδείξουν μια πτυχή που προκαλεί και προβληματισμό.
Αρκεί να σημειωθεί πως οι ξένοι ηγέτες αναφέρθηκαν με δηλώσεις του στον σημαντικό ρόλο του Γκορμπατσόφ για το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και σίγουρα δεν ευθύνεται αυτός για την περίπτωση του Βλαντιμίρ Πούτιν και την εισβολή στην Ουκρανία στη λογική του ότι δεν πρόκειται για ένα κράτος αυτόνομο και κυρίαρχο αλλά για τμήμα της Ρωσίας.
Σημειώνεται πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν θεωρεί υπεύθυνο τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ για τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Δεν πήγε καν στην κηδεία του ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. «Ήθελε ειλικρινά να πιστεύει ότι ο Ψυχρός Πόλεμος θα τελείωνε και ότι θα εγκαινίαζε μια περίοδο αιώνιου ρομαντισμού μεταξύ μιας νέας Σοβιετικής Ένωσης και του κόσμου, της Δύσης», τόνισε με αφορμή τον θάνατο του ο Ντμίτρι Πεσκόφ προσθέτοντας ότι «Αυτός ο ρομαντισμός αποδείχθηκε ότι ήταν λάθος. Δεν υπήρξε καμία ρομαντική περίοδος, κανένας 100ετής μήνας του μέλιτος δεν υλοποιήθηκε και φάνηκε η αιμοδιψής φύση των αντιπάλων μας. Είναι καλό που το συνειδητοποιήσαμε εγκαίρως και το καταλάβαμε».