Σοκαρισμένοι και οργισμένοι, 12 ώρες μετά τη βίαιη εισβολή του όχλου των οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο, τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου έβαλαν την οριστική στάμπα στην εκλογική νίκη του Τζο Μπάιντεν, ανακηρύσσοντάς τον ως 46ο πρόεδρο των ΗΠΑ.
Ετσι, χθες τα ξημερώματα τέθηκε τέλος στην πιο ταραγμένη μετεκλογική περίοδο στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Τίποτα όμως δεν δείχνει πως από εδώ και πέρα η κατάσταση θα εκτονωθεί. Ο Τραμπ μπορεί σε λίγες ημέρες να αποτελεί παρελθόν για τον Λευκό Οίκο, όμως τα 71 εκατομμύρια Αμερικανών που τον ψήφισαν και τα πρωτοφανή επεισόδια της Τετάρτης δείχνουν πως η σκιά του πέφτει βαριά στην πολιτική ζωή των Ηνωμένων Πολιτειών, που είναι πιο διχασμένες από ποτέ. Ολα δείχνουν ότι ο τραμπισμός ήρθε για να μείνει.
Οι Ρεπουμπλικανοί, κάποιοι εκ των οποίων αρχικά είχαν σκοπό να διαφωνήσουν με τις εκλεκτορικές ψήφους σε μια σειρά Πολιτειών που κέρδισε ο Μπάιντεν, μετά την εισβολή στο Κογκρέσο άλλαξαν στάση, αντέδρασαν μόνο για την Αριζόνα και την Πενσιλβάνια, ηττήθηκαν όπως ήταν αναμενόμενο και ακολούθησε η επικύρωση της νίκης του Μπάιντεν. Λίγο μετά ο Τραμπ υποσχέθηκε «ομαλή μετάβαση», παρότι συνέχισε να ισχυρίζεται ότι εκείνος νίκησε. Η ανακοίνωσή του αναρτήθηκε στον λογαριασμό Twitter συνεργάτη του, μια και το Twitter κλείδωσε τον λογαριασμό του προέδρου για 12 ώρες λόγω των ανυπόστατων ισχυρισμών του. «Αν και διαφωνώ απόλυτα με το αποτέλεσμα των εκλογών και τα γεγονότα με επιβεβαιώνουν, ωστόσο θα υπάρξει μια συντεταγμένη μετάβαση στις 20 Ιανουάριου» ανέφερε ο Τραμπ, ο οποίος, σύμφωνα με πηγές δημοσιογράφου του CNN, στη διάρκεια των επεισοδίων «παρακολουθούσε ενθουσιασμένος την αιματηρή έφοδο των οπαδών του στο Καπιτώλιο, ελπίζοντας ότι έτσι θα αποφευχθεί η επικύρωση της νίκης του Μπάιντεν. Οι συνεργάτες του φρίκαραν με τις αντιδράσεις του». Και το Facebook ανακοίνωσε ότι μπλοκάρει επ’ αόριστον τον λογαριασμό του.
Στο τέλος της συνεδρίας του Κογκρέσου, ο ιερέας της Γερουσίας Μπάρι Μπλακ προσευχήθηκε κάνοντας λόγο «για τη βεβήλωση του Καπιτωλίου, για το αίμα των αθώων που χύθηκε, την απώλεια ζωής και το τέλμα της δυσλειτουργίας που απειλεί τη δημοκρατίας μας». Ο αντιπρόεδρος Πενς, που «τηρώντας τον όρκο» του, όπως είπε, ανατάχθηκε στην επιμονή Τραμπ να παραβιάσει το Σύνταγμα και να μην εγκρίνει την επικύρωση του Μπάιντεν, κήρυξε το τέλος της ιστορικής συνεδρίασης καθώς οι Δημοκρατικοί χειροκροτούσαν με βαριά καρδιά, μην μπορώντας να ξεχάσουν τις 6 ώρες αναρχίας και πλιάτσικου που αποτέλεσαν βαρύ πλήγμα για την αμερικανική δημοκρατία.
ΑΚΟΜΑ πιο προβληματισμένοι όμως έδειχναν οι Ρεπουμπλικανοί οι οποίοι είναι διχασμένοι ανάμεσα στον θεσμικό τους ρόλο και σε έναν πρόεδρο τον οποίο στήριξαν σθεναρά επί 4 χρόνια, τώρα όμως δείχνει να βρίσκεται εντελώς εκτός ελέγχου. Οι συζητήσεις στο εσωτερικό του κόμματος εντείνονται για το ποια θα είναι η στάση που πρέπει να τηρηθεί από εδώ και πέρα, καθώς ο Τραμπ εντείνει με διαρροές τη φημολογία ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος το 2024, θέλοντας έτσι να διατηρήσει τον έλεγχό του στο κόμμα και στους ακραίους υποστηρικτές του. Οι οποίοι, μάλιστα, απειλούν πως δεν θα σταματήσουν την «εξέγερση» και θα προκαλούν διαρκώς επεισόδια μέχρι την ορκωμοσία του Μπάιντεν στις 20 Ιανουάριου αλλά και μετά.
Ο επερχόμενος πρόεδρος κληρονομεί πολλά προβλήματα και μια πολωμένη χώρα, ξέροντας ότι ο Τραμπ θα συνεχίσει τον κλεφτοπόλεμο μέσω του χειρισμού των οπαδών του. Η πανδημία συνεχίζεται ακάθεκτη – και τα επεισόδια με τους χιλιάδες συγκεντρωμένους χωρίς μάσκα προβλέπεται ότι θα συμβάλουν σημαντικά στην αύξηση των κρουσμάτων. Η οικονομική κρίση δεν λέει να υποχωρήσει και την ίδια ώρα τα θεμέλια της αμερικανικής δημοκρατίας τρίζουν. Θα μπορέσει ο 78χρονος πρόεδρος να σταθεί απέναντι στον τραμπισμό που μαστίζει τις ΗΠΑ; Το στοίχημα είναι μεγάλο και οι επόμενες ημέρες κρίσιμες.
της Νατάσας Μπαστέα από Τα Νέα